Седмица с изкуството на Християн Бакалов, който представя две визуални инсталации и спектакъла PURE

Седмица с изкуството на Християн Бакалов, който представя две визуални инсталации и спектакъла PURE

Визуалните инсталации на Християн Бакалов PURE променят сградите на Френския културен институт и Културен дом „Красно село“ в София по повод Деня на Европа

„Важно е човек да остане чувствителен и сетивен към всичко, което е около него, защото всичко може да е един урок за живота.“ – казва хореографът Християн Бакалов при гостуването си в ефира на Джаз ФМ. Тази седмица той представя своето изкуство в София чрез две визуални инсталации и спектакъла PURE, в който телесното, емоциите и интимността имат съществена роля.

На 9 май две ключови сгради за културата в столицата – Културен дом „Красно село“ и Френският културен институт, ще бъдат променени с визуалните инсталации на Християн Бакалов PURE OKI и PURE/Ukraine по повод Деня на Европа. Инсталацията PURE/Ukraine, която ще преобрази фасадата на Френския културен институт с цветовете на знамената на Украйна и Франция, символизира надеждата за мир, живот и съпричастност към украинския народ, който в момента е жертва на нечувана за новата история на Европа агресия и война, която отнема и руши човешки животи.

По повод Деня на Европа се открива и външната визуална инсталация PURE OKI, вдъхновена от специфичната архитектура на сградата на Културния институт „Красно село“. Трептящи цветни ленти символизират възможността на всички по света, на хора от различни страни, култури, цвят, религия, социален статут и физически възможности да вибрират едновременно и единствено под въздействието на природата. В случая - от непредвидимите пориви на вятъра. Кинетичната визуална инсталация PURE OKI ще може да бъде видяна до края на лятото от посетителите на ОКИ „Красно село“ и парка „Хиподрума“, както и от случайните минувачи.

Християн Бакалов често е канен по света, за да променя с инсталациите си градската среда, публичните места и пространства. През последните години изкуството му беше представено в Търнаут, Белгия (2021 г.); Венеция, Италия – по време на Венецианското биенале (2017 г.); Киевит, Белгия – по време на музикалния фестивал Pukkelpop (2019 г.). Перформативните инсталации на Християн Бакалов PURE са aртистичен експеримент, който съчетава визуалнo изкуство, движенчески театър и пърформанс и се осъществява с участието на доброволци – непрофесионалисти от различна възрасти и без предварителна сценична подготовка. Зрителят е потопен в различни преживявания, които провокират въображението му и изследват усещането му за реалност и имагинерност.

На 13 и 14 май в парковото пространство и залите на Културен дом „Красно село“ Християн Бакалов ще представи спектакъла PURE /youth/ с участието на учениците от 8-а клас на 51 СОУ „Елисавета Багряна“. Спектакълът е включен в програмата на тазгодишния фестивал за танц и пърформанс – „Антистатик“.

PURE e втората част от трилогията, вдъхновена от идеята на Спиноза за ВЕЧНОСТ, поставяйки въпросите за раждането и смъртта. Как се раждат представите ни за самите нас и света? Как ги осъзнаваме и боравим активно с тях или просто ги оставяме да отекнат в нас? PURE е колективен ритуал, който изследва същността на нашето човешко състояние чрез преживяване с повишена интимност. Всяка инсталация е уникална и се осъществява спрямо пространството, в което се случва. Преживяването на всеки зрител е индивидуално, като преминаването му през различните пространства става с помощта на гид-доброволец.

PURE /youth/ е част от програмата Fair Arts и се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, в партньорство с Културен дом „Красно село“, 51 СОУ „Елисавета Багряна“ и Френския културен институт, София. Билети за спектакъла PURE /youth/ ще откриете на касата на ОКИ „Красно село“.

Интервюто на Таня Иванова с Християн Бакалов може да чуете чрез плейъра под основната снимка.

Ключови думи:
@