С „Португалска страст“ ни пленяват на Cameralia китаристите Рикардо Ж. Мартинс и Бруно Давиде
Снимка: Светослав Николов

С „Португалска страст“ ни пленяват на Cameralia китаристите Рикардо Ж. Мартинс и Бруно Давиде

Концертът на дуото е довечера от 19:30 ч. в СГХГ

„Португалска страст“ е озаглавен концертът на китаристите Рикардо Ж. Мартинс и Бруно Давиде в програмата на фестивала Cameralia, чийто създател и артистичен директор е Людмил Ангелов, а Jazz FM е медиен партньор. Събитието е довечера 19:30 ч. в СГХГ и се провежда в партньорство с Институт „Камоиш“. „Португалската страст е фадото. Тя е най-важният вид музика в Португалия. Носим по малко от родината по целия свят. Чудесно е да сме в различни точки от света и да показваме нещо наше.“ – коментира в ефира ни Рикардо Мартинс.

В студиото на Jazz FM дуото изпълни неговата първа композиция – „Танц“. „Тя е весела и хората обикновено я харесват.“ – каза авторът и изпълнител. В нея чаровно се преплитат инструментите на двамата артисти. „Вече познавах Бруно от известно време, но никога не бяхме свирили заедно, докато през 2017 г. не отидохме да свирим заедно в Китай. От тогава често сме заедно на сцената.“ – споделя Рикардо Ж. Мартинс.

Дуото е гостувало в в Украйна, Румъния, Франция, а сега носи слънцето и топлината и в България. Инструментът на Рикардо е португалска китара с 12 струни, като едновременно във всеки един момент се свири на две. Бруно акомпанира на класическа китара със специална техника при изпълнението на фадо. На таланта на гостите се насладихме в още една авторска пиеса на Рикардо Ж. Мартинс – „Санта Чечилия“ е посветена на покровителката на музикантите.

В концерта довечера ще чуем основно оригинални композиции на Рикардо Ж. Мартинс, но и две класически пиеси от португалската традиция. За подхода си като композитор той споделя: „Преминах на португалска китара, след като бях свирил на класическа и електрическа. Една от моите страсти е рок музиката, много харесвам класическа музика и джаз. В музиката ми се примесват всички тези влияния. И, разбира се, традиционното фадо и португалската китара са много важни в моя живот.“ Интервюто завършваме със „Студия 3“. Тя е виртуозна пиеса, защото, както обясни авторът и изпълнител: „трябва много да учим, за да я усъвършенстваме.“

Фестивалът Cameralia се провежда с подкрепата на Столична община.

Ключови думи:
@