„Петте елемента“ на Drop Down Community с музика и видео приканва към грижа за природата, вдъхновява за промяна
Снимка: Drop Down Community

„Петте елемента“ на Drop Down Community с музика и видео приканва към грижа за природата, вдъхновява за промяна

Премиерата на аудио-визуалния проект на живо ще е на 14 ноември в зала „България“

Различни от традиционно познатите пет елемента описват състоянието на планетата ни днес в проекта с екологична насоченост на оркестъра Drop Down Community. В проекта „Петте елемента“ на младия оркестър това са земя, вода, въздух – живителни, красиви и замърсени, огън – сгряващ и изпепеляващ горите, пластмаса – затрупваща ни, неразградима и гибелна. „С Алекс се обединихме около идеята, че не знаем какво ще оставим утре, че това, което правим като хора, унищожава природата. Срещнахме се в обща житейска мисия – да бъдем отговорни – към себе си, към другите, към света, към природата. Дадохме си сметка, че човешката дейност разрушава хармонията между тези познати елементи. Пластмасата, която прониква навсякъде, при нас е илюстрация на човешкото дело.“ – коментира по Джаз ФМ ръководителят на проекта Петя Цветанова.

Това е отправната точка за музикално-визуалния концептуален проект „Петте елемента“ на класическия оркестър с мисия Drop Down Community. Петте пиеси са написани от Иво Паунов, а видеоклиповете са създадени от Васил Къркеланов. Музиката можем да слушаме в дигиталните платформи, а в социалните мрежи гледаме промоционални видеа. В неделя програмата в цялост ще бъде премиерно представена на живо в зала „България“ от 19 ч. Докато оркестърът изпълнява творбите, на видеостена ще се прожектират видеоклиповете, които впоследствие ще бъдат публикувани онлайн. С „Петте елемента“ чрез звук и образ творците ни призовават да обърнем перспективата към решаване на проблемите. „Идеята е от негативното да направим нещо готино, позитивино, с оптимистично послание.“ – казва инициаторът и продуцент на проекта Алекс Атанасов, създател на иновативния и социално ангажиран оркестър.

Музикантите ясно показват щетите от човешката дейност върху природата – те се качват на хеликоптерна площадка при минусови температури, за да видим замърсения въздух, който дишаме; свирят сред изгорялата гора край Старосел. Музикантите лекуват – те участват в акции по залесяване, а в социалните мрежи дават много лични примери за малките жестове в ежедневието, които правят голямата промяна. „Не си мислете, че в клиповете ще видите само тези грозни картини, които сме свикнали да гледаме. Те са вкарани в художествен продукт и има игра между красивото и гротескното, има специални послания. Не искаме просто да кажем, че убиваме природата, а какво можем да направим, за да спрем това.“ – посочва Петя Цветанова.

Проектът на Drop Down Community дава сила за промяна. Мащабите на бедствието са толкова големи, че са обезкуражаващи, но погледът на музикантите насърчава – има смисъл, заедно сме, постижимо е. Музиката и видеата в „Петте елемента“ ни дават още опори – разбираме, че можем да разчитаме на вроденото ни естетическо чувство, на усета ни за хармония, на желанието ни да творим красота, на грижовността, закодирана в нас. „Когато видим, преживеем и усетим чрез изкуството, опазването на природата става наша кауза и цел и това вече може да промени нещата.“ – убедена е Петя Цветанова.

Първата крачка напред е стъпка назад – към смирението, след като толкова дълго време култивираме надменност и чувство за надмощие. Ние сме част от съвършената природа и това усещане трябва все повече да става част от нас и да ни свързва, защото в него е нашето спасение. „Това е мечта, която имам от много малък. Като тийнейджър бях в скаутска организация, в която ни учеха да се грижим за природата и да я уважаваме. Там възпитаха у мен тези ценности, които дадоха плод в „Петте елемента“. Сега, слушайки музиката и поглеждайки назад, всичко, през което преминахме през последната година, целият този хъс в моите съмишленици, ме карат да се чувствам част от нещо изключително силно.“ – с укрепена вяра казва Алекс Атанасов.

Музикантът е отскоро преподавател. Той запознава с темата своите ученици в 5 и 7 клас и вижда позитивната нагласа, която проектът създава – децата веднага са изявили желание да засаждат гора. „Това бе супер реакция, която след 14 ноември ще търсим в по-голям мащаб.“ – гледа напред Алекс Атанасов. Проектът специално се обръща към подрастващите – концертът в неделя ще е в образователния цикъл „Фортисимо“ на Софийската филхармония, а след това ще бъде представен в детски градини, училища и други образователни центрове с вече готови информационни материали и лекции за различни възрасти. Така оркестърът ще изпълни и друга своя мисия – да постави класическата музика в съвремието, изваждяйки я от клишето на експонат от миналото.

  • Интервюто с Алекс Атанасов и Петя Цветанова можете да чуете чрез плейъра под основната снимка.

Ключови думи:
@