С участието на над 30 творци започва осмият Международен фестивал за дигитални изкуства DA Fest
Снимка: DA Fest

С участието на над 30 творци започва осмият Международен фестивал за дигитални изкуства DA Fest

Събитията от разнообразни жанрове са от днес до 30 октомври на различни локации в София

Осмото издание на Международния фестивал за дигитални изкуства DA Fest започва днес и продължава до 30 октомври. Той е организиран от Националната художествена академия и фондация DA Lab. Куратори са Венелин Шурелов и Галина Димитрова-Димова. Фестивалът изявява богатството на дигиталните изкуства – видео и фотография, интерактивeн пърформанс и инсталация, аудио-визуалeн пърформанс, виртуална реалност, стрийминг, триизмерно картографиране, мрежово изкуство, звуково изкуство, биотехнологии, роботика и генеративни системи и други интердисциплинарни форми. Ще има изложби, пърформанси, прожекции, лекции и презентации, творчески работилници, концерти. „Много разнообразна програма, много вълнуващи срещи очакват както нас, организаторите, така и публиката, с тези различни форми на дигиталното изкуство.“ – посочи в студиото на Джаз ФМ Галина Димитрова-Димова.

Във фестивала се включват над 30 творци от различни държави и дисциплини. Творбите на младите български артисти бяха продуцирани по-рано тази година от фондация Da Lab в проекта „Стойност/Ценност“ и сега ще имат своята софийска премиера в Триъгълната кула на Сердика на 27 октомври от 18 ч. „Проведохме конкурс и избрахме млади автори, които искахме да подкрепим в тяхната изява на професионалната художествена сцена. Всеки от тях направи своята интерпретация на темата „Стойност/Ценност“, която стана и тема на фестивала. Всички те създадоха много интересни произведения – инсталация, 3D mapping, танцово представление.“ – разказа Галина Димитрова-Димова. Участващите артисти са Аксиния Пейчева, Марина Генова, Владислав Илиев, Ивелина Иванова и Мартин Луканов, Вероника Табакова и Яна Меламед.

Сред чуждите представители има гости от Франция, Германия, САЩ, Русия, Хърватия, Италия, Австрия, Естония. Един от тях е италианецът Нико Ангиули с Amazon Dance. За своя проект в студиото на Джаз ФМ той разказа: „Идвам от Южна Италия, където земеделието е в центъра на живота на хората и това е основният им поминък. Когато пораснах, бе съвсем естествено да изследвам моята култура и заобикалящата ме среда. Започнах да карам фермерите да изтанцуват движенията от своето работно ежедневие, само че без инструментите, с които ги извършват. Така преди 15 години се появи проектът „Танцът на инструментите“, в който е коренът на Amazon Dance. Започнах да превеждам работата в изкуство. След много години реших да премина от земеделието към индустрията, в която има много линии на напрежение. Някой ми казаха, че критикувам. Не, аз не съм синдикалист, търся начин да изведа скритото в танц. Потърсих хореограф, който се занимава с информационни технологии и инженерни науки. Разбира се, не бе лесно да открия такъв. Танцът е срещу технологията, тъй като е изразяване чрез тялото и не е лесно в него да се пренесат движенията от технологичната сфера. Взехме изходния код на един от алгоритмите, използвани от „Амазон“ и го превърнахме в наратив, в драматургична основа и поема, като потърсихме танцови инструменти, за да го преведем във физическото пространство с движения на тялото. Това бе начин да покажем чрез телата един от технологичните процеси, които текат в компанията.“ Пърформансът е с участието на Катерина Ел Рахеб от Гърция и ще бъде представен на 28 октомври от 18 ч. в Гьоте институт.

DA Fest среща българската публика с новите артистични практики и значимите постижения в сферата на дигитални изкуства. Фестивалът започва през 2009 г. като инициатива на магистърската програма „Дигитални изкуства” на Националната художествена академия в София. Всяка година той обхваща все повече пространства, като тази година сред тях са галериите „Академия“ на НХА, ONE, Credo Bonum, „Сердика“, залите на Триъгълната кула на Сердика към Регионален исторически музей – София, Френския институт в България, „Гьоте институт“, Чешки център и др. Откриването е днес в 18 ч. в галерия „Академия“, в 19 ч. в Credo Bonum ще бъде представена инсталация на едни от пионерите в медийните и дигитални изкуства Морис Бенаюн и Тобиас Клайн, а в 20 ч. в Кино „Кабана“ ще има концерт-пърформанс на група „КАКЕ?“ с участието на възпитаника на магистърска програма „Дигитални изкуства“ Мартин Пенев.

Осмото издание на DA Fest е част от Календарa на културните събития на Столична община и се реализира с подкрепата на Министерство на културата, Европейската платформа за медийни изкуства (EMAP), съ-финансирана от „Креативна Европа“, Френския институт в България, Чешкия център и др. Новини за фестивалната програма може да следите на уеб сайта: www.da-fest.bg, както и в другите канали на фестивала във Фейсбук и Ютюб.

  • Интервюто с Галина Димитрова-Димова и Нико Ангиули можете да чуете в плейъра под основната снимка.

Ключови думи: