Раковски е супергерой и вдъхновява децата в книга, издадена от Столична община
Снимка: Столична община

Раковски е супергерой и вдъхновява децата в книга, издадена от Столична община

Автор е Марин Бодаков, а проектът е завършен посмъртно от съпругата му Зорница Христова

За подвига на Георги Раковски разказва увлекателно нова книга „Раковски супергерой“. С новаторския си подход тя запознава децата със значими моменти от националната ни история и ги вдъхновява да бъдат смели родолюбци. Издава я Столична община и ще я разпространи безплатно по библиотеки и училища в София, страната и чужбина в тираж от 2000 броя. Автор е отишлият си след написването ѝ от нашия свят Марин Бодаков. Съществена част от книгата са неговите интервюта с 9-годишния тогава Андрей Младенов. Проектът е завършен от съпругата на писателя и общественик Зорница Христова, която възлага илюстрациите на Ясен Григоров. Вложил себе си в книгата, Марин Бодаков присъства в книгата и чрез неговия образ.

„Историята ни и героите от нея като че ли по-трудно стигат до децата от съвремието. Идеята на този проект е да намерим онези форми, които стигат до малките хлапета, живеещи в дигиталното и в комиксите. Подобен подход, който запазва историческата правда, но намира този по-лек път, лишен от свръхизлишен патос, е подходящ и лек.“ – коментира в интервю за Джаз ФМ заместник-кметът на Столична община по културата и образованието Мирослав Боршош.

Снимка: Столична община

Срещаме децата с големите личности от историята ни, като ги издигаме на пиедестал, представяйки техния подвиг като неповторим. Така от ранна възраст ги убеждаваме, че те не са способни на този героизъм, на тази самоотверженост. „Раковски супергерой“ освен че разказва за великото дело на революционера, възпитава в ценности. И с тези думи завършва разговорът ми с Андрей Младенов – детето е уверено, че всеки може да извърши подвига на революционера, „но трябва да мине известно време“. Време на израстване.

„Да си герой значи да ти пука повече за другите хора, отколкото за теб, за да можеш да им спасиш живота. Героите помагат на хората да са щастливи и да не се плашат.“ – четем още на първа страница на книгата отговора на Андрейко, както го нарича задалият въпроса Марин Бодаков. „Раковски се е чувствал свободен. Бил е свободен човек много преди другите около него да се научат да са свободни.“ – започва да описва образа на героя писателят. Животът и приносът на Раковски са разкрити чрез ценностите, които могат да направят всеки от нас супергерой – да се чувства свободен, да бъде доблестен. А какво качества са нужни? Да не спира никога да учи, да може да общува с всички, да не се страхува да има врагове, да не се ограничава в своето собствено време, да бъде дипломатичен, да усъвършенства непрестанно плановете си и да ги превръща в дела, да се стреми към добрия живот. „Това са качества на самия Раковски, но тях не винаги очакваме да бъдат обсъждани, когато говорим за националния герой. Ние сме втренчени в саможертвата и не виждаме какво друго е важно.“ – казва Зорница Христова. „Дистанцията от големите личности идва от прекаленото героизиране чрез патос.“ – посочва Ясен Григоров.

След разказа на автора книгата продължава със свидетелства – Раковски е представен в оценките на българските писатели – от Иван Вазов до Милен Русков, както и в спомените на съвременниците и съратниците си. Така разбираме как той е запалил искрата на огъня за нашето Освобождение. Четем думите на д-р Алекси Друмев: „Българский патриот Г. С. Раковски, който преживя в Букурещ от 1864 до 1866 година, беше често посещаван от българчетата ученици в румънското медицинско училище. Те, на брой около 20 души, го замолиха да им предава българска история. (…) И той под вид на българска история им говореше за българските старини, за българските въстания, за хайдутите и пр., учеше ги и им внушаваше патриотизъм. Винаги при тия патриотически разговори присъствуваше и някой от младежите българи от Букурещ, а най-паче воеводата Хаджи Димитър, който никога не отсъствуваше.“

Снимка: Столична община

Андрей е възхитен от наученото: „Много ме впечатли, че той повече е помагал на другите хора, отколкото на самия себе си.“ Питам го способен ли е човек днес на такъв героизъм. „По един или друг начин сигурно всеки може да бъде човек като Раковски, но трябва известно време, за да се случи това.“ – отговаря Андрей. Както той, така и читателите вече са стъпка напред в своето развитие.

Именно с цел да направи наследството живо Марин Бодаков кани Андрей за съавтор. „Така книгата се роди в разговор. Това много допринася за нейната естественост. Не е списък с въпроси, които получават отговор, а разговор, който продължава. Раковски е борец за свобода, а ние говорим за него крайно несвободно. Тези герои са се борили за свобода, а ние се чувстваме сковани да не сбъркаме, когато става въпрос за тях.“ – посочва Зорница Христова. Илюстрациите общуват с децата през концепцията за свободата, казва за задачата си Ясен Григоров. Те комуникират със словото, дават образ на идеите. „Рисувайки, съм в уважение към текста, който прочитам, придружител съм на този текст.“ – добавя художникът.

Естествеността и непосредствеността на възприятията на децата с течение на времето се замърсява, остава встрани, все по-надолу, все повече в тъмното. Оказваме се изгубени и осъзнаваме своята безпомощност чак тогава. Книгата ни спасява от тези грешки. Докато узнаваме повече за историята, осъзнаваме благодарение на какво сме постигали, израстваме, разбираме повече за идеалите, за това, което води хората към светлината, към грижата за общността, към добруването. Когато в училище Зорница Христова слуша за националните герои, първо се е запитвала – може ли да съм такава? „Децата много често се сблъскват с назидателното отношение – „къде се слагаш и ти при свещените личности?“ А точно тази реакция е това, което би могло да послужи на децата за тяхното израстване. Книгата насърчава това негласно желание.“ – описа отличителното Зорница Христова.

Снимка: Столична община

„Изключително важно е какво правим областта на културата, свързано с това поколение. В максимално ранна възраст децата трябва да имат допир до изкуството – да започнат да разбират смисъла на културата. Опитваме се да открием форми, в които казваме, че изучаването на литература е изучаването на изкуство. Много е важно как подхождаме към децата, какво им показваме. Забързаното ежедневие е смесица между неясни послания и неясни авторитети. Задачата ни е истинските авторитети и значимите неща да преведем на децата леко, видимо и разбираемо за тях.“ – коментира намерението заместник-кметът по културата и образованието Мирослав Боршош.

Научен редактор на „Раковски супергерой“ е доц. д-р Катя Станева, документите, включени в книгата, са предоставени от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Ключови думи:
@