Роялът на Панчо Владигеров, подарен му от Фердинанд, отново засвири. Негов дом вече е Националната музикална академия
Снимка: Светослав Николов

Роялът на Панчо Владигеров, подарен му от Фердинанд, отново засвири. Негов дом вече е Националната музикална академия

До инструмента първи се докоснаха внуците на композитора

Звукът на рояла на Панчо Владигеров изпълни концертната зала на Националната музикална академия, носеща името на големия ни музикант, ден преди днес да отпразнуваме 125 години от рождението му. „Два рояла получава Панчо Владигеров като дар през 1921 г. от Фердинанд. Те съпътстват неговия живот, а този инструмент е бил с него в Германия в периода, в който живее и работи там – много активен период. Голяма част от произведенията, които и сега споменаваме с гордост като символ на българщината, са композирани и изпълнявани точно на него. От тези клавиши са излезли „Класично и романтично“, Рапсодия „Вардар“, Първият концерт за пиано. Символично първите, които се докоснаха до тях в концертно изпълнение бяха наследниците на Панчо Владигеров. Така направихме мост във времето през повече от 100 години.“ – коментира в студиото на Jazz FM ректорът на НМА проф. д-р Сава Димитров.

Концертът „Посветени звуци“ снощи поднесоха четиримата внуци на Панчо Владигеров – Панчо, Екатерина, Александър и Константин Владигерови. „Много се радвам, че този концерт придоби духа на традицията – празнуваме 125 години от рождението на нашия патрон и 102 години от създаването на Националната музикална академия от хора с висок дух и морал. Ние с достойнство изпълняваме мисията, завещана ни от Панчо Владигеров – да градим националния дух чрез изкуство.“ – каза ректорът проф. д-р Сава Димитров.

В програмата на честването на 125 години от рождението на Панчо Владигеров Националната музикална академия представи преди това концерти на студентите и преподавателите. Днес е заключителното събитие, в което студенти ще са солисти на Академичния симфоничен оркестър под диригентството на доц. д-р Георги Патриков. Ще чуем емблематични произведения – „Хоро стакато“, трета част от Концерт за цигулка № 1 (със солист цигуларя Виктор Тренев от класа на доц. д-р Галина Койчева-Мирчева), фрагменти от балета „Легенда за езерото“, „Елегичен романс“ за виолончело и оркестър и „Еврейска поема“ (със солист виолончелиста Тодор Иванов от класа на доц. д-р Атанас Кръстев), първа част от Концерта за пиано и оркестър № 3 (със солист пианиста Ангел Ялъчков от класа на проф. д-р Борислава Танева). Концертът е в програмата на „Европейския музикален фестивал“ и се провежда с подкрепата на Министерството на културата и Столична община. На фейсбук страницата на събитието концертът може да се гледа на живо.

За своята активна работа и отличителни резултати в обучението и възпитанието на младите таланти ректорът проф. д-р Сава Димитров миналата година получи Наградата на София за ярки постижения в културата в област „Музика“. Многобройни са събитията в културния живот на академията. Само преди дни завършиха поредните турове в музикални училища в страната с майсторски класове на преподаватели и концерти на студенти и докторанти. „Те запознават учениците с възможностите за обучение тук, които се увеличават от година на година.“ – посочи проф. д-р Сава Димитров. В други програми на сцената тук се представят най-добрите ученици от страна – както в камерни концерти, така и в изпълнения с Академичния симфоничен оркестър. „Много често това е първи досег на тези млади изпълнители с професионален оркестър на професионална сцена. Поощряваме и всички явили се на национални и международни конкурси с покана за „Лауреатски вечери“. На колкото повече места се изявява талантът на тези млади хора, колкото повече публиката чува техните умения и начина, по който пресъздават музика, толкова по-полезно е за двете страни – за публиката да се наслади и за изпълнителите да се развиват и да вървят по своя професионален път.“ – каза още ректорът на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

По инициатива проф. д-р Сава Димитров за 125-ата годишнина от рождението на патрона на висшето училище Българската народна банка отсече юбилейна монета.

 

Ключови думи: