Слушаме за първи път на живо у нас Мирла Риомар на Банско джаз фестивал: традиционните ритми на Bahia тя съчетава с джаз и соул музика

Слушаме за първи път на живо у нас Мирла Риомар на Банско джаз фестивал: традиционните ритми на Bahia тя съчетава с джаз и соул музика

Вокалистката, перкусионистката и танцьорка излиза на сцената в Банско на 8 август

Бразилската певица, танцьорка и майстор на перкусионните музикални инструменти Мирла Риомар притежава необикновенно дарование. От най-ранна възраст тя се е научила да общува чрез танца и перкусията. Това са основните, фундаменталните елементи, които оформят нейната идентичност.

Мирла е родена в Salvador de Bahia – център на афро-бразилската култура. Salvador de Bahia е градът, който пулсира в такта на афро-бразилските ритми. Бразилските корени на Мирла Риомар по майчина линия са в съчетание с африканския произход на нейния баща.

През 2016 г. обаче Мирла Риомар се премества в Барселона, където заедно с китариста Марсел Вале основава Ganza band. „Тук аз можех да изпълнявам афро-бразилската музика с музиканти от цял свят и да живея чрез изкуството.“ – споделя тя.

През 2022 г. Мирла Риомар заедно с китариста Марсел Вале и перкусиониста Алън Соуза издават дебютен албум Afrobrasileira, който беше представен в предаването All-Time Jazz Masters. Звукът в му илюстрира афро-бразилските корени на Мирла Риомар: традиционните ритми на Bahia са съчетани с джаз и соул музика. Гостите в албума изобилстват – кларинетист, тромбонист, солист на хармоника и други. Разбира се, звуковите ефекти и деликатното използване на електроника също допринасят за характерния афро-бразилски звук.

В текстовете на Afrobrasileira доминират темите за робството, расизма и въобще насилието: в личен и в обществен план. Мирла Риомар и нейния квартет, съставен от китара, контрабас и перкусия ще се представи на Банско джаз фест на 8 август, в четвъртък.

Банско джаз фестивал се организира от Община Банско и Асоциация Фестивалите в България с подкрепата на Министерството на културата, под патронажа на Министерството на туризма и с медийното партньорство на Jazz FM. Входът за събитията от 3 до 10 август е свободен, билети за седящите места пред сцената можете да закупите в мрежата на Eventim.

Ключови думи: