Три проекта на еnovae Records на Виктор Бенев и Биляна Фурнаджиева в един концерт

Три проекта на еnovae Records на Виктор Бенев и Биляна Фурнаджиева в един концерт

Събитието, представящо Crystal Sound Project, Via Mavis и соловия албум на Виктор Бенев, е на 28 май в Sofia Live Club

През 2019 г. музикантът Виктор Бенев и неговата спътничка в живота – скулпторката Биляна Фурнаджиева, създават издателската компания enovae. „Тогава завършихме първия си съвместен албум – Crystal Sound Project. Бях впечатлен от целия процес по направата на албума и много исках да продължа в тази насока – с дискография и продуцентство.“ – разказва Виктор Бенев в интервю по Джаз ФМ. В enovae се съчетават визиите на музикант и художничка – амбициозни и много критични. „Смятам, че работейки заедно, имаме какво да кажем на хората и да го представим като продукция през тази платформа.“ – добавя музикантът. Направеното от тях е с добавена стойност: „Оказа се, че работата ни върви плавно, когато сме заедно. Голям плюс е, че и двамата имаме много различни посоки в изкуството. Биляна се занимава с визуално изкуство, докато аз – повече с музика във всичките ѝ измерения. Когато се съберем, имаме по-богата визия как можем да правим музика заедно.“ Три от проектите, издадени от enovae ще чуем в концерт в Sofia Live Club от 21 ч. на 28 май. Входът е свободен. Събитието е подкрепено от Национален фонд „Култура“.

За първи път в България ще бъде представен Crystal Sound Project с музика на Виктор Бенев, създадена върху скулптури, направени от Биляна Фурнаджиева. Албума представяме в „За албумите от техните създатели“ тази седмица в сряда от 19 ч. с повторение в събота от 14 ч. За събитието на 28 май идва участващата в някои от песните в албума финландска вокалистка Селма Саволайнен.

„Идеята ни е да създаваме семейство, в което събираме сродни души, и да следваме заедно посоката, която имахме първоначално с Биляна – да се освободим от рамките на жанрове и на разделения на акустична и електронна музика.“ – посочва за enovae Виктор Бенев.

Лейбълът издава и дебютния албум на неговото трио с Виктория Кирилова и Мартин Хафизи Via Mavis – Aerial Perspectives. „Живеем в различни страни в Европа. Когато се съберем, успяваме да съчетаем всички събрани впечатления. Правим музика, която говори на всички нас.“ – посочва за формацията Виктор Бенев.

Часове след представянето му на живо в дигиталните платформи своята премиера ще направи неговият самостоятелен албум Architextures. „Той продължава моето търсене в това да смесвам акустична и електронна музика, както и записи, които правя по време на моите обиколки в града и сред природата. Записвам различни звуци, които ме вдъхновяват, шумовете са изключително интересни и ме насочват към нови композиции. Когато чуя песни на птици в гората, които се съчетават с минаването на линейка в града, това оформя в главата ми идея. Бидейки нащрек за тези звуци, се опитвам да създавам музика.“ – описва концепцията на Architextures Виктор Бенев. В албума той свири на пиано, китара, вибрафон, ударни – всички инструменти, които владее, има и вокали, което го отличава от предходните му албуми. „Няма текст, гласът е използван повече като инструмент. Защо Architextures? Защото структурата и формата в една композиция за мен са изключително важни. Когато една музика няма конкретна форма, създава усещане за хаос, а това не е нещо, което се опитвам да пресъздам в своята музика. Architextures се стреми да търси тази структурираност и това кристално качество в музиката, което да ни донесе приятни емоции и да ни структурира като хора, така че да излезем по-добри и да се чувстваме по-добре, когато чуем музиката.“

Ключови думи: