С хедлайнери Билал, Джудит Хил и Лакиша Бенджамин ни посреща 12-ото издание на A to JazZ

С хедлайнери Билал, Джудит Хил и Лакиша Бенджамин ни посреща 12-ото издание на A to JazZ

Фестивалът отново представя най-актуалното от българската музикална сцена и поставя специален акцент върху опазването на природата

Да чуем музиката на трима водещи световни артисти, които за първи път гостуват в България – Билал, Джудит Хил и Лакиша Бенджамин, ни кани фестивалът A to JazZ в 12-ото си издание. Той продължава своята мисия да е насърчител на българските артисти да творят, а в своето развитие поставя специален екологичен акцент. Тази година форумът още повече се разраства и продължава четири дни, като първият представя проекти в областта на световната музика.

A to JazZ започва на 6 юли с международен шоукейс модул, посветен на уърлд музиката с осем артисти от различни държави. Те са селектирани през март след покана, на която се отзовават над 160 кандидати от повече от 35 страни. Международното жури избира „Белонога“ на Гергана Димитрова от България и проекти от Белгия, Румъния, Унгария, Гърция, Конго/Франция, Унгария и Сърбия. Тяхната музика ще слуша многохилядна публика, сред която са и международни делегати. На A to JazZ идват 30 професионалисти от международната индустрия от цяла Европа – букъри, програмни директори и журналисти от водещи издания като Songlines, Jazzwise, Jazz in Europe, Mezzo.

На 7 юли денят започва с международната конференция A to JazZ Talks с темите как да се представим на шоукейс и как да достигнем до международния пазар. На следващия ден фокусът е „Екология на музикалните фестивали“. Водещи международни лектори ще обменят опит и ще направят стъпки към все по-устойчивото провеждане на събития, като например премахването на пластмасите за еднократна употреба. „Самият фестивал разработи модел за управление на отпадъците още преди три години, въвеждайки разделното им събиране. Миналата година така бяха оползотворени 2 тона стъкло, малко над 1 тон пластмаса, и под 1 тон хартия. Това ни даде много ясна перспектива и възможност за първи път тази година да въведем фестивални чаши за многократна употреба.“ – разказа в студиото на Jazz FM организаторът Петър Димитров. С всяка първа закупена бира се получава чаша и жетон, а депозитът се връща в края на деня. „Такава система досега у нас не е разработвана. Дългосрочната ни цел е да се превърнем във фестивал с нулев отпадък.“ – посочи Петър Димитров.

Чрез A to JazZ той целенасочено дава сцена на младите български музиканти, които представят най-новите си албуми. „Когато осигуриш такъв тип изява пред голяма публика с много сериозен афиш, най-младите получават емоция, стимул и възможност за много бързо професионално израстване.“ – подчертава организаторът. Това дава смисъл на техните усилия. „Ако те не видят и не почувстват какво е реалното измерение на успеха, по-трудно биха се концентрирали върху полагането на цели.“ – уверен е Петър Димитров. Най-младите представители на фестивала тази година са учениците от класа по поп и джаз пеене на Петя Станчева в НМУ „Любомир Пипков“ и Funkilicious със студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Два новаторски проекта със силен експортен потенциал ни предлагат Clavexperience и Евден Димитров. Криста също се представят с дебютен албум, с нова музика идва и Bobo & The Gang. Така фестивалът разширява своите територии със свързаните с джаза жанрове, включително хип-хопа и рокендрола.

Млади европейски изпълнители също идват на A to Jazz. Матео Манкузо Петър Димитров определи като предстояща супернова. Той гостува у нас с подкрепата на Италианския културен институт. Един от най-мощните агенти идва да го чуе в София преди да подпише договор с него да го представлява. От Словакия пристига Никола Банков, който е с български произход и миналата година издаде своя втори албум с квинтета на Ренди Брекър.

Фестивалните дни в събота и неделя започват от 8 ч. на терасата на РЦСИ „Топлоцентрала“ с музикални йога практики. В 10:30 ч. е началото на детските музикални работилници в амфитеатъра на културния център, като сред акцентите са конкурс за детски песни и игри за джаз музиката. „За да я заобича още повече най-младата публика.“ – обяснява Петър Димитров. През тази година този модул се провежда за десети юбилеен път. От 23 ч. отново в „Топлоцентрала“ са фестивалните джемсешъни.

A to JazZ се провежда подкрепата на Столична община – Календар на културните събития, Министерството на културата, Министерството на туризма и Национален фонд „Култура“. Jazz FM e медиен партньор. Фестивалът е част от Европейската джаз мрежа. 70 % от бюджета идват от разработения от фестивала бизнес модел.

 

Ключови думи: