Петото есенно издание на Varna Jazz Days дойде с още по-богата програма от четири основни концерта и съпътстващи събития

Петото есенно издание на Varna Jazz Days дойде с още по-богата програма от четири основни концерта и съпътстващи събития

Четирите основни концерта са този уикенд, а паралелната програма продължава и през ноември

На 29 и на 30 октомври във Варна се провеждат основните концерти от петото есенно издание на Varna Jazz Days. Пред Jazz FM инициаторът и организатор Нейко Бодуров каза за идеята: „Моята амбиция винаги е била да организирам концерти възможно най-често. Тъй като Варна е морски град, всичко е съсредоточено в лятото. Винаги съм мечтаел през есента и зимата да има повече концерти и събития, на които да си заслужава да отидеш. Varna Jazz Days започна като пролетно издание, след това реших да направя есенно, а тази година имаме паралелна програма с още осем бутикови концерта.“

Основните концерти от петото есенно издание на фестивала започват с представяне на новия албум на триото на Стефан Горанов с Димитър Льолев и Васил Хаджигрудев с проекта GoraSwing. „То е нетипично трио, тъй като няма хармоничен инструмент. Предизвикателство е за всеки музикант да свири в такъв формат. Смятам, че те са страхотни и съумяват правилно да изразяват мелодичните линии без хармоничен инструмент.“ – описа спецификата на формацията Нейко Бодуров.

От чужбина той кани родената в Камерун и отраснала в Нидерландия Нчам Роузи: „Популярна е в Западна Европа, има страхотното усещане за комбиниране на лиричността в музиката с джазовата атмосфера. Тя свири на китара и сама си пише текстовете. Стремим се да покажем най-новото от артистите и тя ще дойде с актуалния си албум Home Cooking.“

ИНТЕРВЮ С НЧАМ РОУЗИ
Когато слушам музиката Ви, имам впечатлението, че споделяте със слушателя – пеенето Ви е като прегръдка от една страна и сладък разговор – от друга. Каква е идеята Ви за музиката, на която се базира този Ваш стил?
Музиката ми кара слушателя да се чувства добре, повдига неговия дух. За мен е важно публиката да усеща това.

Продължаването на традицията на джаза в съвремието е много важна задача, наша мисия. Как чувствате, че със своята музика и със своето изкуство добавяте нови аромати, които галят небцето на днешния слушател?
Важно е да се развиваме, включително в музиката, да не оставаме в стария начин на мислене и действие. Трябва да внасяме свежест и да сме в крак с развитието на културата, да вървим в посоката на хората, като не забравяме да уважаваме корените.

Какво означава да си артист?
Да съм артист е моето призвание, това е и моята работа. Дори когато почувствам умора, отново имам нужда от това занимание, защото знам, че съм създадена да правя това.

Разкажете ни за музиката, която ще чуем на предстоящия Ваш концерт във Варна.
Ще дойда с моя акустичен квартет с китара, перкусии и тромпет. Така че звукът е по-отворен, не мощен като на бигбенд, а по-скоро соулфул и джази с афро влияния.

Втория фестивален ден на 30 октомври откриват Павел Терзийски и Александър Логозаров. „Към тях в представянето на записания в дуо албум Settlers ще се присъединят Борис Таслев – контрабас, и Васил Вутев – барабани.“ – каза за новото измерение на тази музика Нейко Бодуров. Вторият концерт е с песните на Ейми Уайнхаус. Ще го представи Волена Апостолова, позната ни от миналогодишното издание на „Гласът на България“ по bTV, актриса в Народен театър „Иван Вазов“. „Запознах се с нея по време на представянето на мюзикълите, които се поставят в операта във Варна. После направихме и един проект заедно. Реших да я поканя и тя веднага откликна. Това означава, че харесва музиката на Ейми Уайнхаус и това е важно за представянето ѝ.“ – посочи Нейко Бодуров. Основните събития от фестивала ще се проведат в Народно читалище „Отец Паисий“, като първият концерт е от 19:30 ч., а вторият – от 21 ч.

Разговора с Нейко Бодуров водим на 13 октомври, когато предстояха флашмоб концертите на 22 и 23 октомври в центъра на Варна с Ню Орлиънс джаз. От 2019 г. фестивалът е съпътстван от паралелна програма „13.5% JAЗЗ“ в Wineground Bottles & Beans. „Тъй като във Варна няма джаз клуб, от три години работя с този бар за популяризиране на джаз сцената.“ – обясни Нейко Бодуров. Заглавието на програмата тази година е разширено: „13.5 % JA33 & LEGENDS“, тъй като участващите артисти в едната вечер се представят със своя авторска музика, а на следващата – с произведения от джаз традицията, които особено много ценят. Вече се състояха концертите на Даниела Белчева и Георги Илиев. На 2 ноември Антоанела Петрова ще представи оригинални песни с брат си Нейчо Петров – Reggie в съпровода на Страцимир Павлов – пианo, и Валери Ценков – барабани, а на следващия ден те ще поднесат любими джаз стандарти. На 16 ноември Нейко Бодуров квартет в състав: Нейко Бодуров – тромпет, Стоян Роянов – саксофони, Страцимир Павлов – пиано, и Валери Ценков – барабани, ще представи оригинални творби, а на 17 ноември ще ни срещне с творчеството на братята Адърли – Нат и Кенънбол.

Есенното издание на Varna Jazz Days се провежда с финансовата подкрепа на Община Варна и Министерство на културата.

Ключови думи: