С десет проекта на музиканти от областите Варна и Добрич се срещаме в първото издание на инициативата на Джаз ФМ „Джаз в цялата страна“

С десет проекта на музиканти от областите Варна и Добрич се срещаме в първото издание на инициативата на Джаз ФМ „Джаз в цялата страна“

Радиопредаването ще излъчим на живо от клуб „Ментол“ във Варна от 18 ч. до 21 ч. на 9 и 10 юни

Всички активно работещи на джаз сцената във Варна и Добрич музиканти ще представят своето изкуство пред слушателите на Jazz FM в първото издание от инициативата ни „Джаз в цялата страна“. В първата спирка от нашата музикална обиколка на страната се насочваме към областите Варна, Добрич, Шумен и Търговище. На 9 и на 10 юни от 18 до 21 ч., а може би и до по-късно, в радиопредаване на живо от клуб „Ментол“ на брега в морската ни столица ще ви срещнем с десет проекта, от които девет са с оригинална музика. Ще чуем вокални и инструментални изпълнения, класически и съвременен джаз, електроника, обработки на фолклор и класическа музика, интерпретации на джаз стандарти, представени от млади таланти в началото на своя творчески път и ключови деятели на джаз културата в региона. Ще разговаряме както със самите артисти, така и с личности, дали големия си принос за развитието на музикалната сцена в района и в национален план.

На 9 юни началото ще постави най-младият участник – пианистът Мартин Кръстев. Той ще преработи своя първи проект Musical Dreams, като басистът Николай Петров няма да е гост, а участник в него. Ще продължим със соло китарните изпълнения на Чавдар Гочев, който след това ще акомпанира на оперната певица, вълшебно изразяваща се и в джаза – София Димитрова. Цветан Момчилов ще внесе електронния звук в програмата със своя солов проект Chillov. Той е основател на образователна платформа за музиката, за която също ще представи подробности. Вечерта ще завърши с изпълнения на джаз стандарти от специалните ни гости „Добрич джаз бенд“, които впечатлиха страната и от екрана на „България търси талант“ по bTV.

На 10 юни Чавдар Гочев отново ще бъде на сцената като партньор на Георги Илиев в техния съвместен китарен проект Zenith. Георги Илиев ще покани останалите музиканти от електронния си проект Mista Future, част от който е бийтбокс шампионът Галин KillaBee Ненов. Китаристът е и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ в Добрич и ще разкаже и за подкрепата и напътствията, които дава на младите. Ще продължим с аренби песните на Polina, в чиято група е той. Нейко Бодуров ще изведе LaMigra – формация от възпитаници на „Бъркли“ и други западни музикални университети, в която са Стоян Роянов Я-Я, Страцимир Павлов и Валери Ценков. Страцмир Павлов води оркестъра на НУИ „Добри Христов“ във Варна, затова и от него ще научим повече за израстването на младите таланти LaMigra ще останат след това, за да участват в представянето на вокалистите Антоанела Петрова и Нейчо Петров – Реджи, които съвсем скоро ще издадат албум с участието на любими джаз музиканти от столичната сцена.

За новия си албум, който на 16 юни ще представи на същото място, в „Ментол“, ще ни разкаже в интервю Даниела Белчева. Ще очакваме подробности за джаз историята на Варна чрез думите на Анатоли Вапиров, а за традициите и посоките към бъдещето ще потърсим Димитър Трайчев. В зоната за интервютата ще поканим и нашия домакин Снежка Пенева, която активно поддържа джаз културата в района чрез оазиса „Ментол“.

Почти цялата програма ще можете да проследите на живо и на Фейсбук страницата ни, изпълнената на концертите музика след това ще продължи да звучи в ефира на Jazz FM, очаквайте филм(и) за джаз културата във Варна, а защо не и албум с акценти от двете музикални вечери. Ще се радваме към програмата да добавим и нови участници, които се свържат с нас. Догодина пътешествието ни с „Джаз в цялата страна“ ще продължи.

Ключови думи: