София за първи път е домакин на Европейската джаз конференция

София за първи път е домакин на Европейската джаз конференция

Европейската джаз конференция, която се провежда от 22 до 25 септември, ще е с фокус България и позиционирането на българската музика на европейския фестивален афиш

В следващите дни София става домакин на един от най-значимите професионални форуми за джаз на Стария континент. От 22 до 25 септември в столицата за пръв път ще се проведе Европейската джаз конференция. Тя се реализира за първи път и в Югоизточна Европа, след като единственият член от българска страна - фондация AtoZ, се пребори за домакинството в конкуренция с няколко европейски града.

Конференцията е годишното събитие на най-голямата професионална асоциация на културни оператори в сферата на джаза и импровизационната музика на континента. Създадена преди повече от 30 години, Европейската джаз мрежа има 180 члена от 34 държави и спомага за формиране на културните политики в ЕС в сферата на музиката.

У нас се очакват 400 европейски делегати, представители на различни организации, заминаващи се с джаз музика и културни политики, в това число над 150 музикални фестивали и клубове, експорт офиси, регионални културни институти, агенти, мениджъри и представители на едни от най-големите музикални медии. Всички те ще вземат участие в програмата, включаща конферентни панели, работни групи, нетуъркинг сесии и ключовите за страната ни модули - панел с представяне на българската джаз сцена и презентационните „шоукейс“ концерти на 16 проекта от страната. В музикалната селекция участват емблематични артисти като Живко Петров, Антони Дончев, Димитър Бодуров, Борислав Петров, Димитър Льолев и др.

Основната цел на домакините е делегатите да припознаят България като източник на качествена нова музика и така да стимулират износа на наши музикални и културни продукти на европейската сцена и пазари. Темата на конференцията е Breaking new ground, като препратка към нуждата от по-добро интегриране в тази сфера на все още недостатъчно добре представени и познати региони на ЕС, какъвто е нашият. Друг приоритет е по-значимото присъствие на България на културната карта на Европа и спомагане на позиционирането на страната ни като дестинация за културен, фестивален и конгресен туризъм.

„Необходимо е преосмисляне на политиките по отношение на износа на български културни продукти. Подценяването им като част от креативните индустрии е знак за неразбиране, че те са всъщност част от икономиката на страната и то с огромен потенциал. Това е залегнало в мотивацията ни да сме домакини на този форум, да спомогнем опознаването на културата ни и отварянето на чуждите пазари за българските музиканти. Искаме да създадем устойчив и дългосрочен интерес към тях, както и да имаме по-голямо представителство на културни оператори от България в Европейската джаз мрежа, които да работят активно заедно с други фестивали и организации от Европа.“ - коментира Петър Димитров, председател на фондация AtoZ и инициатор на провеждането на Европейската джаз конференция в България.

„Това, че България е домакин за първи път на такъв престижен музикален форум, е изключително важно и ключово, за да се обърне фокуса на целия този пазар, който ще дойде тук, към България и българския джаз, към музикалните ни традиции. Ние работим изключително много в посока позициониране на българската сцена.“ – казва Мила Георгиева от фондация AtoZ. Цялото интервю на Таня Иванова с нея може да чуете чрез плейъра под основната снимка.

Основен партньор на Европейската джаз конференция е Министерство на културата на Република България, заедно с Министерство на туризма, Календара на културните събития на Столична община и ОП „Туризъм“.

Ключови думи: