„Теодосий Спасов пее“ в албум с девет песни, обхващащи различни периоди от творчеството му

„Теодосий Спасов пее“ в албум с девет песни, обхващащи различни периоди от творчеството му

Премиерата на албума е довечера в Sofia Live Club

Всички обичаме звука на кавала на Теодосий Спасов, но също така обичаме да го слушаме как пее. Той понякога прави това на своите концерти. Поредица от такива изпълнения и един нов запис излизат в албума „Теодосий Спасов пее“. Премиерата му е довечера от 20 ч. в Sofia Live Club. Инициатор за издаването му е продуцентът Иван Минчев. „Някой ще каже: „Теодосий – сега и певец!“ Той никога не изтъква, че е голям певец. Но това е друго изразно средство, с което иска да стигне до сърцата на своите почитатели, да разкаже тези истории – и го прави много успешно.“ – описа замисъла на проекта Иван Минчев.

Албумът „Теодосий Спасов пее“ обхваща различни периоди от творчеството му в девет вокални изпълнения. Тук са „Притури се планината“ с Румен Тосков – Рупето и Христо Йоцов, „Тодорка“, записана с бруклинска клезмер група, „Пуста младост“ с проекта Balkansky на Иван Шопов и със специалното участие на изпълнителя на уд Хайг Язджиян. Единствената песен, специално записана за албума, е „Хубава си моя горо“ с Живко Петров и Христо Йоцов. В диска Теодосий Спасов е в компанията още на Димитър Бодуров, Стоян Янкулов, Йенс Дупе, Михаил Иванов, Пейо Пеев, Ангел Димитров, Християн Цвятков, Иван Георгиев, Генадий Рашков, Мат Дерио, Бред Шепик, Руфус Кападокия и Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров.

Когато Теодосий Спасов свири и пее, единият начин на изразяване допълва другия, всичко се случва естествено и се получава вълшебството на музиката, заради което се събираме с нея. „Това е изцяло български албум. Важното е, че тук присъстват знакови, популярни песни, интерпретирани от Теодосий.“ – посочва Иван Минчев. Той разказа историята на „Тодорка“, чийто текст Теодосий пише в казармата на стойка в „Секретна секция“ и така е искал да изрази усещането си към жена, „която може би го е забравила.“ „Теодосий по този начин дава живот на тези знакови теми.“ – обобщи Иван Минчев.

Той разказа и за „Ден денувам“ по стихове на Яворов, записана от Теодосий Спасов с Ангел Димитров – Чушката и Стоян Янкулов – Стунджи като блус. „Звучи много емоционално и затрогващо. Важни неща сме събрали, които са любими на неговите фенове и на всички българи, които обичат музиката.“ – отличи важността на проекта продуцентът.

Албумът за първи път ще достигне до публиката на премиерата тази вечер от 20 ч. в Sofia Live Club. Теодосий Спасов ще свири и ще пее със своя „Фолк квинтет“: Пейо Пеев – гъдулка, Иван Георгиев – гайда, Християн Цвятков – китара, Генадий Рашков – ударни.

Албумът се продава в Дюкян „Меломан“ и в други музикални магазини. Мастъринг – Иван Шопов, фотограф – Александър Нишков, графичен дизайн – Иво Христов.

Ключови думи:
@