Първи музикален спектакъл за джаза: „Джазът е любов!“ е за благотворното му въздействие върху личността и обществото

Първи музикален спектакъл за джаза: „Джазът е любов!“ е за благотворното му въздействие върху личността и обществото

Премиерата е на 14 ноември от 20 ч. в РЦСИ „Топлоцентрала“

За първи път музикален спектакъл разказва историята на джаза и показва благотворното му въздействие върху човека и обществото. Джазът ни изгражда като личности и ни дава средства да променяме света. Той гледа на живота през погледа на любовта, затова го прави по-добър – помага ни задълбочено да осмислим случващото се и своето място в него, задава цел и указва посока, подкрепя в пътя. „Джазът е любов!“ е първи музикален спектакъл, който поставя жанра в центъра и внимателно се вглежда в него чрез преживяванията на героите и изпълнени от тях емблематични песни. Създаден по идея на вокалния педагог Даниела Станкова, основател и директор на Училище за певци D Stars и Училище за музикален театър, и журналиста Светослав Николов, програмен директор и водещ на Jazz FM, мюзикълът представя млади таланти, до които застават утвърдени имена от музикалната и театралната ни сцена. Действието се разгръща в пет пространства на РЦСИ „Топлоцентрала“. Първото му представяне ще е на 14 ноември от 20 ч.

Джазът ни учи на живот с достойнство, подхранва порива към свобода, прави ни непримирими към несправедливостите и ни призовава да променяме света към добро, в което реализираме своята същност. Той ни дава нужното, за да постигаме промяната – укрепва духа, влива сили, създава общност. Джазът произнася истината – чрез него открито се изразяваме и се свързваме със света. В идеята за импровизацията е изявата на личността, но и намирането на решение за всяка ситуация. Джазът превръща препятствията в преодолявания, водейки ни в пътя на израстване. Спектакълът подчертава, че всяко наше действие е резултат на избор, в който имаме опора в ценностите на джаза.

Такива избори са правили великите Били Холидей, Ела Фицджералд, Нат Кинг Коул и Франк Синатра, които спектакълът посочва за пример. Такива избори правят и героите – в спектакъла и в живота. С темите за робството, линчуването и правата на жените още в началото се подчертава, че джазът не отвръща поглед от проблемите, а ги осветява и ни призовава да ги разрешим. С развитието на сюжета продължаваме да натрупваме и споделяме знание за живота в любов, пресъздадена във всичките ѝ цветове. Те са обрисувани с някои от най-популярните джаз стандарти като Summertime, L-O-V-E, Come Fly with Me, Our Love Is Here to Stay, както и две непреходни български песни – „Когато луната изплува“ и „Замълчи, замълчи“ от репертоара на Мими Николова.

Легендарната ни вокалистка и Влади Михайлов са двамата специални участници в спектакъла. В него се включват любимите имена от музикалната и театралната сцена – пеещите актьори Гергана Стоянова, Симеон Владов и Ралица Ковачева-Бежан, джаз вокалистката Марина Драгомирецкая, вокалистите Петър Петров, Елеонора Лонтова и Зорница Лонтова, както и младите таланти от Училище за певци D Stars Неда Кралева, Теа Николова, Кристина Кръстева, Янко Чалъков и Рада Грозданова, която вече е ученичка в Първата частна професионална гимназия по сценични изкуства „Акатамус“. Всички те ще пеят в съпровод на живо на автора на аранжиментите Самуел Ефтимов – пиано, Владислав Мирчев – контрабас, Атанас Попов – ударни. Специална роля ще имат китаристът Христо Нейчев и тромпетистът Алекс Витков. Спектакълът е по сценарий на Светослав Николов, режисьор е Яна Титова, вокален педагог – Даниела Станкова, а хореограф – Петър Герзилов, който с танц ще създава образа на любовта.

Jazz FM е медиен партньор на музикалният спектакъл „Джазът е любов!“, в който участват имена от ефира на радиото – Светослав Николов е програмен директор и водещ, а Владислав Мирчев – музикален продуцент. Вече 21 години Jazz FM последователно развива джаз средата в България чрез ефира, сайта си и социалните платформи и все по-активно я моделира с поредица от инициативи. През 2022 г. радиото създаде два нови фестивала. „Jazz в цялата страна“ е пътуващ формат, чието първо издание се проведе във Варна и представи 13 проекта на 26-ма артисти от областите Варна и Добрич. Радиото стана инициатор и бе медиен партньор на провеждането от Община Велинград на първото издание на „Jazz Велинград“ – иновативен фестивал за култура в образованието и връзка между поколенията и регионите. Jazz FM подкрепя легендарната ни вокалистка Мими Николова в реализацията на новата ѝ концертна програма, представена на фестивали и събития в Пловдив, Велинград, Камен бряг, Шабла, Синеморец и Пчеларово. С продуцента на „Джазът е любов!“ – Училище за певци D Stars, радиото като медиен партньор е свързано и в успешната реализация на поредицата „Един джаз ден“ на Лятната естрада в Борисова градина, както и на концерта „Прошепнати мечти“ в чест на Александър Бръзицов. Подготовката на „Джазът е любов!“ ще включва и творчески срещи с дискусии върху историята и спецификата на жанра, за да се усъвършенстват уменията на младите участници и да бъдат насърчени да творят в този жанр.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Билети се продават онлайн на Toplocentrala.bg, като линкът за премиерата е тук, а също и в URBO.

Ключови думи:
@