С „Ударните в час“ в Държавна опера – Стара Загора децата опознават перкусионните инструменти и си тръгват запленени от света на музиката
Снимка: Държавна опера – Стара Загора

С „Ударните в час“ в Държавна опера – Стара Загора децата опознават перкусионните инструменти и си тръгват запленени от света на музиката

Инициативата е пореден образователен акцент в работата на оперния театър

Само за един учебен час десетки деца научиха много за ударните инструменти и се надпреварваха да свирят на тях в незабравимо преживяване в Държавна опера – Стара Загора. Току-що завърши поредният урок от „Ударните в час“.

„Приоритетно в нашата работа е заложена работата с деца. Още през 2016 г., когато начело на оперният театър застана Огнян Драганов със своя екип, се появи „До ре ми в пелени“ за децата от 0 до 3 години. Постепенно програмата започна да се обогатява и разнообразява. Съвсем наскоро бе премиерата на „Музикалното влакче“. При създаването на „Ударните в час“ съобразихме колко лесно достъпни до възприятията на децата са ударните инструменти и колко много се използват те в работата с деца със специални образователни потребности. Водещите атрактивно поднасят темата и малчуганите си тръгват въодушевени, запленени от музикалния свят. Очакваме ги на нашите представления!“ – разказа пред Jazz FM Сийка Лапачка от екипа на Държавна опера – Стара Загора.

„Децата се докосват до тези инструменти, различават ги и страшно много ги харесват. Радваме се, че можем да ги покажем подобаващо.“ – посочи Мирена Митрева.

В програмата са джаз стандарти, „Дяволски танц“, „Пиеса“, „Хоро стакато“ от Владигеров/Динику и Китка народни ритми на Добри Палиев и други.

Сюжетът въвлича децата в действието. Иван отскоро ходи на уроци по ударни инструмети, но днес не му се свири! Ще успеят ли Мирена и Атсуфуми да му покажат чудесата на света на ударните инструмети и да му припомнят за удоволствието да се свири на тях?

Ключови думи: