Среща с традиционната музика и танци на десетки държави на Международен фолклорен фестивал „Витоша“

Среща с традиционната музика и танци на десетки държави на Международен фолклорен фестивал „Витоша“

Среща с фолклора на народи от целия свят предстои в 25-ото издание на Международен фолклорен фестивал „Витоша“. „Планирали сме поредица от изключителни вечери с незабравими спектакли!“ – кани ни Алина Малевска – член на организационния комитет. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община и се провежда със съдействието на Министерство на културата. Тази година фестивалът преминава под егидата на 40-ата годишнина на НДК. Джаз ФМ е медиен партньор.

Събитията ще се проведат на сцена А6 на НДК и в читалища в район „Витоша“. Фестивалът започва с традиционното дефиле по бул. „Витоша“ от пл. „Св. Неделя“ до НДК днес от 18 ч. „Софийската публика ще може да зърне отблизо изпълнения на гостуващите представители.“ – посочва предимството на тази среща без дистанция Алина Малевска. След това на сцена А6 ще започне спектакъла „Заедно от любов към танца“ с участието на ансамбли от България.

Галавечери откриват и закриват фестивала. На 13 юли на сцена А6 гледаме изпълненията на ансамбъл „Пирин“, а на 17 юли – на ансамбъл „Тракия“. Това са единствените събития от програмата, входът за които е с билети. През всички останали дни на А6 при свободен вход гледаме изпълненията на над 20 ансамбъла от страната, както и фестивална програма, поднесена на екрана от чужди формации от над 40 държави. Те ще се борят за Гран при – статуетката „Златен връх“.

Изпълнителите от фестивала ще гостуват на сцените на читалища в район „Витоша“ – в Павлово, Симеоново, Княжево, Драгалевци, Мърчаево и Бояна. „Една от каузите на фестивала е да върне живота на читалищната дейност.“ – посочва Алина Малевска.

Двойки представители на 16 държави ще бъдат предизвикани да танцуват ръченица в конкурса „Мома Вита и момък Люлин“. Ще бъде засадено дърво на приятелството в парк „Камбаните“. Ретроспективна изложба с кадри от фестивала можем да разгледаме на Моста на влюбените. „Сигурна съм, че ще се забавляваме заедно от любов към танца, каквото е мотото на нашия фестивала.“ – завършва представянето Алина Малевска.

  • Интервюто можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Световната федерация за фолклорни танцови фестивали FIDAF вече два пъти определи „Витоша“ за най-добър фестивал – през 2016 г. и 2019 г. Фестивалът активно комуникира и в социалните мрежи – той има Фейсбук страница и профил в Инстаграм, а към изпълнения от него можем да се върнем в канала му в Ютюб.