С кауза за кинообразование гледаме филми и слушаме музика на осмите „Срещи на младото европейско кино“

С кауза за кинообразование гледаме филми и слушаме музика на осмите „Срещи на младото европейско кино“

Програмата на фестивала включва прожекции, работилници и научна конференция

Осмото издание на фестивала „Срещи на младото европейско кино“ отново дава уникална възможност да гледаме филми от нашия континент и се обръща най-младата аудитория, възпитавайки я в уважение и любов към киноизкуството. Само преди дни малчугани гледаха поредица от три филма, създадени в периода от 1912 г. до 2017 г. „Те гледаха с голям интерес, с широко отворени очи. Оказа се, че един от най-старите филми най-много ги е впечатлил. Когато след това в работилницата оцветявахме кадри от филмите, излезе, че този филм е останал най-силно в съзнанието им. Няма пречки млада публика да възприема по-стари филми. Напротив, те много често се заинтригуват от тях. Не бива да подценяваме младата публика, представяйки само ултрасъвременни автори.“ – коментира Ралица Асенова, един от организаторите на Срещите.

В инициатива на фестивала ученици от Ловеч, Велико Търново и с. Дерманци се запознават с класически образци, създават филми и сега ще ги представят на специален форум. „Нашата цел е да вдъхновим други учители. На конференцията, на която децата ще покажат своите творби, сме поканили педагози, за да ги насърчим да включат кинообразованието в училище.“ – каза другият организатор на фестивала Еви Карагеоргу.

В началото на юни две групи деца от Велико Търново и от с. Дерманци вече произведоха сериозно впечатление на фестивал в Париж с участието на ученици от цял свят. „Бяха страхотно посрещнати. Филма на децата от Дерманци го гледа един от кръстиниците на програмата – режисьорът и актьор Матю Амалрик. Той се изказа пред тях по много поетичен начин. Да се качат за първи път на самолет, да отидат в непознат Париж и да получат подобни обратна връзка и признание е голяма емоция за тях. Също и за нас.“ – коментира Ралица Асенова.

Сега гости от Франция и от други страни от Европа пристигат в София. На конференцията на 28 юни ще дойдат много експерти от Франция, Полша и Германия, които ще представят методологията на кинообразованието. „То играе огромна роля в много европейски държави. Нашата цел е да поставим въпроса това да се случи и в България. Има национална стратегия за кинообразование, по която работят Националният филмов център и министерствата на образованието и културата.“ – посочи Еви Карагеоргу.

На „Срещи на младото европейско кино“ тази година гледаме филм, свързан с Евромайдана в Украйна, който ще е със субтитри и на украински, а конфликтът в бивша Югославия е разгледан в заглавие от програмата „Кино и гражданско образование.“ Италианска класика на документалното кино ще е придружена от практическо ателие за колаж по темата какво е да си жена днес и как жената е представена в медиите. Пълната програма и подробности можете да откриете на сайта на фестивала.

На 24 юни в синтез на кино и музика три късометражни филма ще бъдат озвучени от изпълнения на живо. „Целта е музика и кино да са равноправни на една сцена.“ – казва Еви Карагеоргу. Автор на музиката е Станислав Арабаджиев, който описа концепцията така: „Старал съм се музиката добре да пасне на филма – да не е просто хубава музика за фон, а да е активна и да е свързана с филма.“ В изпълненията той ще бъде на пианото, Венци Благоев ще свири на тромпет, Димитър Благоев – на китара, Михаил Иванов – на контрабас, Стефан Горанов – на барабани. Прожекцията с музикалните изпълнения е от 17 ч. в зала „Славейков“ на Френския институт. Той е домакин на прожекции и работилници, а събитията се провеждат и в Чешкия център и в Кинодвора на „Гьоте институт“.

Програмата на „Срещи на младото европейско кино“ включва и два майсторски класа. Христо Иванов ще разкаже повече за работата с деца пред камера на 25 юни. Елица Петкова ще се срещне с млади кинотворци на 29 юни. След това в Кинодвора на „Гьоте институт“ ще гледаме в нейно присъствие четири късометражни филма.

„Срещи на младото европейско кино“ е част от Календара на културните събития на Столична община и се провежда с финансовата подкрепа и на Национален фонд „Култура“. Джаз ФМ е медиен партньор.

Ключови думи: