Спечелилият конкурса „Бузони“ Емануил Иванов с първи солов рецитал в зала „България“ и първа премиера като композитор

Спечелилият конкурса „Бузони“ Емануил Иванов с първи солов рецитал в зала „България“ и първа премиера като композитор

„Тема с вариации“ е израз на негова искрена и съкровена любов

Емануил Иванов е носител на необичаен талант. Виртуозен пианист и вдъхновен артист, когато засвири, публиката в залата притихва – вниманието е така съсредоточено в музиката и енергията е така концентрирана в творческия акт. Той е призьор от Международния конкурс за млади изпълнители в Букурещ и носител на Първа награда от най-престижния конкурс за пианисти – „Бузони“ в Италия. Младият талант ще изнесе първи солов рецитал в зала „България“ на 7 септември от 19 ч., в който за първи път ще се представи пред публика с авторска музика. Негова нова композиция е в програмата на концерта редом до творби на Бетовен, Скрябин, Бузони и Лист.

Емануил Иванов споделя, че е искал да пише музика от най-ранна възраст. Първите си опити прави, когато е на 9 години. Сега събира куража и увереността да изпълни пред публика своя творба. „С течение на годините на моето развитие и навлизане все по-навътре в музикалната материя и запознавайки се по-дълбоко с историята на музиката, си дадох сметка, че композицията винаги е била един от най-съществените и основни фактори във формирането на артиста. През последните 50 – 70 години това е останало на заден план. Ако погледне човек всички големи музиканти от XIX и началото на XX в., те са били и композитори. Всеки е пишел собствена музика. Това е било мерило за високата артистичност. Да не говорим и за изкуството на импровизацията, което при нас, класическите музиканти, вече е почти забравено. Но аз смятам, че и композицията и импровизацията са много съществени неща и те са част от моя музикантски идеал.“ – сподели Емануил Иванов в интервюто ми с него по bTV Radio на 5 септември.

„Тема с вариации“ той пише преди три месеца и я завършва за четири – пет дни. „Тя е продукт на искрена и съкровена любов към мой много близък човек и затова – особено важна за мен.“ – споделя Емануил Иванов.

За соловия рецитал той казва, че дава най-много свобода, но идва и с усещането за самота на сцената и нужда от по-силно вглъбяване в музикалната тъкан. Организатори на концерта са Софийска филхармония и сп. „Арт панорама“.

Ключови думи:
@