Село Марково край Пловдив е домакин на първокласен джаз от програмата на Plovdiv Jazz Summer

Село Марково край Пловдив е домакин на първокласен джаз от програмата на Plovdiv Jazz Summer

Следващите събития от фестивала ще се проведат от 26 до 28 август и включват концерти на Димитър Льолев, Теодосий Спасов и Даниела Белчева

Първото издание на Plovdiv Jazz Summer се провежда на два етапа: в началото и в края на месец август. Първите три събития от фестивала се състояха в Лятно кино „Орфей“ в Пловдив и ни срещнаха с изкуството на Мирослава Кацарова, Розалия де Соуза и Белослава.

Като „по-вглъбен и камерен, с по-умозрителна музика, разказваща истории“ определи своя концерт Мира Кацарова, която е и организатор на Plovdiv Jazz Summer. Вокалистката представи пред своята публика най-новата си песен „Дългите сенки на август“ по текст на поетесата Ина Иванова и отбеляза 10 години съвместна работа със своите музикални партньори Мирослав Турийски (пиано) и Младен Димитров (ударни). Специален гост на събитието беше саксофонистът Владимир Кърпаров, който от години живее в Берлин.

За втората фестивална вечер с изпълненията на бразилската вокалистка Розалия де Соуза и нейния квартет от Италия, Мирослава разказва, че е преминала по един много лек, естествен начин, съвсем като боса нова. А третият концерт от програмата е бил зареден с „много силна енергия, отражение на душевността на Белослава и нейните музиканти – Живко Петров, Димитър Семов, Росен Захариев – Роко и Антони Рикев.“

„Много съм щастлива, че на нашата сцена минаха тези изключителни концерти.“ – споделя Мирослава Кацарова в ефира на Джаз ФМ радио. Тя гледа напред в очакване на следващите три събития от Plovdiv Jazz Summer. Организаторите са взели смелото решение те да се проведат извън предсказуемата и добре позната градска среда, а именно - в село Марково, намиращо се недалеч от Пловдив. „Аз съм много голям привърженик на децентрализацията на културата. Тя трябва да има възможност да се среща с различни хора от различни места и някак си да налага друг начин на мислене, друг музикален вкус, а през това и друг манталитет.“ – категорична е Мира Кацарова и посочва, че в Марково музиката ще попадне в различен контекст.

На 26 август в програмата на Plovdiv Jazz Summer е градинският концерт на Димитър Льолев квартет с участието на Антони Дончев, Борис Таслев и Борислав Петров. Те ще изпълняват музика от проекта на саксофониста Rhodopology, съчетаващ български фолклор с джаз и виртуозни импровизации. На следващия ден на откритата сцена на площада в село Марково ще свири Теодосий Спасов джаз квинтет, в който ще се включат Ангел Демирев, Мирослав Турийски, Александър Леков и Начо Господинов. Входът за събитието е свободен. Финал на Plovdiv Jazz Summer с камерен градински концерт на 28 август ще постави вокалистката Даниела Белчева, която ще представи песни от своите два албума Acoustic Me и Silver Button заедно с Милен Кукошаров, Димитър Семов, Михаил Иванов.

Всички концерти са с начален час 20 ч. Билетите за градинските концерти са в продажба в мрежата на Еventim и онлайн. Дворът във вилната зона на село Марково е с адрес: ул. „Панорамна“ 60. В центъра на селото има осигурено пространство за паркиране, след което публиката може да стигне пеша до градината или да се възползва от превоз с такси. Организаторите канят своите гости да пристигнат час по-рано, за да се насладят на чаша бяло вино.

„Много хубаво вълнение се усеща.“ – разкрива Мирослава Кацарова за настроението през последните дни в Марково и допълва: „Когато се чу, че Теодосий Спасов ще има концерт в центъра на селото и че той ще бъде с вход свободен, някак си изведнъж настъпи оживление, което е фантастично.“ Мира прави уточнението, че това не е концерт на селски събор, а изява на много добри джаз музиканти. „Очаквам нещо, което наистина ще взриви публиката. Хубаво е да може повече хора да видят и чуят различната музика, тази, която е белязана от духа. Не просто музиката за развлечение, а музиката за размишление, както ние понякога се изразяваме.“ – казва още Мира Кацарова. Събитията от Plovdiv Jazz Summer срещат радушната подкрепа на кметството на Марково и в момента селото се подготвя да посрещне своите гости с ремонтирани пътища.

Мирослава Кацарова и нейният съпруг Танко Кацаров отварят вратите на дома си за концертите на Димитър Льолев и Даниела Белчева. Мира и Танко нямат семейна история, свързана с Марково, но преди 15 г. решават да си купят къща във вилната зона на селото. „Полека-лека започнахме да осъзнаваме, че това е едно безценно богатство в близост до Пловдив.“ – казва Мирослава и обяснява, че градината им, където ще се проведат две от събитията на Plovdiv Jazz Summer, не е голяма, но е достатъчна да побере публика колкото един градски джаз клуб. В центъра на тези градински прояви е малка, но много уютна импровизирана каменна сцена.

Градината на своята къща в Марково Мирослава Кацарова описва така: „Това е много любим мой двор, защото ние с Танко сме си го направили по нашия вкус и мяра. Градината за мен е един голям символ. Моят баща е засадил повечето от дръвчетата. Бог да го прости, тази година той си отиде, но наистина е оставил следи. Сега смокинята, която засади, вече е натежала от плодове, така че всеки, който ще бъде гост на нашия двор и на концертите у дома, ще може да опита плода ѝ. А иначе имаме магнолия, кипарис – много голям, имаме глициния, която е залепена за беседката, в която обичаме да прекарваме времето си с приятели. Имаме си малко маслиново дърво и сега засадихме 12 бамбукови дръвчета, които са много красиво зелени. Дворът се радва на два стари бука, които правят страхотна сянка и са много романтични независимо в кой момент на денонощието ги погледнеш. Наоколо се събират множество птици. Неведнъж съм казвала, че много обичам да слушам птиците, че и аз може би на стари години като Майкъл Франкс бих се позанимавала с орнитология. Пък и те са моите най-големи учители по пеене – тези малки тела с тези мощни пробивни гласове.“

Цялото интервю на Таня Иванова с Мирослава Кацарова може да чуете чрез плейъра под основната снимка. В разговора Мира разкрива, че концертните срещи ще продължат и след Plovdiv Jazz Summer. През септември вокалистката ще представи новата си концертна програма „Ириси“, която ще заложи на по-електронна посока като звучност. Мирослава споделя, че ирисът е много важен неин вътрешен символ и кани публиката на своите концерти във Варна, Пловдив и София. Събитието в столицата е на 27 септември в Sofia Live Club, а концертите са подкрепени от Министерство на културата.

Ключови думи: