Популярни мъже смело застават с лицата и гласовете си зад фотоизложба за мъжкото психично здраве

Популярни мъже смело застават с лицата и гласовете си зад фотоизложба за мъжкото психично здраве

За втора поредна година фондация Emprove ангажира обществото с изкуството на Павел Червенков, за да подтикне мъжете да се грижат повече за себе си чрез споделяне.

На 22 ноември от 18:30 ч. в MISSIA23 (ул. „Мизия“ 23) фондация Emprove ще представи второто издание на фотоизложбата „Чуй гласа ми“. Експозицията, която може да бъде разгледана до 20 декември, успява да въздейства не само с впечатляващите портрети, заснети от Павел Червенков, но и с гласовете на мъжете, чиито лица е уловил фотографът. Личностите, които се осмелиха да подкрепят кампанията тази година, са актьорът Владимир Пенев, кулинарът Джун Йошида, радио водещият Митко Павлов, актьорът Иван Бърнев, певецът и писател Константин Трендафилов - Папи Ханс, телевизионният водещ Мариян Станков - Мон Дьо, шампионът по мотоциклетизъм Мартин Чой, журналистът Светослав Иванов, радио водещият Симеон Колев и писателят Стефан Иванов. С това те заявяват, че гласното изричане на тревогите носи лечебна сила. Тези личности чупят стигмата, че мъжете не могат и не трябва да говорят за психичното си състояние, а с това ангажират и обществото да обърне внимание на този тих проблем. Гостите на събитието ще могат да застанат „очи в очи“ с портрета, а чрез QR код да чуят „на ухо“ емоционалната уязвимост на съответната личност. Организаторите препоръчват гостите да си носят слушалки. С този проект фондация Emprove цели да нормализира търсенето на подкрепа и грижата за душата сред мъжете, като ги подтикне да повишат гласа си по темата.

След миналогодишното издание на изложбата фондация Emprove наблюдава изключително любопитни тенденции в резултат на кампанията „Чуй гласа ми“. В продължение на месеци десетки мъже се свързват за съвети с организацията, която по принцип съсредоточава основната си дейност в подкрепа на жени. Работодатели започват да ангажират Emprove за лекции с мъжете в екипите си. Една от тези компании дори основава първата в България мъжка група за разговори, в която основна цел е просто да се споделя и говори. И тази година фондацията си партнира с психолога Матей Иванов, за да предоставя адекватна информация чрез статии и напътствия, свързани с мъжкото психично здраве.

„Чуй гласа ми“ използва установеното световно влияние на кампанията Movember за здравето на мъжете, съчетано със силата на българските ролеви модели в обществото, които адресират темата не само с лицата, но и с гласовете си.

Неслучайно Emprove избира за заснемането Павел Червенков, който е майстор на портретната фотография. Той успява да улови по изключителен начин емоциите в лицата на моделите си и не оставя наблюдателя равнодушен. На въпроса „Защо фондация, която овластява жените, посвещава цял месец и арт-проект на мъжете?“, основателката на Emprove, Олга Минева, отговаря:
„Защото рано или късно потискането и прикриването на емоциите избива в стрес, в болест, в насилие. Защото наша мисия е да насърчим грижата за психичното здраве у всеки човек. Защото изграждането на здравословни отношения стъпва върху споделянето. Защото е важно да трупаш самоосъзнатост за това какво буди различни емоции у теб, от какво имаш нужда. Защото не е срамно понякога да се покажеш слаб. Защото да лекуваш душата си е също толкова важно, колкото да лекуваш тялото си.“

За фондация Emprove
Мисията на Emprove е да повиши осъзнатостта към най-ранните прояви на насилие във взаимоотношенията, да променя обществените нагласи, както и да подкрепя жени и момичета, преживели насилие. Дейността на фондацията включва публични кампании за ранна превенция и осведоменост, безплатна психологическа и юридическа подкрепа към жени, преживели насилие, коучинг, събития, обучения, групови терапевтични сесии, арт инициативи, както и изграждането на вече споменатата общност на #ЖенитeSurvivors, които оттук насетне подкрепят други жени по пътя им към промяна и нов живот.

Кампанията „Чуй гласа ми“ е част от #ИзкуствотоПробужда - вдъхновяваща поредица арт проекти „под шапката“ на Emprove, която чрез творчество цели да докосне и промени онези дълбоки пластове на съзнанието така, както само изкуството умее.

 На снимката: Джун Йошида

Ключови думи: