Тъканта на живота в изложба на Националната художествена академия в НДК
Снимка: Владислав Мирчев

Тъканта на живота в изложба на Националната художествена академия в НДК

Студенти в специалността „Текстил“ и нейни възпитаници представят свои творби до 23 декември

Със студентите в специалността „Текстил“ в НХА и нейни възпитаници се запознаваме чрез изложба в Арт галерия НДК. Проектът „Студентите: изящното в текстилното изкуство“ е част от честването на две годишнини. През 2020 г. специалността отбеляза 60 години от създаването си в съвременния ѝ вид. Навършват се и 122 години от началото на преподаване на текстил в школи за изучаване на проектиране и текстилни техники непосредствено след откриването на Националната художествена академия като Държавно рисувално училище през 1896 г.

Снимка: Владислав Мирчев

„От 60-те и 70-те години на миналия век текстилът навлиза в сферата на изящните визуални изкуства. Всичко, което е нишка или е преплетено с идеята за текстилна техника, е вече текстил. Време е в българския език да навлязат правилните терминолигии, за да може под „текстил“ да не се разбира само функционалното и утилитарното. Специалността се занимава и с дизайна. Това е богатството ѝ. Студентите в 4-и курс вече продават произведенията си по света.“ – коментира доц. д-р Вержиния Маркарова, ръководител на катедра „Текстил“ в НХА и главен организатор на всички събития за честването на двете годишнини.

Снимка: Владислав Мирчев

В изложбата „Студентите: изящното в текстилното изкуство“ в Арт галерия НДК са включени тъкани произведения с различни сюжети и стилови характеристики, които продължават традицията, но са и иновативни – съчетават рисунка, живопис, скулптура, фотография; лични са или пък са посветени на социални каузи, анализират света ни днес и нашите взаимоотношения, адресират екологични проблеми.

Снимка: Владислав Мирчев

Идеята на куратора проф. д-р Аделина Попнеделева е да се покаже изящното в изкуството чрез рисунка, графика, живопис, скулптура и други техники, реализирани с идеите на текстила. „Показваме предмети с послания. Гледала съм да подредя изложбата като голяма обща инсталация.“ – каза тя и представи част от произведенията.

Снимка: Владислав Мирчев

От ляво на дясно – килим, изтъкан от найлонови торбички, шалове, в които се борят Доброто и Злото, завеса, изпълнена с послания от лайфстайл списания, много смешни от една гледна точка, но напълно сериозни за някои от читателите.

Снимка: Владислав Мирчев

Знаем, че листото има кратък живот, като всичко живо. Художничката постига това много важно послание чрез паста, която разрушава тъканта. Така се показва самият живот. Той изглежда красиво, но това е красотата на разрушението.

Снимка: Владислав Мирчев

Произведението изглежда като счупен витраж. Обикновено витражът е стъклен и е в храм. Но тук той се намесва в личното пространство, тъй като художничката прави творбата за своята стая.

Снимка: Владислав Мирчев

Бродерия върху фотография в творба, показваща живота на младите. Маската препраща към древността, но свързва с всички времена.

Снимка: Владислав Мирчев

Гарваните на Хичкок са отлетели нанякъде. Защипан от стената, от чипровския килим е останала шарката от хартиени рула.

Снимка: Владислав Мирчев

„Опитваме се да научим студентите да бъдат свободни, да бъдат вдъхновени, да защитават идеите си и да се борят за каузите, в които вярват.“ – посочи кураторът проф. д-р Аделина Попнеделева.

Снимка: Владислав Мирчев

Произведенията в изложбата показват задълбочено мислене и богатство на възможностите за изразяване.

Снимка: Владислав Мирчев

Възпитаник на специалността, а сега преподавател в нея е Адела Горанова. „Беше интуитивно решение да я запиша. След като завърших, катедрата ме покани да остана като асистент и вече трета година преподавам тук. Предстои ми да се занимавам с докторантурата си.“ – очерта своя професионален и творчески път тя.

Снимка: Владислав Мирчев

В изложбата Адела Горанова участва с три работи – двете си дипломни защити и една е от трети курс. „Тя е с видео към нея, което показва част от процеса. Творбата е социално насочена и е свързана със съдбата на изселени села и хората, които са живели там.“ – разказа тя.

Снимка: Владислав Мирчев

Изложбата с творби на обучаващи се в специалността „Текстил“ в Националната художествена академия и нейни възпитаници „Студентите: изящното в текстилното изкуство“ в Арт галерия НДК продължава до 23 декември.

Снимка: Владислав Мирчев

Ключови думи:
@