Песните от концертната програма на Мирослава Кацарова „Ириси“ разцъфтяват в уютна градина в село Марково

Песните от концертната програма на Мирослава Кацарова „Ириси“ разцъфтяват в уютна градина в село Марково

Вокалистката представя „Ириси“ на 17 септември в село Марково и на 27 септември в Sofia Live Club

След концерта до морето във варненския клуб „Ментол“ Мирослава Кацарова продължава срещите със своята публика в уютния двор на семейната им къща в село Марково край Пловдив. Събитието ще се проведе на 17 септември от 20 ч., а градината е с адрес ул. „Панорамна“ 60. В края на август мястото беше домакин на изявите на Димитър Льолев и Даниела Белчева от първото издание на Plovdiv Jazz Summer. „Много беше хубаво. Аз не съм очаквала, че ще се разгърне чак такова вълшебство.“ – разказва Мирослава Кацарова за събитията в Марково и допълва: „На мен много ми се иска това нещо отново да ми се случи.“

Снимка: Денислав Турийски

Сега същият този двор ще се превърне в сцена, на която ще прозвучи новата концертна програма на Мира, наречена „Ириси“. Заглавието е вдъхновено от песен в албума на вокалистката с филмова музика My Cinema, а за самите цветя тя споделя, че са неин много силен личен символ. Програмата Мирослава Кацарова ще изпълни с Мирослав Турийски (пиано) и Младен Димитров (ударни), с които творят вече цяло десетилетие. „Ще представим някои от песните, които наистина обичаме да пеем и да свирим заедно.“ – казва Мира и посочва, че през годините са натрупали много материал, от който могат да избират. Репертоарът набляга както на по-носталгичните песни, така и на такива, на които човек може да потанцува.

Снимка: Денислав Турийски

Мирослава Кацарова разкрива, че в „Ириси“ са включили произведения на Мирослав Турийски, Веселин Веселинов – Еко, а две от песните са написани от вече покойния Румен Тосков. „На 17 септември е рожденият ден на Рупето. Той е един от моите любими хора и джаз артисти, който преждевременно си отиде от този свят на 42-годишна възраст, но остави много дълбоки следи в музиката и в джазовия живот на България. Изключителен инструменталист. За мен лично той беше гений. Рупето имаше способността да запомни всяко едно соло и импровизация, която чуе на момента.“ – спомня си Мира. „На 17 септември ще отдадем почит на неговото изкуство, на неговата личност, на всичко онова, което той направи за българския джаз.“ - допълва тя.

Снимка: Денислав Турийски

Датата 17 септември е заредена с много силно празнично усещане. Това е рожденият ден на Jazz FM, празнуваме Деня на София и отбелязваме Вяра, Надежда и Любов. „Много се радвам, че още от създаването на Jazz FM съм по пътя на това прекрасно радио, което се развива по различен начин. Преживя си своите етапи и продължава да се променя в хубавия смисъл на думата. Един от най-важните белези на нашето радио освен човещината е това, че вътре в екипа сме много близки и с радост, с удоволствие превръщаме делниците в празник. Ние сме хора, които се разбираме отвъд думите благодарение и на музиката.“ – разкрива Мира и казва още: „Вяра, Надежда и Любов е един от любимите ми християнски празници. Това са трите основни християнски добродетели, това са ценности, които считам, че са основополагащи за всяка една личност, която държи да минава през времето с достойнство и с високо вдигнато чело.“

Снимка: Денислав Турийски

В заключение на нашия разговор Мирослава Кацарова посочва: „Радвам се на това голямо съвпадение, че концертът в нашия двор ще бъде именно на 17 септември. Аз просто исках да бъде събота, за да може повече мои приятели да дойдат. Благодарна съм за това гигантско съвпадение, което като всяка друга случайна неслучайност е прелестно.“ Цялото интервю на Таня Иванова с вокалистката може да чуете чрез плейъра под основната снимка.

Снимка: Денислав Турийски

Концертите с музиката от програмата „Ириси“ се осъществяват с подкрепата на Министерство на културата.

Ключови думи: