Покойният Есбьорн Свенсон с първи и единствен соло пиано албум

Покойният Есбьорн Свенсон с първи и единствен соло пиано албум

Музикантът е работил по HOME.S. в последните седмици преди смъртта си през 2008 г.

Европейският лейбъл ACT съобщи изненадващата новина за издаването на първия и единствен соло албум на вече покойния шведски пианист и композитор Есбьорн Свенсон. Проектът носи заглавието HOME.S. и ще излезе официално на пазара на 18 ноември.

Есбьорн Свенсон почина внезапно на 14 юни през 2008 г. при инцидент по време на скуба дайвинг. Музикантът, който е създател на известното трио e.s.t. и е един от най-успешните джаз артисти на Европа, беше на 44-годишна възраст, когато ни напусна. Смъртта му остави огромна празнина в съвременната музика, а неговата липса на джаз сцената продължава да бъде осезаема и до днес.

Неотдавна семейството на Есбьорн Свенсон се натъква на соло пиано записи, по които музикантът е работил в домашни условия през последните седмици преди смъртта си. На изпълненията попада съпругата на пианиста – Ева Свенсон, която казва: „Когато соло пиано записите бяха открити вкъщи, се почувствахме сякаш получихме съобщение, пренесено нелегално през границата. Композициите са послание за любов, пространство, вечност и безкрайно сътворение.“ От компанията ACT посочват, че появата на тези записи е истинска сензация и че те се отличават с интимност, фокусираност и единство.

HOME.S. не е планиран единствено като музикален албум, а като поредица от събития, с които да бъдат почетени изкуството и таланта на Есбьорн Свенсон. За първи път музиката от проекта ще прозвучи по време на аудио-визуални концерти, които ще се проведат между 15 и 18 септември в Sven-Harry’s Art Museum в Стокхолм. Съраунд саунд системата е по дизайн на звуковия инженер на e.s.t. Аке Линтон, а визуализациите са дело на Андерс Амрен, осветител на триото. На 17 ноември в платформата shortly.film ще се проведе онлайн събитие по идея на филмовия режисьор Дейвид Тароди. В началото на следващата година се очаква издаването на много лична книга, съставена от съпругата на Есбьорн Свенсон – Ева Свенсон, която е двигател на всички прояви, свързани с HOME.S.

 

Ключови думи: