Темата за птиците като символ на душата на артиста в новото издание на фестивала Culturama от 18 до 23 юни

Темата за птиците като символ на душата на артиста в новото издание на фестивала Culturama от 18 до 23 юни

Събитията от много жанрове са в София и Пловдив, почти всички са при свободен вход

Темата за птиците като символ на душата на артиста разглежда в новото си издание фестивалът Culturama с концерти, семинари, изложби и филмови прожекции, почти всички от които – при свободен вход. Форумът се организира от Ина Кънчева и Василена Серафимова и в лятното си издание е на сцени в Пловдив и София. Culturama ни дава по-различния поглед към музиката, открива необичайното, предлага свръхинтересното, онова, което очертава нови посоки и представя артисти в техни уникални търсения. Началото е на 18 юни в Епископската базилика в Пловдив, във всички мозайки в която присъстват птиците като фигуративен елемент. В програма с разнообразна музика – от Барок през Beatles до танго – Ина Кънчева и Василена Серафимова музицират с артисти от Франция, сред които са най-интересните имитатори на птици в света. Аранжиментите с препратки към джаза правят трима музиканти, един от които е Антони Дончев. Концерта слушаме и на 20 юни в София от 19 ч. на пл. „Славейков“. Входът е свободен.

Отново при свободен вход програмата на Culturama в София продължава на 21 юни от 17 ч. на пл. „Славейков“ с перкусионно шоу, водено от Василена Серафимова и с участието на таланти от България и Франция. От 19 ч. в градинката при бар „Паваж“ „типично градска фиеста в бразилски стил“ ще поднесе група Roda do Cavaco. От 20:30 ч. слушаме „Рамщайн“ на две пиана в изпълненията на Duo Jatekok, което е на сцената с рок групата в световното ѝ турне. „С Василена участваме в различни проекти с Duo Jatekok, но сега ги включихме в това издание, за да се обърнем и към друга публика.“ – подчерта Ина Кънчева в интервю по Jazz FM. Roda do Cavaco ще свирят и в „Топлоцентрала“ на 22 юни, а концертът вече е разпродаден.

В програмата на Culturama на 19 юни в Полски институт се включени три семинара за птиците и две прожекции на документални филми – „Те отлитат“ на Симеон Цончев и бразилския „Последната гора“, който идва от „Берлинале“ и е носител на много награди, разказващ за намаляването на горите и за изчезващо племе. Така фестивалът акцентира върху темата за устойчивия начин на живот. Изправени пред климатични промени, сме в състояние с малки действия да постигнем огромна промяна към добро. Тези стъпки описват 60 табла в изложбата „Птиците – рай на Земята“, която представя и 60 пъстри птици, гнездящи в България. „Изложбата е рай в градската среда.“ – посочи Ина Кънчева. Таблата със снимките и стъпките към устойчив начин на живот са изложени на Моста на влюбените. Сред фотографиите има и направени у нас от бившия посланик на Полша в България Мачей Шимански, чиито фотоси са публикувани и от National Geographic. В добавка дигитално приложение ни показва 15 места за наблюдение на птици. В програмата е включена поетичната изложба „Носталгия по рая“ на декоративната художничка Игната Василева, кояго обикаля света и рисува в ботанически градини. Нейните картини правят препратка към Леонардо да Винчи, който обичал да купува птици и да ги пуска на свобода.

„Щастливи сме, защото искахме да направим нещо много концептуално, синкретично, с включването на най-много изкуства, да можем да създадем интересно съдържание за различните публики, да докоснем и визуалните практики.“ – подчертава Ина Кънчева. Фестивалът Culturama е част от Календара на културните събития на Столична община и се провежда със съдействието на Френския институт, Полския институт и Посолството на Бразилия. Пълната програма на събитията от фестивала можете да откриете на сайта му тук.

През лятото темата за птиците ще продължи друга изложба – „Дивата София“, а наесен Culturama продължава с концерти, изложби и премиери. Тогава ще бъдат основно представени стипендиантите на фондация „Културни перспективи“ на Ина Кънчева, ще се открие изложба дигитално изкуство и ще бъде представена книга за антисемитизма, изключването и другостта. Концерти ще изнесат световноизвестният китарист Кито Гато, представящ сефарадска музика, и Лили Богданова, чието трио „Боронте“ жъне големи успехи по световните сцени. Да привлече най-малките към музиката цели създаването на настолна игра „Гъската“, музика към която записват стипендиантите на фондацията Емануил Иванов и клавирно дуо „Атмосфери“. „Ще поканим децата да научат много, ще провокираме любопитството им, ще насърчи желанието им за четене и слушане на музика и това ще е поднесено като изненада, а не назидателно.“ – каза Ина Кънчева.

Ключови думи: