Тодор Бакърджиев свири класическа музика със Симфониета – Шумен и диригента Георги Патриков

Тодор Бакърджиев свири класическа музика със Симфониета – Шумен и диригента Георги Патриков

В „Тромпетисимо“ звучат произведения от Моцарт, Росини, Щраус, Бизе, Пиацола...

Срещаме се с малко позната страна от таланта и музикалните интереси на тромпетиста Тодор Бакърджиев. Той ще изпълни шедьоври от класическата музика със Симфониета – Шумен под диригентството на Георги Патриков. Концертът от проекта „Тромпетисимо“ е на 22 февруари от 18:35 ч. в зала „Проф. Венета Вичева“ в Шумен. В програмата са произведения от Моцарт, Росини, Щраус, Бизе, Пиацола и др.

Идеята за проекта идва от концерт, в който Тодор Бакърджиев свири с ансамбъл „Софийски солисти“ и диригента Георги Патриков по повод конкурс за съвременна музика. „След това той изяви интерес да направим нещо заедно. Много се зарадвах!“ – разказа Тодор Бакърджиев.

Така се появява проектът „Тромпетисимо“. В програмата са популярни оперни арии и други обичани класически произведения, включително теми от филми. Тази музика му е любима. Тодор Бакърджиев е завършил Националното музикално училище и Националната музикална академия при проф. Ангел Македонски. „От малък ми харесва уникалното усещане да изпълнявам класическа музика. При нея публиката е изцяло в емоцията, много е по-различно от повечето ми джаз изяви в клубове. Това са оперни арии, които са били популярната музика за своето време, така че присъстват и двата елемента – комичното и сериозното. На мен лично ми е много приятно.“ – сподели тромпетистът.

Първото и единствено досега представяне на „Тромпетисимо“ е във Видин през 2021 г. „Бе доста интересно за публиката. Изпълнение на популярни оперни произведения с тромпет е нещо, което на нашата сцена не е често срещано.“ – коментира изявата музикантът. Към изпълнения тогава репертоар той добавя нови пиеси, които сега ще прозвучат за първи път в Шумен – градът на първия български професионален оркестър. „Много се вълнувам. Доста сериозно съм подходил. Свиря по цял ден. Надявам се хората да останат доволни от това, което ще чуят.“ – очаква срещата Тодор Бакърджиев.

Ключови думи: