Роди се звезда: вокалистката Самара Джой триумфира с две награди „Грами“

Роди се звезда: вокалистката Самара Джой триумфира с две награди „Грами“

Мнозина приемат този успех за хубав знак по отношение бъдещето на любимата ни музика

Тази нощ възходът в кариерата на Самара Джой от последните няколко години получи категоричен израз в две награди „Грами“, които тя спечели за „Най-добър нов артист“ и „Най-добър вокален джаз албум“. Успехът на Джой идва след този на Есперанца Спалдинг, чийто талант беше отличен през 2011 г. и това отвори огромни възможности пред нея в следващите години. Получавайки първата си награда „Грами“ за вечерта, Самара Джой не успя да скрие силното си вълнение, признавайки, че не може да повярва, че се намира на тази сцена. Тя сподели, че пее през целия си живот и че е много благодарна за оказаната ѝ чест. „Благодаря на всички, които ме слушат, които ме подкрепят!“ – заяви певицата.


Изпълнение на Самара Джой от церемонията по връчване на наградите „Грами“

Нейният талант се открои през 2019 г., когато спечели Sarah Vaughan International Jazz Competition под името Самара МакЛендън. Две години след това направи студийния си дебют с проекта Samara Joy (Whirlwind), а вторият ѝ албум Linger Awhile (Verve) се появи през 2022 г. и снощи беше удостоен с „Грами“ за „Най-добър вокален джаз албум“. Любопитното е, че в него тя се придържа към акустичния джаз, което е смятано за хубав знак по отношение бъдещето на любимата ни музика. Самара Джой е само на 23 г. и успява да направи достъпни за младата аудитория и поколението на TikTok песни от 50-те и 60-те г. на миналия век, които те не познават и откриват за първи път именно чрез нейните изпълнения.

За мнозина сравнението на Самара Джой с Бети Картър и Сара Вон е неизбежно. „Не бих могла да се занимавам с всичко това без основата, която те са положили. Но аз съм на 23 г., пея джаз през 2023 г. и имам различен бекграунд от тези артисти. Така че мисля, че продължаването на традицията напредва със собственото ти израстване, а не да се изолираш в отделна кутия.“ – казва Джой в интервю за Националното обществено радио на САЩ. А поглеждайки напред към своя път в музиката, тя го вижда така: „Целта е да бъда възможно най-вярна на себе си, като същевременно продължавам да се развивам и да разширявам границите на това, което мисля, че мога да правя.“

Самара Джой е специален гост в друг албум, отличен с „Грами“. Барабанистката Тери Лин Карингтън спечели за втори път наградата в категорията „Най-добър инструментален джаз албум“ за New Standards Vol. 1, записан с участието на Крис Дейвис, Линда Мей Хан О, Никълъс Пейтън и Матю Стивънс. В него звучи, музика, създадена от жени композитори. Самата Карингтън е единствената жена, печелила „Грами“ в тази категория. Тя направи това за първи път през 2013 г. с трибюта си за Дюк Елингтън Money Jungle: Provocative in Blue, а сега дублира своя успех и продължава да пише история.

Ключови думи: