Световният съвременен танц е представен в България на Aerowaves in Sofia

Световният съвременен танц е представен в България на Aerowaves in Sofia

Фестивалът започна на 27 октомври и продължава до 12 ноември със спектакли, разговори с публика и работилници

10 спектакъла от цял свят гледаме от Фестивала за съвременен танц Aerowaves in Sofia, част от програмата 3XPER1ENCE, обединяваща три международни фестивала, които се случват по едно и също време в София – ACT Фестивал за свободен театър, Da Fest за визуални изкуства и Aerowaves in Sofia за съвременен танц. Jazz FM и други радиостанции от bTV Radio Group сме медиен партньор.

„От началото до сега представихме четири невероятни танцови представления, като стартирахме със спектакъл за деца. Според екипа ни това е истинско попадение, заради обратната връзка. Тя ни даде енергията, която споделяме в следващите представления.“ – коментира пред Jazz FM организаторът Атанас Маев от Derida Dance Center. Първият център за съвременен танц в България е и многогодишен партньор в Европейската мрежа за съвременен танц Aerowaves. Следва спектакъл за възрастни хора, в който са поканени трима непрофесионални изпълнители от групата „Трета възраст“. Те работят в рамките на десетдневна резиденция, осъществена с съвместно със Столична община. „Гладните“ от Полша е представление за бездомниците в Краков, съпроводено с прожекцията на документален филм. Малтийска компания снощи четири пъти бе викана на бис. „Защото естетиката, която предложиха, качеството на танца, структурата и драматургията силно докоснаха публиката.“ – каза Атанас Маев. След представлението на испански танцов театър днес ще има среща разговор с артистите, водещ на който е Георги Митов от Classic FM, част от bTV Radio Group. На 3 ноември ще се проведе работилница по танцьори за съвременен танц и фламенко.

Организаторите съобщават: „Aerowaves in Sofia представя едни от най- забелижимите представления от европейската и световна танцова сцена, създадени през последната година. Инициативата за това събитие е на екипа на Derida Dance Center, който е първият център за съвременен танц в България и многогодишен партньор в Европейската мрежа за съвременен танц- Aerowaves. Всяка година артисти от различни краища на Европа кандидатстват за включване в ТОП 20, а международно жури има нелеката задача да определи 20-те най-интерерсни представления от над 700 предложения. Във фестивалната програма на Aerowaves in Sofia присъстват три заглавия от класацията ТОП 20 на Aerowaves и шест представления, прецизно селектирани от екипа на Derida Dance Center. Зрителите ще имат възможността да усетят разнообразие от естетически форми и драматургични посоки в съвременнния танц и пърформанс с представления от Израел, Испания, Франция, Малта, Германия, Великобритания, Люксембург, Полша, Финландия и Тайван.“

И още за програмата на Aerowaves in Sofia – в интервюто на Светослав Николов с Атанас Маев, което можете да чуете плейъра под основната снимка.

Фестивал Aerowaves в София се осъществява от фондация „Арт линк/„Дерида денс център“ с финансовата подкрепа на Aerowaves Dance Across Europe, Столична община – Програма „Култура”, Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант ‘2022“ и програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“. Пълната програма е във Фейсбук тук.

Ключови думи: