Ронен Нисан от Виена танго квинтет: „Ние сме класически музиканти, но споделяме обща страст, любов и радост да изпълняваме музиката на Латинска и Южна Америка“

Ронен Нисан от Виена танго квинтет: „Ние сме класически музиканти, но споделяме обща страст, любов и радост да изпълняваме музиката на Латинска и Южна Америка“

Колумбийският тенор Хулиан Хенау и Виена танго квинтет гостуват в Пловдив и София този уикенд

Колумбийският тенор Хулиан Хенау и Виена танго квинтет ще гостуват за първи път у нас с музиката на Латинска и Южна Америка в два концерта в навечерието на Деня на влюбените. Събитието на 12 февруари е в афиша на Държавна опера – Пловдив. То ще се състои от 19 ч. в Дом на културата „Борис Христов“. На следващия ден, на 13 февруари, отново от 19 ч., ще слушаме музикантите в камерна зала „България“. Събитието в столицата е под патронажа на Посолството на Република Аржентина в България. Всичките музиканти са с класическо образование, част от своето време те посвещават именно на класическата музика, но също така с любов, страст и радост представят музикалното изкуство на Латинска и Южна Америка. Ръководител на Виена танго квинтет е диригентът, аранжор и китарист Ронен Нисан, който вече е концертирал в България, и с когото разговарям в навечерието на изявите. Той е роден в Тел Авив, учи музика в Ню Йорк и работи по целия свят. Танго квинтетът идва за първи път у нас след участия в Австрия, Германия, Испания, Швеция, Полша и Турция.

Обичайно свързваме тангото с любовта. Как в своята музика изразявате тази връзка?
В повечето от темите и песните, които ще представим, присъства темата за любовта. Тя е не само в тангото, а в почти цялата музика, която познаваме. Ще направим музикално пътешествие през латино и южноамериканската музика. И ако има нещо общо между тези песни в много различни стилистики, то това е именно темата за любовта. Обикновено любовта e на мъжа към жената, но не винаги. Понякога това е любовта и към дадена страна или към град. Но обикновено е към жената. Има и случаи, в които, за съжаление, се изплаква разбитото сърце. Неосъществената любов – и това се случва.

Започнем ли да мечтаем за любов в сърцето, вече го изпълваме с нея. Разкажете ни за музиката, която ще изпълните и ще ни вдъхнови за любов.
Точно това ще се случи. Ще се отправим на музикално пътешествие, така че ще предложим разнообразие от песни от различни страни. Често възприемаме Южна Америка като едно място. Но всъщност това е огромен континент, на който има различни държави, а всяка от тях си има своята уникална музика. Точно това ще чуете. Ето например, да вземем две съседни държави – Аржентина и Бразилия. Макар съседки, те са толкова различни. От Аржентина ще представим няколко танга, тъй като сме и „Виена танго квинтет“. Тези танга са драматични, изпълнени с меланхолия. Една от песните е El día que me quieras на Карлос Гардел. „В деня, в който ме обикнеш, ще бъда най-щастливият човек на земята.“ – се пее в нея. Или пък друго танго – Nada – „Нищо“. „Нищо не остана от нашия дом, който обитавахме, нищо не остана от нашата любов.“ Много тъжно! От друга страна, като пресечем границата и отидем в Бразилия, имаме много красива боса нова – Onde Anda Você – „Къде отивате?“ – чувствена и романтична. Представете си океана, палми, кашаса… В тази боса нова се пита: „Какво правиш, скитайки по цяла нощ из баровете на града?“ Това е разговор между мъж и жена, които не знаем в какви отношения са, той ни оставя в съмнение, на тъмно. Друга песен от Бразилия е Aquarela do Brasil – самба, щастлива самба, много различна от чутото до момента, и тя е за любовта на автора, за любовта му към Бразилия.

Разказахте ни за музиката, но вашата програма включва и танц. Как ще видим музиката в танци?
Нашият концерт в Пловдив ще е с Опера Пловдив и балетисти от трупата ще танцуват върху наши изпълнения. Организаторите избраха няколко танга и една самба. Другият ни концерт ще бъде в неделя, на 13-и февруари, в София и тук ще има два танца – на бързо и на бавно танго. А ние ще изпълняваме музика от много, много различни страни, така че ще чуете песни от Мексико, от Пуерто Рико, от Куба, от Колумбия, от Перу и, както вече споменах, от Аржентина и Бразилия.

Как бихте описали уникалното във вашия подход към нея?
Всички ние сме с образование на класически музиканти. Самият аз съм оркестров диригент, пиша аранжименти за големи оркестри. Другите членове на групата са също с класическо образование. Един от тях е композитор, имаме контрабасист, цигулар, пианист, които преподават в Музикалния университет във Виена. Вокалистът ни е тенор от Колумбия, който през ноември и декември пя в оперна постановка в Лондон. Така че всички сме с класическо образование, но споделяме обща страст, любов и радост да изпълняваме музика, която не е класическа общо казано, а конкретно – музиката на Латинска и Южна Америка. Това ни прави уникални.

Ще преживеем всичко това. Как вашата програма ще ни вдъхнови за Деня на влюбените?
Много се надявам да ви вдъхновим, защото ще ви дадем цялата радост и щастие, които се съдържат в музиката от тази част на света. Ще почувствате силна емоция, ще ви завладее ритъмът на суинга. Надяваме се да ви съблазним, това е точната дума, с нашата музика, така че да създадем точната нагласа за отпразнуването на Св. Валентин.

Ключови думи: