С преподаватели Вики Алмазиду и Марина Господинова, с концерти още на Мими Николова, на млади музиканти от шуменски родове, както и с песни на Михаил Шопов, e второто издание на Младежки фестивал „Деца на джаза“

С преподаватели Вики Алмазиду и Марина Господинова, с концерти още на Мими Николова, на млади музиканти от шуменски родове, както и с песни на Михаил Шопов, e второто издание на Младежки фестивал „Деца на джаза“

В близо 20 събития са ангажирани над 60 творци – ярки имена от културната сцена и млади таланти, честваме приноса на шуменците Анастас Стоянов и Васил Стефанов

С близо 20 събития при вход свободен и събирайки млади таланти от цялата страна и ярки джаз изпълнители, от 27 до 29 септември ще се проведе второто издание на Младежки фестивал „Деца на джаза“, организиран от Общински младежки дом – Шумен и Jazz FM с подкрепата на Министерството на културата, Община Шумен и отговорния шуменски бизнес. Генерални спонсори са „Фикосота“ „Глоб Строй“ и „Алкомет“. Фокусът през тази година са вокалите, а преподаватели са Вики Алмазиду (Нов български университет) и Марина Господинова (АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“). Ще отдадем почит към приноса на бележитите шуменци Анастас Стоянов и Васил Стефанов. В синтез между изкуствата към джаза добавяме литература. Седем лекции, упражнения, работилници, репетиции и семинар са в обучителния модул, пет са събитията в съпътстващата програма – с гостуване в училище и детска градина, откриване на изложба, джемсешън и джаз парти, а на публиката ще предложим седем концерта – на преподавателите и на млади музиканти с шуменски корени, илюстрована лектория, джаз за деца и галаспектакъл. Във фестивала се включват над 30 артисти – ярки имена от културната ни сцена, и повече от 30 млади таланти от Шумен, Велики Преслав, София, Варна, Плевен и Бургас. Автор на програмата и водещ е програмният директор на Jazz FM Светослав Николов. Така фестивалът се явява платформа за обществено развитие, а подкрепата за него е инвестиция в създаването на по-добра среда за всички. Всички събития се провеждат при свободен вход и са отворени за широката публика. Подробности можете да откриете във Фейсбук тук. Програмата е публикувана в края на статията.

Лектори и водещи на упражненията са преподаватели от висши училища с активна концертна и звукозаписна дейност с идеята да свържем младите таланти с личности, които могат да изиграят съществена роля в тяхното формиране. Заниманията в обучителния модул започват с лекции на преподавателите Вики Алмазиду и Марина Господинова, което ще представят темите за развитието на гласа и пълната изява на неговите възможности, подхода към песента, вокалната импровизация. Курсът ще бъдат заснет и публикуван онлайн, за да е общодостъпен образователен ресурс. По-късно в петък двамата педагози ще проведат вокално упражнение с участниците. Паралелно работилници за писане на хайку ще води шуменският поет, носител на множество награди и публикуван по целия свят Владислав Христов, а за диалози за джаза – Светослав Николов. Всички подготвени произведения след това в съботния ден ще бъдат сглобени в галаспектакъл, който ще бъде подготвен под ръководството на вокалния педагог Даниела Станкова и пианиста Самуел Ефтимов. След генерална репетиция в неделя той ще бъде представен на сцената. Така предоставяме възможност на млади музиканти в продължение на три дни да учат и да творят заедно, създавайки перспективни и трайни във времето връзки между тях. За джаза като комплексно изкуство преди това те ще узнаят повече на семинар в съботната утрин, когато пред тях ще говорят професионалисти с различен профил – музиканти, вокални педагози, организатори на събития, фотограф и журналист.

За да покажем как изкуството може да обогати образованието, в петък в СУ „Сава Доброплодни“ Мими Николова ще разкаже пред учениците за своя живот с песента в поредната среща от инициативата „Джаз на четвъртия етаж“, а след това в ДГ „Космонавт“ Живка Шопова ще подготви с малчуганите общо изпълнение на песен, самата тя ще им пее, а те ще отправят музикален поздрав. Така от Шумен започва честването на 100 години от рождението на Михаил Шопов, автор на любимите „Жълтоклюно патенце“, „Две калинки“, „Три думички чудесни“, Песничката на Макс и Мориц и много други. Тези две срещи, на които специално сме поканили изучаващите музикална педагогика в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, ще намерят своето продължение в концертния модул на фестивала.

Двете музикални вечери в петък и в събота ще започнат в 18 ч. с камерни концерти глас и китара на дуа с участието на наследници на шуменски родове – Анна Янова-Катур и Вилизар Гичев. В първия ден слушаме вокалистката с нейния съпруг Джаред Катур, а във втория – китаристът ще свири с вокалиста Петър Терзиев при представянето на втория албум на дуото им „Виж!“ за първи път извън столицата. Музиката им ще ни посреща пред Младежкия дом, а във фоайето публиката ще може да разгледа изложба на творби с вдъхновението на джаза. От произведенията на проф. Иван Газдов, Текла Алексиева, Феникс Върбанов, Антония Дочева, Златин Орлов и др. струи музика. Те са от личната колекция на Светослав Николов.

В първия от големите концерти в залата на Младежки дом Шумен отново посреща легендата Мими Николова за илюстрована лектория за историята на песенното изкуство в България. В акомпанимента на пианиста Самуел Ефтимов тя ще изпълни първите си хитове, които записва под диригентството на шуменеца Васил Стефанов – „Замълчи, замълчи“ и „Малката креолка“. Ще чуем отново „Калиакра“ – първата песен с първа награда от „Златният Орфей“, а за фестивала ще разкаже още неговият организатор – шуменката Дариана Генова. За Шумен като творчески град ще научим повече от вокалния педагог Снежина Темелкова и от актрисата Жоржета Чакърова, а записаната от Мими Николова песен към филма с нейно участие „Гибелта на Александър Велики“ за първи път ще прозвучи на живо. Ще чуем и още много любими шлагери от репертоара на блестящата изпълнителка, сред които „Когато луната изплува“, „Мостчето на влюбените“, „Недей ми казва тази вечер сбогом“ и „Синьо“. “ Част от песните са от Йосиф Цанков, а неговият внук Велислав Стоянов ще вземе специално участие в концерта. Предния ден неговият син Макс Стоянов, ученик в Националното музикално училище „Любомир Пипков“, ще свири в концерт на Симфониета Шумен. Оркестърът празнува 70 години от създаването си от Васил Стефанов. За неговото дело на фестивала „Деца на джазца“ и за начина, по която Шумен я формира като творческа личност, ще разкаже и голямата ни оперна певица Александрина Милчева, чието детство преминава в този град.

Първата концертна вечер ще продължи с джемсешън, в който ще се включат ученици и преподаватели, а след това ще има диджей парти с водещ Стефан Skill Колев. Клубните версии на любими български песни от 50-те до 80-те ще бъдат съпроводени от изпълнения на живо на Мими Николова, както и от хайку стихове, които ще чете авторът Владислав Христов. Началото ще e с премиерата на новата песен на една от участничките във фестивала – Евгения Кринчева – полуфиналист от „България търси талант“ по bTV.

В събота сутринта ще посрещнем най-младите почитатели на джаза, които ще чуят много любими свои песни, написани от Михаил Шопов, в изпълнението на дъщерите на композитора Живка Шопова и Деница Шопова. „Пейте с нас, деца!“, ще призоват те и всички ще запеят в акомпанимента на Димитър Горчаков (пиано), Александър Логозаров (китара), Димитър Сираков (бас) и Стефан Цеков (барабани).

В програмата в Концертна зала на Младежкия дом във втория фестивален ден ще чуем филмови теми на Милчо Левиев, превърнати в песни с поезията на неговата съпруга Вики Алмазиду и на поетесата Златна Костова, която ще бъде специален участник в концерта. Вики Алмазиду ще пее заедно със своите ученички, които вече имат първите си блестящи изяви на професионалната сцена – Елия Тодорова, Валерия Василенко, Илина Стойнева и Марта Драгова. На пианото ще бъде Антони Дончев, който миналата година бе един от преподавателите на „Деца на джаза“, а до него ще са шуменският контрабасист Джанер Каптан и барабанистът Атанас Попов. Сред композициите в концерта са темите от филмите „Есенно слънце“, „Понеделник сутрин“, „Спомени от утре“, „Отклонение“. Вики Алмазиду ще разкаже спомени на Милчо Левиев за неговия преподавател Панчо Владигеров, когото миналата година чествахме на „Деца на джаза“ като видна творческа фигура, свързана с Шумен, заедно с Александър Владигеров, Добри Войников и Тинко Станчев. Вторият концерт в събота ще даде на шуменската публика възможността да е първи слушател на песните от предстоящия албум на Марина Господинова Come Dance with Me. На пианото ще е Константин Костов, на контрабаса – Димитър Карамфилов, на барабаните – Атанас Попов.

В неделя сутринта младите таланти от цялата страна отново ще бъдат заедно. Вокалисти, поети и актьори ще завършат подготовката и ще представят галаспектакъла „Деца на джаза“ с джаз стандарти и оригинални песни, с хайку стихове и диалози за джаза. Фестивалът ще завърши с общо изпълнение на песен от сборник на шуменеца Анастас Стоянов, което ще подготви хоровият диригент от Шумен Деница Узунова. Произведението се съхранява в Държавен архив – Шумен. Работни моменти от подготовката ще видите в 10:30 ч. в предаването „Тази неделя“ по bTV.

Сред спомоществователите на „Деца на джаза“ са фирмите „Сивен“ и доставчикът на телевизия и интернет „Спринт“. Фестивала подкрепят Ветеринарна клиника д-р Джамзабов, сервиз Keytronics – ключарски и авто ел. услуги, Салон за красота ZAHIR, Пекарна 99. Участниците се радват на гостоприемството на семеен хотел „Пролет“, Къща за гости „Кребс“, хотел „Арима сити“. Заедно с генералните спонсори, всички те са наши партньори и осъществяваме фестивала заедно. „Фикосота“ ще бъде представена и от доброволци в креативната част на фестивала, собственикът на „Глоб Строй“ Джанер Каптан ще бъде на сцената в концерта на Вики Алмазиду, собственикът на Къща за гости „Кребс“ Ваньо Гичев ни кани на вечер за обмена на идеи край 100-годишното пиано, Пекарна 99 ще ни гости със своите натурални продукти, Радослав Калчев от ZAHIR ще се погрижи за прическата на Мими Николова, а звездните гости на фестивала ще дадат автографи върху свои снимки, които ще бъдат поставени във фоайето на хотел „Арима сити“. През миналата година за участниците във фестивала вратите си отвориха къщите музеи на Добри Войников и Панчо Владигеров към Регионален исторически музей – Шумен, а докато бяха вграда, опитаха и специалитети в хотел „Пролет“ и в Дома на архитекта.

Младежки фестивал „Деца на джаза“цели чрез новаторски подход и интегрирана програма да изгражда ново поколение музиканти – знаещи, можещи, партниращи си, уважаващи авторитетите и вдъхновени; да допринесе към обучението по музика чрез лекции, упражнения, работилници и срещи с артисти, в които активно въвлича педагози, ученици и студенти, и чрез създаване на общодостъпни образователни ресурси; да предложи на жителите и гостите на Шумен високостойностна програма от музикални изпълнения и изложби. През миналата година фокусът бе пианото, преподаватели бяха Антони Дончев, Ангел Заберски и Мирослав Турийски, а в синтеза с изкуства поставихме акцент върху изобразителното изкуство. Оценка за успеха на първото издание на фестивала са постиженията на нашите възпитаници и огромният интерес на аудиторията. Най-младата участничка – на 9 години, вече професионално изучава пиано. В организирания от НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив конкурс на името на Милчо Левиев голямата награда бе присъдена на Борис Петков, а наградата на Антони Дончев получи Симеон Божилов, който е вече пианист на Бигбенда на НМА „Проф. Панчо Владигеров“. СУ „Сава Доброплодни“ покани като жури на конкурса си „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“ изнеслата пред учениците беседа вокалистка Мирослава Кацарова.

През 2024 г. фестивалът се провежда със съдействието на ДА „Архиви“ и Държавен архив – Шумен, ТВ Шумен, ШУ „Епископ Константин Преславски“, ЦПЛР – ОДК „Анастас Стоянов“, СУ „Сава Доброплодни“, СУ „Йоан Екзарх Български“, ДГ „Космонавт“, повечето от които бяха наши партньори и през миналата година.

ОБЩИНА ШУМЕН

ОБЩИНСКИ МЛАДЕЖКИ ДОМ – ШУМЕН
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА

РАДИО JAZZ FM

МЛАДЕЖКИ  ФЕСТИВАЛ „ДЕЦА НА ДЖАЗА“ – ШУМЕН

Второ издание – с фокус ВОКАЛИ
Честваме приноса на бележитите шуменци Анастас Стоянов и Васил Стефанов
Преподаватели: Вики Алмазиду и Марина Господинова
Автор на програмата и водещ: Светослав Николов, програмен директор на Jazz FM

ПРОГРАМА
27 – 29.09.2024 г.

ОБУЧИТЕЛЕН МОДУЛ

Петък, 27 септември
10:00 ч. – 12:00 ч. Лекционен курс на преподавателите Вики Алмазиду и Марина Господинова: развитие на гласа и пълна изява на неговите възможности, подход към песента, вокалната импровизация. Камерна зала
13:00 ч. – 15:00 ч. – Вокално упражнение с преподавателите.
13.00 ч. – 15.00 ч. – Литературно занимание по хайку с Владислав Христов.
13.00 ч. – 15.00 ч. – Работилница за диалози за джаза със Светослав Николов.

Събота, 28 септември
9:00 ч. – 10:30 ч. – Семинар: комплексност на джазовото изкуство. С участието на преподаватели и професионални музиканти. Камерна зала
13:00 ч. – 17:00 ч. – Обща репетиция за галаспектакъла с участието на Марина Господинова и Вики Алмазиду, вокалния педагог Даниела Станкова, хоровия диригент Деница Узунова и пианиста Самуел Ефтимов.

Неделя, 29 септември
9:00 ч. – 12:00 ч. – Генерална репетиция за галаспектакъла 

КОНЦЕРТИ И СЪПЪТСТВАЩИ СЪБИТИЯ

Петък, 27 септември
15:20 ч. – 16:00 ч. – Живот, посветен на песента.
Мими Николова в „Джаз на четвъртия етаж“ в СУ „Сава Доброплодни“
16:30 ч. – 17:15 ч. – На какво ни учат детските песни?
Живка Шопова в ДГ „Космонавт“
18:00 ч. – 18:45 ч. – Ново поколение в джаза с шуменски корени.
Наследникът на шуменски род Анна Янова-Катур (вокал) и Джаред Катур (китара)
18:45 ч. – Представяне на изложба. Фоайе на Общински младежки дом
19:00 ч. – 20:00 ч. Музикална лектория: „История на песенното изкуство в България“. Концертна зала
Мими Николова (вокал, записала първите си хитове под диригентството на шуменеца Васил Стефанов) със Самуел Ефтимов (пиано). Разкази за Шумен като културен център на родените тук Дариана Генова – организатор на „Златният Орфей“, Снежина Темелкова – вокален педагог, Жоржета Чакърова – актриса. За първи път на живо: темата от филма с нейно участие „Гибелта на Александър Велики“, записана от Мими Николова.
20:00 ч. – 20:30 ч. – Джемсешън. Концертна зала
20:30 ч. – 21:30 ч. – Джаз парти със Стефан Skill Колев, с музикални изпълнения и поезия на живо. Танцувална зала

Събота, 28 септември
11:00 ч. – 12:00 ч. – Джаз за най-малките: „Пейте с нас, деца!“ – любими песни от Михаил Шопов и Константин Цеков и от книжките на Живка Шопова. Начало на честването на 100 год. от рождението на Михаил Шопов. Концертна зала
Живка Шопова и Деница Шопова (водещи и вокали), Димитър Горчаков (пиано), Александър Логозаров (китара), Димитър Сираков (бас), Стефан Цеков (барабани)
18:00 ч. – Ново поколение в джаза с шуменски корени
Петър Терзиев (вокал) и наследникът на шуменски род Вилизар Гичев (китара)      Премиерно представяне в Шумен на нов албум с оригинална музика „Виж!“
19:00 ч. – 20:00 ч. – Филмовите песни на Милчо Левиев. Концертна зала
Вики Алмазиду (вокал), Антони Дончев (пиано), Джанер Каптан (контрабас), Атанас Попов (барабани). Със специалното участие на поетесата Златна Костова.
20.00 – 21.00 ч. – Come Dance With Me. Първа среща с песните от предстоящия албум на Марина Господинова. Концертна зала
Марина Господинова (вокал), Константин Костов (пиано), Димитър Карамфилов (контрабас), Атанас Попов (барабани)

Неделя, 29 септември
13:00 ч. – 14:30 ч. – Галаспектакъл джаз и литература „Деца на джаза“. Концертна зала
Концертно представление с джаз стандарти, поезия и диалози за джаза, създадени в обучителните занимания от фестивала. С участието на вокалисти от цялата страна, на театрални школи и млади автори от Шумен.

Ключови думи: