Плакати вдъхновяват за джаза на фасадата на Националната музикална академия

Плакати вдъхновяват за джаза на фасадата на Националната музикална академия

Изложба плакати вдъхновява за джаза на фасадата на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ по повод нейния вековен юбилей. Произведенията са от фонда на съорганизатора – Международното триенале на сценичния плакат. То е създадено от проф. Божидар Йонов, Божидар Икономов и Албена Спасова през 1994 г. и догодина ще има 10-о юбилейно издание. То натрупва сбирка от съкровища, част от които са показани в изложбата. „Триеналето има богата колекция. Можем да покажем световна култура в областта на графичния дизайн, свързана с едни от най-големите светила художници. В тази изложба има и няколко млади български участници. Допреди няколко години те бяха студенти в Националната художествена академия.“ – описа я проф. Божидар Йонов в интервю по Джаз ФМ. Авторите са от България, Полша, Франция, Иран, Германия, Чехия, Мексико, Дания.

Изложбата дава перспектива на студентите, които се обучават в НМА, и е насърчение за тях. Плакатите информират за събития, естетически изграждат образа на джаза със своята сила на изразяване, вдъхновяват за изкуство. „Студентите ще добият представа къде и защо по света се провеждат фестивали, свързани с джаза. България има с какво да бъде спомената. Милчо Левиев бе един от колосите в тази област, Теодосий Спасов също е сред големите в жанра.“ – очертава въздействието на изложбата проф. Йонов.

Благодарение на извънредно богатата колекция от плакати на триеналето, изложбата ще се развие в поредица, в която първо предстои да бъдат представени класическата и оперната музика. „Имаме поне десет теми, които можем да покажем там, благодарение на проф. Сава Димитров – ректора на НМА. Най-добата галерия за плаката е улицата, а не изложбената зала.“ – подчертава проф. Божидар Йонов.

Той има специално отношение към хартията. Разказва, че като млад художник при взимането на хонорар първата му работа е да отиде да си купи книга, свързана с неговите занимания. В историята си триеналето е натрупало капитал, който е обществено достояние. За всяко издание се отпечатва каталог. В навечерието на десетото – и първо юбилейно, проф. Йонов посочи: „Не спираме да показваме колко е богато триеналето и колко много интересни теми има в неговата колекция.“ Плакати от нея можем да разгледаме и във фоайето на Нов драматичен театър в НДК, като изложените там творби непрекъснато се обновяват.

    • Интервюто с проф. Божидар Йонов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Ключови думи: