Това, което са те: албумът Papa Told Me на Антоанела Петрова и Нейчо Петров

Това, което са те: албумът Papa Told Me на Антоанела Петрова и Нейчо Петров

Проекта си те наричат Roger That! Премиерата му е довечера на Международния фестивал „Варненско лято“

Много личен, скъпоценен, свързан със семейството, с преживяванията, които са ги изградили – това, което са те, е албумът Papa Told Me на Антоанела Петрова и Нейчо Петров – Reggie. Брат и сестра, двамата автори и вокалисти от Варна го създават с музиканти от София и днес ще го представят премиерно на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Събитието е от 20 ч. в Археологическия музей в морската столица.

Албум на зрелостта, Papa Told Me говори за живота на Антоанела Петрова и Нейчо Петров, споделя техните впечатления. „Удовлетворението е безценно! Щастливи сме, че можем да съберем неща, които са ни вълнували през целия ни живот.“ – казва Нейчо Петров в интервю по Jazz FM. Албум за смисъла на впечатленията – така описва Papa Told Me Антоанела Петрова: „Като артисти събираме впечатления и, когато излезем на сцената, ги вадим от емоционалната си памет и разказваме точната емоция, която сме изпитали там някъде, тогава. За нас най-важното, това, което те движи и те кара да се чувстваш жив, са впечатленията, преживяното до тук и това, което искаш да преживееш нататък.“

Всичко това е споделено откровено, в много близка връзка чрез музиката, в която, както посочват двамата, говорят на един език с инструменталистите. „Огромно щастие е за нас, че Михаил Йосифов застана зад проекта като аранжор, че се включиха всички тези музиканти. Всеки допринася със собствения звук и с инвенцията си за общото звучене.“ – признателен е Нейчо Петров. В брас секцията за концерта днес са Михаил Йосифов – тромпет, Велислав Стоянов – тромбон, Димитър Льолев – саксофон, а в ритъм секцията – Александър Васев – пиано, Даниеле Феббо – контрабас и бас китара, Александър Логозаров – китара, Георги Марков – барабани. В албума китарите свири Людмил Стойнев, участва и бас тромбонистът Димитър Стоев. Записът, смесването и мастерирането са на Алекс Нушев.

Всеки участник в концерта Антоанела Петрова и Нейчо Петров представиха специално в социалните медии, за да посочат неговата значимост. Защото всички те им дават стимул и вдъхновение, участват в изграждането на посланието на албума и защото с тях двамата автори и вокалисти могат да изразят своята музикална идея. Албумът е между соул, фънк и суинг и въплъщава музиката в момента, в който тя докосва директно душата. „Разказваме истории, които трябва да се предадат нататък. Смятаме, че ценните неща от музиката на 40-те, 50-те, 60-те години трябва да продължат да се слушат, трябва да продължаваме да показваме на хората каква красота е имало там. Ние ще предадем нататък щафетата, ще покажем това на хората.“ – формулира замисъла Антоанела Петрова.

Тази идея се носи и от заглавието на проекта Roger That! – както през 40-те, а и от борда на Apollo, до земята достига: „Разбрано!“ Заглавието на албума Papa Told Me е благодарност на двамата вокалисти към баща им, разкрил за тях прелестта на музиката. „Той ни запали по тази музика и възпита у нас неимоверна любов към тези стилове, изобщо към музиката като апетит. Чрез заглавието на албума го правим свидетел на тази наша любов. А и то звучи като заглавие на блус песен. Баща ни бе любител на блус музиката и тя е част от израстването на един музикант. Всичко звучи като история, предавана с много любов от ценен човек на ценен човек.“ – завършва Нейчо Петров. „Довечера ще мислим за чиста любов.“ – определя отправната точка Антоанела Петрова.

През изминалите дни в социалните медии тя разкриваше детайли от проекта, добавяйки към всеки бисери житейска мъдрост, предададена от баща им: бъдете заедно, подкрепяйте, творете...

Двамата автори и вокалисти представиха Papa Told Me и на фестивала на Jazz FM „Джаз в цялата страна“ в клуб „Ментол“ през юни. Тогава те изпълниха песни от него със свои колеги и приятели от Варна – Страцимир Павлов на пианото, Стоян Роянов Я – Я – кларинет, Нейко Бодуров – тромпет, Николай Петров – контрабас, Валери Ценков – барабани. Вижте интервюто с тях и чуйте техни изпълнения във видеото по-долу от 28-ата минута:

В перспектива Антоанела Петрова и Нейчо Петров гледат към концерт в София и турне в страната.

Ключови думи: