Стенли Кларк и Касандра Уилсън са сред новите носители на най-високото отличие за джаз в САЩ

Стенли Кларк и Касандра Уилсън са сред новите носители на най-високото отличие за джаз в САЩ

Националната фондация за изкуствата обяви новите носители на най-високото отличие за джаз в САЩ. Следващата година наградата „Майстор на джаза“ ще бъде присъдена на Стенли Кларк (басист, композитор, аранжор и продуцент), Били Харт (барабанист и преподавател) и Касандра Уилсън (вокалистка, композиторка и китаристка). По традиция има и четвърти отличен, открояващ се като изявен покровител на джаза. През 2022 г. това е Доналд Харисън джуниър (активист, саксофонист, композитор и преподавател). Години наред той работи отдадено за съхраняването на музиката и културата на Ню Орлиънс. Ментор е на някои от най-ярките съвременни джаз звезди, сред които Крисчън Скот, Есперанца Спалдинг, Джон Батист и Тромбоун Шорти.

Националната фондация за изкуствата на САЩ връчва „Майстор на джаза“ от 1982 г. насам. Това е най-високата чест, която американците оказват на своите джаз музиканти. Всяка година признанието получават няколко живи легенди, за които се смята, че имат изключителен принос за развитието на джаза. Сред отличените през годините са имена като Ела Фицджералд, Съни Ролинс, Майлс Дейвис, Чик Кърия, Даян Рийвс, Дейв Холанд и мн. др. Наградата „Майстор на джаза“ се присъжда еднократно и има финансово измерение в размер на 25000 долара.

Националната фондация за изкуствата на САЩ ще отбележи 40 г. от връчването на наградата „Майстор на джаза“ с концерт-трибют на 31 март 2022 г. Празничното събитие ще бъде в сътрудничество с Центъра SFJAZZ в Сан Франциско. Подробностите ще бъдат обявени в началото на следващата година.

Ключови думи: