Театри от цяла България, от Сърбия и Северна Македония гостуват в София на второто издание на Софийския фестивал на музикалния театър

Театри от цяла България, от Сърбия и Северна Македония гостуват в София на второто издание на Софийския фестивал на музикалния театър

Програмата започва на 24 юни и завършва на 18 юли, като основната сцена е построена пред учебния корпус на Военна академия

Второто издание на Софийския фестивал на музикалния театър е първо с международно участие. Организатор е Държавен музикален и балетен център – София, който ще представи продукции на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“ и на Балет „Арабеск“. Театри от цялата страна ще гостуват в София, като най-новия си спектакъл само дни след премиерата ще представи Държавна опера – Варна. За събитието идват Национална опера и балет – Скопие, Северна Македония, и Народен театър – Ниш, Сърбия. Без сръската продукция всички спектакли ще се играят на открита сцена пред учебния корпус на Военна академия, а при лошо време ще бъдат преместени в Музикалния театър. В програмата са и две работилници, водени от специалисти от Сърбия и Северна Македония.

„Фестивалът продължава мисията си да е единствената културна платформа в София за ежегодна национална среща на селектирани образци на спектакли в областта на оперетата, мюзикъла и съвременния танц. Искаме с международните отношения да задълбочим обмена на културна информация. Тази година очакваме гости от Република Сърбия и Република Северна Македония – това са първите балкански страни, с които искаме да направим фестивала притегателна сцена за театри от целия свят за обмен на емоции и творчество.“ – коментира в интервю по Джаз ФМ директорът на Музикалния театър и на Държавния музикален и белетен център Марияна Арсенова.

Софийският фестивал на музикалния театър започва на 24 юни с концертно представяне на „Фантомът от операта“ на Националния музикален театър. „Вражалец“ от Ст. Л. Костов ще представи на следващия ден Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“, гр. Велико Търново. В неделя на сцената отново ще бъдат артистите на Нацоналния музикален театър за „Една вечер с хитовете на Бродуей“ – концерт-спектакъл с най-доброто от световния мюзикъл и популярната музика. На 1 юли Народен театър – Ниш, Сърбия, гостува с мюзикъла „Някои го предпочитат горещо“ по филма Some Like It Hot. Режисьор е Александър Маринкович, а драматург – Бранислав Нидич. Постановката гледаме от 19 ч. на сцената на Музикалния театър. На 2 юли пристига Държавна опера – Русе с „Кой е Големанов“ – мюзикъл от Георги Костов с текст на Иво Сиромахов. Лятната гала на Балет „Арабеск“ е на 3 юли с произведения на хореографите Аршак Галумян (Германия), Ангелина Гаврилова, Филип Миланов, Мириам Енгел (Израел), Мила Искренова. Този спектакъл започва в 20:30 ч. На 8 юли гостува Национална опера и балет – Скопие, Северна Македония, с балета „Госпожиците от Авиньон“. Хореографията и режисурата са на Олга Панго, либретото – на Сашо Димоски, а музиката е от Калиопи Букле. Гледаме го от 21 ч. „Картини от Пиацола“ представя на 9 юли Държавна опера – Пловдив. На следващия ден най-новата си постановка ще покаже Театрално-музикален и продуцентски център – Варна. Това е мюзикълът „Брилянтин“ от Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд. Режисьор е Сребрина Соколова, а диригент – Страцимир Павлов. Двете последни изяви са на Националния музикален театър – на 16 юли –„Царицата на Чардаша“ от Имре Калман с режисьор-постановчик Адриан Холендер (Австрия) и режисьор – Марияна Арсенова, и на 18 юли –концертно изпълнение на мюзикъла „Цигулар на покрива“ по музика на Джери Бок, либрето – на Джоузеф Стайн и Шелдън Харник, и в превод на Валери Петров. Режисьор-постановчик е Небойша Брадич (гост), а диригент-постановчик – Юли Дамянов. Всички спектакли, без тези със специално уточнени часове, са от 20 ч. Програмата можете да видите на сайта на Държавния музикален и балетен център. Билети се продават предварително на касата на театъра и онлайн на сайта му, а часове преди концерта – на място в парка на Военна академия. Фестивалът има и своя Фейсбук страница.

Със свободен достъп фестивалът предлага образователна програма с уъркшоп, водени от големия сръбски режисьор и продуцент Небойша Брадич (24 юни от 14 ч. до 17 ч.) и най-добрия театрален и балетен хореограф в Скопие Олга Панго (8 юли от 15 ч. до 18 ч.). Те ще се проведат в сградата на Музикалния театър, нужно е предварително записване на електронен адрес [email protected].

„За нас е изключително важно да си сверим часовниците с международните образци. Нека да видим къде сме и да можем да „купим“ от гостите ни всичко най-добро, което би ни помогнало този жанр да продължи да се развива.“ – каза Марияна Арсенова. Тя отбеляза, че Държавният музикален и балетен център чрез фестивала привлича и публика, която иначе не посещава редовно спектаклите в залата на театъра. Софийският фестивал на музикалния театър се провежда с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития.

Ключови думи: