Шест нови български авторски проекта в есенното издание на Varna Jazz Days

Шест нови български авторски проекта в есенното издание на Varna Jazz Days

Второто издание на фестивала ще се проведе от 15 до 17 октомври в читалище „Отец Паисий – 1934“

Теодор Петков трио открива с албума си Bake a Biscuit есенното издание на Varna Jazz Days на 15 октомври. В триото са Васил Хаджигрудев и Борислав Петров. Втория концерт в първия ден е на Владимир Кърпаров, който идва от Берлин с Balkan Spirit Ensamble, за да представи нов албум. В групата е варненката Катя Ташева. Следват още два фестивални дни с други четири авторски проекта на български артисти, както и работилница. Организатор на Varna Jazz Days е Нейко Бодуров. Концертите ще се проведат в читалище „Отец Паисий – 1934“, а работилницата – в Музикалното училище.

На 16 октомври слушаме Елена Сиракова и Юлиян Янев, Щерион Пилидов, Емилио Мархолев и Васил Вутев с албума „Галактики“. Нейко Бодуров определя Майлс Дейвис като вдъхновение за своята джаз кариера. През тази година се навършват 30 години от смъртта на легендарния музикант. „Слушателите са забелязали как всички творци поднасят изпълнения в почит към него. Така и ние ще направим трибют заедно с Арнау Гарофе, Константин Костов, Васил Хаджигрудев и Борислав Петров.“ – описва концерта A Kind of Miles Нейко Бодуров. Преди това Константин Костов, който преподава в Мюнхен, ще направи работилница при свободен вход в Музикалното училище.

Третата фестивална вечер ни поднася още нова българска джаз музика. Първо ще чуем Георги Илиев квартет с Mista Future. „Интересно е, че в записите той е направил почти всичко сам на аналогови инструменти, но на фестивала ще бъде с Чавдар Гочев – китара, синтезатори и глас, Цветан Момчилов – клавишни, и Васил Вутев – ударни. Георги Илиев ще свири на китара и на бас и ще пее. Към този проект се присъединява бийтбоксърът Галин Ненов – KillaBee.“ – подчертава Нейко Бодуров. Финалът ще е с „Малък модерен духов оркестър“ на Димитър Льолев, който току-що записа албума Native. „Това е абсолютно ново творчество на Димитър Льолев със специални гости Теодосий Спасов и кларинетиста Илиян Илиев. В групата има два тромпета, два тромбона, бас и барабани – ще е доста интересно. Ще чуем фолклорни елементи, фънк, джаз. Ще бъде много пъстро, каквато е и цялата програма на фестивала.“ – откроява Нейко Бодуров.

Varna Jazz Days се провежда със съдействието на Фонд „Култура“ на Община Варна и Министерство на културата. „Това е второ издание и се надяваме фестивалът да продължи и занапред.“ – изрази надеждата си Нейко Бодуров. За него е важно концертният живот да дава стимул на музикантите и радост на слушателите на много места в страната: „Пандемията показа, че трудностите мотивират музикантите да създават музика. В есенното издание се вижда как всеки със своя опит продължава да работи и да твори. Опитвам се да разнообразявам сцената във Варна и да показвам колко много музиканти работят у нас. Заради пандемията сме се насочили към българските артисти, но идеята ни е да каним и музиканти от чужбина. За мен е голямо удоволствие да има децентрализация на културата. Мисля, че един морски град също трябва да има подобаваща културна сцена.“

Предварителна продажба на билети се извършва в магазин „На тъмно“.

Ключови думи: