Специалният проект на Plovdiv Jazz Fest „Четири млади дами пеят джаз“ открива седмото издание на събитието

Специалният проект на Plovdiv Jazz Fest „Четири млади дами пеят джаз“ открива седмото издание на събитието

Велека Цанкова, Едит Унджиян, Елена Сиракова и Мирослава Тодорова изпълняват вечни песни от филмови класики

Със специален концерт, продуциран от Plovdiv Jazz Fest, започва седмото издание на събитието. „Четири млади дами пеят джаз“ ни среща с таланта на 4 от най-нашумелите нови имена на българската вокална сцена - Велека Цанкова, Едит Унджиян, Елена Сиракова и Мирослава Тодорова. Тяхната изява е на 29 октомври в Дом на културата „Борис Христов“, а певиците ще се представят с джаз трио и струнен квартет. Музикален директор на програмата е пианистът Васил Спасов, който е автор на всички аранжименти.

„Нямаше как да устоя на такова вкусно и красиво предложение. Бях развълнуван и благодарен, защото да попаднеш в един афиш с Брад Мелдау и Антонио Санчес – това е щастие за всеки музикант.“ – така Васил Спасов коментира поканата, отправена от Plovdiv Jazz Fest.

В програмата са включени добре познати песни от филмови класики, а изпълненията на сцената ще бъдат съпътствани от прожектирането на кадри от филми като „Закуска в Тифани“, „Казабланка“ и др. „Този проект ме накара месец и половина да мисля за него и да вложа всичко от себе си, за да се получи естетско събитие.“ – разказва Васил Спасов в ефира на Джаз ФМ и допълва: „Киното е едно от местата, което не може без музика. Заложил съм на любовта на хората към киното и музиката, така че който харесва и двете изкуства, ще получи голямо удоволствие от нашия концерт.“ Самият Васил Спасов е учил джаз пиано и е специализирал в областта на филмовата музика в Музикалния колеж „Бъркли“ в Бостън, където получава дипломата си лично от Чик Кърия.

За работата си по „Четири млади дами пеят джаз“ Васил Спасов кани басиста Михаил Иванов и барабаниста Атанас Попов, а щрайхът е в състав: Ивелина Христова (цигулка), Диляна Димитрова (цигулка), Мария Венкова (виола), Антоанина Юрганджиева (виолончело). До този момент пианистът е работил с две от вокалистките в проекта – Елена Сиракова и Велека Цанкова, но има впечатления и за четирите участнички в проекта. „Това са прекрасни, изключително талантливи вокалистки, с много голям заряд.“ – казва Васил Спасов.

„От много години вече се занимавам с музика и мисля, че сега за първи път официално нагазвам в дълбините на джаза, въпреки че съм завършила поп и джаз пеене в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. Този концерт е нещо, което не ми се е случвало досега. Иначе съм се занимавала с популярна музика и дори рок. Отделно от пеенето композирам, имам два албума, реализирани с различни групи и от 5 години съм радиоводеща.“ – това разказа накратко за себе си Едит Унджиян по време на първото си гостуване в ефира на Джаз ФМ. От началото на следващия месец тя става част от екипа на Радио Пловдив, а предаването ѝ „Следобед с Едит“ ще се излъчва всеки делничен ден от 14 до 15 ч.

„В първия момент дори не можах да реагирам. Толкова много се зарадвах, че изгубих всякакви думи. Много се развълнувах.“ - казва Едит Унджиян за участието си в „Четири млади дами пеят джаз“ и добавя: „Отделно с това дойде едно леко притеснение, защото Plovdiv Jazz Fest е много голям форум, който вече е традиция за града ни и отговорността е много голяма.“

Едит Унджиян се познава с Велека Цанкова и Мирослава Тодорова, въпреки че не са работили заедно досега, а с Елена Сиракова са участвали в мюзикъла „Коса“, продуциран от Държавна опера Пловдив. „Мисля, че всяка една от нас си избра мелодии, които най-добре ѝ пасват на темперамента, на гласа, на характера.“ – споделя с вълнение Едит Унджиян преди утрешното начало на Plovdiv Jazz Fest и премиерата на „Четири млади дами пеят джаз“.

Интервютата на Таня Иванова с Васил Спасов и Едит Унджиян можете да чуете чрез плейъра под основната снимка.

Plovdiv Jazz Fest се организира от Blue M на Мирослава Кацарова със съдействието на Община Пловдив, като е част от нейния Културен календар, и Национален фонд „Култура“. Jazz FM е медиен партньор.

Ключови думи: