Унгарският органист Мартон Левенте Хорват гостува у нас по покана на Институт Лист София и представя премиерно творба на Георги Стоянов

Унгарският органист Мартон Левенте Хорват гостува у нас по покана на Институт Лист София и представя премиерно творба на Георги Стоянов

В програмата са произведения на най-значимите автори на органова музика от последните 350 години

Няколко века от развитието на органовата музика в Европа – от втората половина на XVII в. до нашето съвремие, ще проследим на концертите в София на Мартон Левенте Хорват. Те се осъществяват по покана на Институт Лист София – Унгарския културен институт в България, и са на 16 декември от 11:30 ч. в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ („Концерт на възглавници“ за деца) и на 18 декември от 19 ч. в зала „България“. „Мартон Левенте Хорват е много талантлив изпълнител, но също и композитор, който ще представи и своя творба. Той е носител на наградата „Ференц Еркел“ като композитор, а от миналата година е диригент и органист на будапещенската катедрала „Св. Ана.“ – разказа пред Jazz FM Сандра Мишкеди, директор на Институт Лист София.

В програмата на концертите са творби на двама от най-значимите композитори за орган – Бах и Букстехуде, както и произведения на унгарските композитори от XIX и XX в. Габор Лисняи Сабо, Ерньо Дохнани и Дежьо Анталфи-Жирош. „Те са малко популярни в България, но много известни в родината си и в света на органовата музика.“ – отбеляза Сандра Мишкеди. Премиерно ще бъде изпълнено произведение на училия и живеещ в Унгария композитор от български произход Георги Стоянов – „Гора от огньове“ – вариации за соло орган върху българската народна песен „Запали се, разгоре се, хайдушкана чоста гора“. „Георги Стоянов е отраснал в Унгария и е приятел на Мартон Левенте Хорват от музикалната академия „Ференц Лист“ в Будапеща, за когото специално пише.“ – каза за него Сандра Мишкеди. През тази година Унгарският културен институт чества 75 години от създаването си. В България той представя разнообразна програма от всички жанрове на изкуствата, а празничните органови концерти в навечерието на Коледа са вече традиция.

Първата изява на Мартон Левенте Хорват в България специално ще е насочена към детската аудитория. С подкрепата на Институт Лист София той ще се включи в поредицата „Концерти на възглавници“, инициирана от пианистката Венета Нейнска. Така в тази програма за първи път ще бъде показан най-големият, най-величественият и един от най-старите инструменти с впечатляващ звук, посочи тя, като добави, че „Концерти на възглавници“ вече нямат регулярна програма и това ще е единствено събитие от поредицата за тази година. Домакин е НМА „Проф. Панчо Владигеров“, която миналата година също предостави основната си зала за събитие от поредицата – благотворителния концерт с каузата за закупуване на книги за детска библиотека в с. Ясен, подета и реализирана от Мариела Цекова. Към този момент „Концерти на възглавници“ вече нямат регулярна програма и миналогодишното събитие е извънредно. „След този концерт си казахме, че затваряме последната страница, инициативата остава в историята. Но ето че получихме тази толкова мила и важна за нас покана от Институт Лист София и г-жа Мишкеди. Благодарение на подкрепата можем да представим една толкова изключително интересна, необичайна и качествена програма. Важно е да си дадем сметка, че публиката има нужда от такъв тип събития. Това е най-невероятният извод, който можем да си направим след 13 години история на „Концерти на възглавници“. Щом те до такава степен са намерили място в сърцата и умовете на хората, това означава, че сме си свършили работата много, много добре.“ – удовлетворена от постигнатото е Венета Нейнска. Свързването на децата с музиката в най-ранна възраст е много важно – тогава те по най-чист начин възприемат изкуството със сетива, върху които впоследствие затормозяващо влияние оказват различни фактори от нашата среда.

Венета Нейнска разказа за още една своя благотворителна инициатива –обединяване на музикантското съсловие в подкрепа на каузата за набиране на средства за Фонда за децата на герои, който се оперира от фондация „За доброто“. Той осигурява ежемесечни стипендии на деца, чиито родители са били учители и медицински работници и са изгубили битката за живота си по време на Ковид пандемията. „Важно е да продължим да полагаме усилия по възможностите си, да не забравяме за тези деца – това е много важен жест за тях. Самата идея, че музиканти се обединяват да помагат, е за мен много красива картина на културния пейзаж.“ – посочи Венета Нейнска. Инициативата тя реализира чрез своята Фейсбук страница, но предстои да развие и върху други музикални платформи.

Билети за концерта на 18 декември се продават на касата на зала „България“, както и в мрежата на Eventim, а за Концерта на възглавници – на касите на EasyPay и в EpayGo.

Ключови думи: