Слушаме „Приказка“, очакваме „Среща в приказка(та)“ с музиката на Йосиф Цанков

Слушаме „Приказка“, очакваме „Среща в приказка(та)“ с музиката на Йосиф Цанков

Нова програма с творбите на Патриарха на песента подготвя Вили Стоянов с Милен Кукошаров

Тази неделя слушаме концерта „Приказка“ с музиката на Йосиф Цанков и се подготвяме за още едно забележително събитие в юбилейната година преди да я изпратим отново с музиката на гениалния автор на незабравими песни. През 2021 г. се навършиха 110 години от рождението и 50 години от смъртта на Йосиф Цанков.

На 12 декември от 12 ч. в Парк-театър „Борисова градина“ Вили Стоянов ще представи боса нова програмата „Приказка“ с проекта Just Bossa. Той ще свири с Петър Терзиев и дъщеря си Йосифа Стоянова – вокали, с Димитър Благоев – китара, и Даниеле Феббо – бас, и с гост Димитър Семов – барабани. На 19 декември ще бъде премиерата на „Среща в приказка(та)“, в която Милен Кукошаров претворява обичани песни на Йосиф Цанков за формация със солист Вили Стоянов, джаз трио Милен Кукошаров, Борис Таслев и Атанас Попов, и Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров. Събитието е от 19 ч. в Първо студио на БНР. На 27 декември музиката на Йосиф Цанков ще изпълни на Новогодишния си концерт Бигбенд – Велико Търново под диригентството на Владимир Бошнаков в програмата „Онзи вятър от първата среща“ с аранжименти за голям оркестър на Михаил Йосифов, който е солист заедно с Вили Стоянов. Поканата е за 19 ч. в МДТ „Константин Кисимов“.

„Осъзнах, че живея много щастлив живот, в който успях да се срещна и да работя с Милчо Левиев, успявам да работя с маестро Антони Дончев, успях да се срещна с Пламен Джуров, но най-вече – добих смелост да се захвана с музиката на дядо ми и това е една от поредните срещи с Деди Йожи. Милен пое задачата изключително творчески, с много въображение, смело и уважително. Мечтаех как ще изглежда този продукт, но съм удивен от страстта, с която подходи Милен.“ – коментира Вили Стоянов най-новата програма.

В „Среща в приказка(та)“ за пореден път по различен начин е изведено на преден план композиторското майсторство на Йосиф Цанков, още веднъж е подчертана ценността на неговото песенно наследство. Музикалното в основата на неговите песни е разгърнато на мащабно звуково платно, в което води красивата мелодия, а звуците около нея подчертават богатството на емоциите. Всичко това Милен Кукошаров е направил по изключително красив начин, както красива е музиката на Патриарха. Изпълненията са на солиста Вили Стоянов – тромбон, с джаз трио, водено от Милен Кукошаров – пиано, с Борис Таслев – контрабас, и Атанас Попов – барабани, с Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров. Присъствайки на тяхна репетиция, видях колко прецизно, детайлно, внимателно и емоционално подхождат музикантите към подготовката на материала.

Премиерата на „Среща в приказка(та)“ ще е на 19 декември от 19 ч. в Първо студио на БНР. Концертът се реализира с подкрепата на Министерство на културата и е част от Националния културен календар.

Милен Кукошаров е вторият музикант и приятел, който претворява музиката на Йосиф Цанков в проект на неговия внук Вили Стоянов след „Онзи вятър от първата среща“ с бигбендови аранжименти на Михаил Йосифов. Тази музика, която неведнъж имахме щастието да слушаме на живо, отново ще звучи, този път в Новогодишния концерт на Бигбенд – Велико Търново под диригентството на Владимир Бошнаков със солисти Мишо Йосифов и Вили Стоянов, на 27 декември от 19 ч. в МДТ „Константин Кисимов“. Празничната вечер е подарък от Община Велико Търново за всички граждани и гости на старата столица.

Музиката като вечност ще чуем в „Среща в приказка(та)“. Вили Стоянов е впечатлен: „Милен успя с лекота да избяга от начина, по който звучи музиката на Йосиф Цанков. Тя е оставила дълбок отпечатък върху много поколения поред, звучи стандартно по един начин и всички очакват да я чуят така. Мишо успя много ловко да преплете вокалните партии между тромпета, тромбона, саксофона и бигбенда в секстетската програма, спази канона, беше безкрайно уважителен, преминахме за малко в джаза и се получи нещо изключително красиво. Това бе най-красивият и плавен преход към това, което сега вече прави Милен, опитвайки се да пусне музиката на дядо ми в безвремието. Той самият казва: „Искам, когато хората слушат тези оркестрации, да не си казват: „Аха, това е онази музика от началото на миналия век.“, а да се запитат: „Това сега нещо ново ли е?“ И да си отговорят: „А, не, това е мелодията на Йосиф Цанков.“ – предаде думите му Вили Стоянов. Той определи аранжиментите на Милен Кукошаров като претворяване на песните на дядо си, а резултатът – като опит за пускане на музиката в абсолютното безвремие – в бъдещето, миналото и настоящето едновременно.

Прелюдия към премиерата ще бъде концертът „Приказка“ в Парк-театър „Борисова градина“ на 12 декември от 19 ч.

Входът е свободен, а седящи места могат да бъдат запазени с билети.

Свикнали сме да слушаме музиката на Йосиф Цанков в друга стилистика. Но с добавената нежност на боса нова, с извеждането на спокойствието и на дълбокото вълнение на преден план, в тази програма Вили Стоянов открои много силен неин акцент. „Деди Йожи е бил много човек на момента. Неслучайно се разказва как му хрумва мелодията и той веднага сяда да я запише – на кибритена кутийка или на билетче за трамвай. И няма търпение да се прибере, да я разработи и да я изпрати. Това са много силни емоции, които той е искал да ги има генерирани в неговата мелодия, от там и свръхсилното постижение като мелодия, заради което го наричат Мелодика в българската естрада. Впоследствие първосигнално, заради обаянието на времето преди 1945 г., после – във времето на създаване на БНР и „Златният Орфей“, всички са улавяли момента, в който Йосиф Цанков създава новата си песен. Певецът я изпява със същата страхотна жар и непоклатимо усещане за улавяне на абсолютния момент.“ – описа раждането на някои от вечните песни в българската култура Вили Стоянов.

С проекта му „Приказка“ те се пренасят в съвремието. „Боса новата носи изключително ненатрапчиво усещане за вечност заради притаяването на емоциите под една много силна мараня. Привидно изглежда, че си спокоен, че лежиш на плажа, слънцето напича, морето е пред теб, даже си със затворени очи, но страстта вътре кипи. Тя е готова за един поглед, за един проблясък, за едно движение на ханша. Това може би не го виждаш, но със сигурност го усещаш.“ – описа Вили Стоянов новата основа, на която поставя мелодията, създадена от дядо му.

За идеята каза: „Абсолютно да се неглижира тази фестивалност, песните да бъдат изпети много по-нежно, с не толкова видима емоция. Страстта да я оставим потънала отдолу и да видим дали песента, останала емблема като вик на моментната и изключително силна емоция, страст и любов към живота, може да се превърне в нещо, което да пребъде във времето, само че в много по-спокойно време, обвита в по-мека, на пръв поглед даже леко монотонна обвивка, но все пак – да знаем, че вътре бълбукат и дори врат тези чувства. С „Приказка“ се получи.“

Вили Стоянов няма съмнения, че този подход е „много удачен, даже много смел ход, но добър“. На концерта в неделя към песните от албума „Приказка“ на проекта си Just Bossa той ще добави няколко солови пиеси „може би като подсказка, че след като приключим работа по настоящия концерт и предстоящия втори албум на The Essential Funk Trombone, мисля да развия малко по-мащабно идеята за боса новата.“ Изненадите продължиха. „Догодина ни очаква нов албум с музика на Деди.“ – зареди ни с още радостни очаквания за бъдещето Вили Стоянов.

Ключови думи:
@