Световни балетни артисти представят „Ромео и Жулиета“ в Зала 1 на НДК в постановка на Държавна опера – Варна

Световни балетни артисти представят „Ромео и Жулиета“ в Зала 1 на НДК в постановка на Държавна опера – Варна

Събитието е на 9 март от 19 ч.

Световни звезди поднасят балетния спектакъл „Ромео и Жулиета“ на 9 март в НДК. Ученикът на Мая Плисецкая и солист на Болшой театър Сергей Бобров е режисьор на спектакъла, в който ролята на Жулиета изпълнява съпругата му Наталия Боброва, а на Ромео – завършилият Театралната академия към Миланската скала Мирко Андреути. Още двама възпитаници на Академията в Милано са сред главните действащи лица в постановката – Алесио Кавалера ще играе Тибалт, а Виторио Сколе ще бъде Меркуцио. Спектакъла на Държавна опера – Варна гледаме на 9 март в Зала 1 на НДК, а диригент е Иван Великанов.

Първото, което ще види публиката в Зала 1 на НДК при вдигането на завесата, е един от светлите и изпълнени с живот площади в ренесансова Италия, където започва разказът за най-великата любовна история. Постановъчният екип е трансформирал словото и театъра в модерна хореографска форма. Художничката Ася Стоименова създава костюми, попили от цветовете и формите на различни култури.

Водена от Бобров, балетната трупа на Държавна опера – Варна активно гастролира на международната сцена. Преди дни тя се завърна от гастрол във Великобритания, след като през февруари гостува в трите най-големи града в Швейцария – Лозана, Цюрих и Женева с балета „Пепеляшка“. Миналото лято публиката в Париж се наслади на три изпълнения на „Лебедово езеро“, изиграни от варненци на сцената на La Seine Musicale.

Постановка ще ни даде възможност да преживеем емоцията на творбата в акомпанимента на симфоничен оркестър под диригентството на Иван Великанов. Роден в Париж, във вените му тече френска, руска и еврейска кръв. В ранна детска възраст той свири на пиано, завършва Московската консерватория, през годините е награждаван многократно като диригент и режисьор на балетни спектакли в цяла Европа и Русия.

„Музиката на „Ромео и Жулиета“ от Сергей Прокофиев влиза в съкровищницата на балетната класика, защото успява да пресъздаде силата и психологизма на Шекспировата пиеса. Партитурата е сложна за изпълнение и още по-сложна за танцуване, но балетът и оркестърът на Варненска опера се справят блестящо с това предизвикателство.” – с гордост съобщават организаторите.

Билети за балета „Ромео и Жулиета“ можете да намерите в мрежата на Eventim и в билетния център на НДК.

Ключови думи: