Със спектакъла „Оледало на поколенията“ танцов ансамбъл „Средец“ празнува 85 години

Със спектакъла „Оледало на поколенията“ танцов ансамбъл „Средец“ празнува 85 години

Три поколения танцьори излизат на сцената довечера от 19 ч. в Зала 1 на НДК

Най-старият фолклорен ансамбъл в България – „Средец“, отбелязва 85 години със спектакъла „Оледало на поколенията“. Три поколения артисти ще излязат на сцената на Зала 1 на НДК на 5 юни от 19 ч., за да ни срещнат с класически и нови хореографии на състава. Събитието е под патронажа на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. През своята история ансамбълът има над 320 престижни отличия.

През годините постановки на „Средец“ правят доайените проф. Кирил Дженев, Димитър Димитров, Марин Маринов, а сега – Ива Търнева и Николай Илиев. „Подготвили сме огледало на поколенията, чрез което представяме това, че нашите танцьори са от деца на 4-годишна възраст до хора на 55 години, които ще излязат заедно на сцената. През ансамбъла са минали много поколения танцьори. Ще изкараме на сцената три, както направихме и на 80-ата годишнина. Поглеждайки се в огледалото, виждаме очите на дете. Винаги в нас живее по едно дете. Ние можем да се върнем в детските спомени, а децата не могат да дойдат в нашето ежедневие. Ние трябва да им покажем стъпките, за да може традицията да остане и след нас и да продължи в бъдеще.“ – коментира Ива Търнева.

За честването на 5 юни ансамбълът е възстановил произведенията на Димитър Димитров, чийто син – Явор, също танцува в „Средец“. Когато през 2014 г. Ива Търнева става хореограф на ансамбъла на 24-годишна възраст, с колегата си Николай Илиев създават първата от четири нови хореографии. Основното за тях е те да стоят добре в облика на състава. „Танцьорите в „Средец“ са едно семейство. Държат се за ръце и един за друг не само в залата. Те са много близки и си помагат, преживяват всяко едно събитие заедно. Изключително сплотен колектив, семейство в буквалния смисъл на думата. Те са приятели, хора, които знаят да пазят традицията, да правят нови неща с огромен ентусиазъм и с любов. Любовта, която ни трябва на всички. Прекланям се пред това, което правят.“ – казва за сплотеността в ансамбъла Лилия Тошева – директор на Общински културен институт Дом на културата „Средец“, към който твори съставът.

Всичките постижения на ансамбъл „Средец“ хореографът Ива Търнева отдава на работата с всеотдайност и любов: „Вдъхновението за нови произведения идва от танцьорите. Поемакйи с ентусиазъм това, което показваш, те ти дават ново вдъхновение да работиш за тях. Енергията на хореографа те я предават на публиката, за да се чувства тя добре.“ Ива Търнева посочи, че в ансамбъла са хора с различни професии и характери. Там танцуват и техните деца, какъвто е случаят с нейната дъщеря, излязла на сцената едва на 1 годинка. „Ние сме здраво свързани със земята, от която идваме. Това е ценност, която не е нужно да предаваш на децата, защото те я имат в себе си. Просто трябва да ги запознаеш с нея, да им я покажеш и да направиш така, че да я усетят. Веднъж усетят ли я, и да искаш да ги откъснеш от нея, няма да можеш.“ – добави тя.

В последните години фолклорът все повече става част от ежедневието ни и ни превръща в част от една, станала по този начин защитена общност. „Вървим в неравноделни размери и се получава игра на ритми в уникални мелодични структури. Ние сме богат на емоция народ. Когато излязат на сцената, танцьорите от ансамбъл „Средец“ я подпалват. Тази красива енергия се предава на публиката и всички си тръгват от техните спектакли безкрайно щастливи с емоция, която ги и заредила за дълго време напред.“ – казва за следата Лилия Тошева. А за празничния спектакъл Ива Търнева добавя: „Искаме хората, които дойдат на нашия юбилей, да могат да хвърлят поглед към това, че нашите традиции ни дават стъпките за това, което идва. Всичко, което предаваме на децата, е нашето огледало – те са отражението на обществото ни. Идеята е всеки да погледне в душевността си и да види какво е важно за него. Много рядко се поглеждаме в огледалото с въпросите – какъв съм, какво ме прави щастлив?“

През тази година ансамбъл „Средец“ организира конкурс „Съкровищница за приказки“ по проект към Национален фонд „Култура“. А колективите към Дом на културата „Средец“ ги очаква активно лято с представяния по целия свят. На 6 юни в общинския културен институт започва първото издание на „Лятна детска академия за изкуство“. До 1 юли деца на възраст от 6 до 8 години ще продвеждат занимания във вътрешния двор и галерията, която се намира там, всеки делничен ден от 9 до 13 ч. Те ще бъдат безплатно обучавани в приложно и изобразително, танцово, музикално и театрално изкуство. Академията ще завърши с гала представление. В поставена от Дом на културата „Средец“ традиция, предстои и цикълът „Остров на музиката“ с пет концерта през юли на Лятна естрада в Борисова градина.

Ключови думи: