Пиеси на Васил Спасов слушаме на „Камерна сцена Пловдив“ в трио с Петър Славов и Атанас Попов

Пиеси на Васил Спасов слушаме на „Камерна сцена Пловдив“ в трио с Петър Славов и Атанас Попов

Концертът е на 22 май от 19 ч. в Culture Hotspot Milcho Leviev

Васил Спасов трио открива „Камерна сцена Пловдив 2022“ с концерт на 22 май от 19 ч. в Culture Hotspot Milcho Leviev. Негови пиеси ще чуем в изпълнение на трио с басиста Петър Славов и барабаниста Атанас Попов. „Аз съм подготвил някои от моите любими пиеси, но ще има и изненади за прекрасната пловдивска публика.“ – каза в навечерието на концерта в интервю по Джаз ФМ Васил Спасов. В този състав музикантите ще чуем за първи път.

„Камерна сцена Пловдив“ се организира от Петър Салчев с подкрепата на Община Пловдив. „Бизнесът за Пловдив“ е домакин в къща „Иван Черноземски“ в Стария град в Пловдив (ул. „Цанко Лавренов“ № 5). „Една от мисиите ни е да развиваме алтернативни и нови културни пространства, да утвърждаваме традиционни и добре забравени стари. Culture Hotspot Milcho Leviev е една от горещите сцени в града за култура, не само за джаз, но и за открити уроци, литература, изложби. Къщата е във възрожденски стил и е с много богата история. В нея е оформена музейна сбирка за Милчо Левиев. Тук са неговият последен роял и неговият Fender Rhodes, личен подарък от времето на работата му в Америка от самия г-н Роудс. Васил ще имам възможност да преплете енергията на своята музика с енергията на този инструмент.“ – коментира Петър Салчев в интервю по Джаз ФМ.

Връзката на Васил Спасов със семейството на Петър Славов датира от години. „Още с Петър Славов баща бяхме много близки. Чувствах, че сме от една порода. Той беше уникален човек!“ – връща се във времето Васил Спасов. „Това се пренесе в пълна сила върху Пепи. Аз се бях върнал от САЩ през 2001 г., той си дойде през 2005 г. и тогава го поканих в мой проект с щрайх и за първи път се срещнахме на сцената.“

Преди няколко дни чухме в изпълнение на Бигбенда на БНР пиеси на Петър Славов в аранжименти на музиканти, сред които Васил Спасов.

На 15 юни в почит към Милчо Левиев ще бъде представен концертът „Соната 57“ в програма „Наследство“ на фондация „Пловдив 2019“ и в партньорство с оркестъра на Опера Пловдив. Музикален директор е Антони Дончев, а солисти ще бъдат Вики Алмазиду, Теодосий Спасов, Влатко Стефановски, Петър Салчев, Братя Владигерови (в няколко пиеси, включително в тази на техния дядо) и Human Touch.

„Соната ’57“ (2021 г.) е последният албум на Милчо Левиев, завършен посмъртно

С това събитие, организирано отново от Петър Салчев чрез Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“, честваме 85 години от рождението на големия ни музикант. „Sonata 57“ ще прозвучи на 15 юни от 20:30 ч. на Античния театър. Билети се продават в мрежата на Eventim.

Ключови думи: