Ученици от НУИ „Панайот Пипков“ в Плевен пеят с Мими Николова златните ѝ песни на концерт след творческа работилница

Ученици от НУИ „Панайот Пипков“ в Плевен пеят с Мими Николова златните ѝ песни на концерт след творческа работилница

Изявата пред публиката е на 17 април от 19 ч. при вход свободен в общинската зала „Катя Попова“

Ученици от класовете по поп и джаз пеене в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен ще изнесат концерт „Песните на Мими Николова“ след творческа работилница с голямата ни вокалистка. Самата легенда ще излезе на сцената за съвместни изпълнения с младите таланти и ще изпълни самостоятелно ключови произведения от своя репертоар. Водещият Светослав Николов – програмен директор на Jazz FM, ще запознае учениците и публиката с достиженията на Мими Николова, които песните ѝ ще илюстрират. Концертът е на 17 април от 19 ч. при вход свободен в общинската концертна зала „Катя Попова“. Организиран съвместно от НУИ „Панайот Пипков“ и Jazz FM, той се провежда със съдействието на Община Плевен. Линк към страницата на събитието във Фейсбук.

На творческа работилница в НУИ „Панайот Пипков“ преди това Мими Николова ще предаде на учениците десетилетия опит и ще ги вдъхнови за техните изпълнения, разказвайки им за своя подход към песните. На концерта след това младите таланти и аудиторията ще се срещнат с традицията в българската музика. Ще чуем шлагери, създадени в периода от 1958 г. до 1965 г., станали основополагащи за националната ни култура. Мими Николова ще ни предложи първата песен, която записва и която веднага става любима във филма „Любимец 13“ – „Замълчи, замълчи“ и първата песен с награда „Златен Орфей“ в нейно изпълнение – „Калиакра“. Химна на любовта „Когато луната изплува“ Мими Николова ще представи с ученичката Паолена Бънджева, класирала се с този хит в конкурса на фестивала Evergreen Fest Sofia тази година.

Учениците на д-р Доротея Люцканова и Венелин Андреев в НУИ „Панайот Пипков“ ще поднесат „Минути“, „Влюбеният телефон“, „Закъснялото писмо“, „Недей ми казва тази вечер сбогом“, „Слънчеви лъчи“, „Телефонен разговор“, „Аритметика на любовта“, „Шахмат“, „Мостчето на влюбените“ и „Вървим по улицата двама“. Накрая в ансамблово изпълнение ще прозвучи песента „Синьо“.

Така ще чуем песни, написани от композитори като Петър Ступел, Йосиф Цанков, Емил Георгиев, Ангел Заберски, Морис Аладжем, Иван Стайков и Иван Маринов и по текстове на Веселин Ханчев, Димитър Точев, Надя Кехлибарева, Ваня Петкова, Слава Семирова, Емилия Захариева, Владимир Башев, Захари Петров, Вера Иванова, Иван Милчев и Иван Стайков.

На рояла в изпълненията на учениците от НУИ „Панайот Пипков“ ще им акомпанират д-р Доротея Люцканова и Милен Македонски, а Мими Николова ще пее в акомпанимента на автора на новите аранжименти на златните ѝ песни Самуел Ефтимов, учил в друго училище по изкуствата от системата на Министерството на културата – НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас.

Възпитаването в традицията на вокалното изкуство е акцент в работата на преподавателите д-р Доротея Люцканова и Венелин Андреев в НУИ „Панайот Пипков“ в Плевен. Работилницата и концертът са част от Програмата за подкрепа на развитието на младите таланти на радиостанциите от bTV Radio Group.

За оформление на визията за концерта са използвани фотографии, направени от Тодор Кемилев в неговото студио в София и от журналиста Здравко Петров на концерта за 65 години творческа дейност на Мими Николова. Визията е създадена от инж. Атанас Върбанов от издателство „Медиатех“, с когото през 2018 г. Jazz FM работихме по издаването на автобиографичната книга на Димитър Симеонов „Живея за музиката“: Димитър Симеонов в „Джаз истории“ VI: именити приятели на премиерата на „Живея за музиката. Автобиографията на един джазмен“ - Jazz FM

Ключови думи: