Тромпетистът Авишай Коен с първи концерт в България. Слушаме го в Sofia Live Club на 5 май

Тромпетистът Авишай Коен с първи концерт в България. Слушаме го в Sofia Live Club на 5 май

Той е един от най-награждаваните и уважавани композитори и инструменталисти

„Авишай Коен е мултикултурен джаз музикант, сред чиито прародители е Майлс Дейвис. Също като него чрез тромпета си той може да изрази най-прочувствения човешки зов.“ – пише за прочутия композитор и тромпетист JazzTimes. Ще имаме удоволствието за първи път у нас да слушаме Авишай Коен на концерт в Sofia Live Club на 5 май от 20 ч. Организатор е Bomb Shell Events, Jazz FM е медиен партньор.

Първата му професионална изява е през 1988 г., когато е 10-годишен. Като юноша свири с Младежката филхармоня на Израел, а сред диригентите, с които е работил, са Зубин Мета и Курт Мазур. Той често участва в проекти на фолк и поп артисти в Израел, докато не заминава да следва в колежа „Бъркли“ в САЩ. През 1997 г. се класира на трето място в джаз конкурса „Телониъс Монк“ за тромпетисти. Четири поредни години Авишай Коен е „Изгряваща звезда на тромпета“ в класацията на критиците на DownBeat. В продължение на шест години е член на San Francisco Jazz Collective, а сред множеството състави, с които често свири, се открояват Бигбендът на Мингъс и ансамбъла Mingus Dynasty. В хода на музикалното си израстване става лидер, сформирайки свои състави, в които често свири с членове на музикалното си семейство.

В момента Авишай Коен е артист на ECM. Най-новият му албум е Naked Truth, в който акцент са импровизационната музика и моментната композиция в поток на съзнанието. В квартета му са пианистът Йонатан Авишай, басистът Барак Мори и барабанистът Зив Равиц. Продуцентът и основател на лейбъла Манфред Айхер сравнява групата му с тялото на октопод, в която участниците са пипала, реагиращи на групово мислене, но запазващи своята индивидуалност.

Билети за концерта на Авишай Коен се продават в bilet.bg тук на цена от 60 лв.

Ключови думи: