От Bansko Jazz Festival 6: пътешествахме до САЩ с легендата Кърк Лайтси и преминахме по течението на Дунав с Arifa
Снимка: Димитър Алексов

От Bansko Jazz Festival 6: пътешествахме до САЩ с легендата Кърк Лайтси и преминахме по течението на Дунав с Arifa

На голямата сцена на Bansko Jazz Festival вчера пътешествахме. Стигнахме до Съединените щати с концерта на легендата Кърк Лайтси като част от Пиеро Одоричи квартет, а преди това преминахме по цялото течение на Дунава с проекта Arifa с четирима музиканти от пет държави, включително България – кавалджията Живко Василев. Основателят на групата и неин лидер е Шахин Дюринг от Нидерландия и Турция, който свири на перкусии, събирани от цял свят.

Снимка: Димитър Алексов

Хармониите на Западна и Централна Европа срещат балканските ритъм и танци, спускаме се по течението на Дунав и продължаваме към Близкия изток. На сцената на Bansko Jazz Festival чухме тяхната нова програма, композирана от Живко Василев и Франц фон Чоси от Германия. Четвъртият член на състава е унгарецът Бензе Хусзар.

Снимка: Димитър Алексов

Живко Василев се присъединява към групата преди две години. Той ги слуша в Ротердам и разбира, че Arifa са работили с Теодосий Спасов. Тогава смело им предлага да го поканят. Следват концерти на един от най-големите фестивали в Европа – North Sea Jazz, имат изява в „Концертгебау“ с част от симфоничния оркестър на залата.

Снимка: Димитър Алексов

На майсторския си клас на „Банско джаз академия“ музикантите неведнъж сравниха музиката си с гозба, в която са подбрани точните съставки. А Arifa означава „женска красота“. Интерес към непознатото, уважение към различното, приемане и сближаване чухме на техния концерт.

Снимка: Димитър Алексов

След това на сцената излезе една истинска легенда – Кърк Лайтси като пианист в Пиеро Одоричи квартет. Лайтси е работил с имена от Бети Картър и Декстър Гордън до Грегъри Портър, свирил е класически джаз и фюжън. Когато още на саундчека седна пред пианото и засвири, усещането бе за музиката като част от неговата същност. Тя се изливаше от пръстите му с лекота и с любов. На концерта си след това той внесе толкова красота в света. Благороден, отдаден на изкуството, спокоен и щастлив. Всичко това Кърк Лайтси предаде на публиката.

Снимка: Димитър Алексов

Класическият джаз звук създаде уютна атмосфера, даде спокойствие, накара ни да се чувстваме защитени. Лайтси свири като член на квартета на саксофониста Пиеро Одоричи, който в един момент отстъпи от сцената, за да можем да чуем пианиста като лидер на класическо джаз трио. Днес Кърк Лайтси е на 85 години и е ясно, че никога няма да спре да свири. След концерта се прегърнахме с взаимността, която музиката създаде.

Снимка: Димитър Алексов

Самият концерт започна с трогателен момент – Кърк Лайтси бе на сцената, когато да слуша на площада влезе неговият приятел Били Кобъм, който днес е в афиша на фестивала. Двамата се хванаха за ръка и поговориха усмихнати – единият на сцената, другият пред нея. След това Били Кобъм с вълнение изслуша концерта в компанията на Вики Алмазиду – вдовица на неговия приятел Милчо Левиев, и сътрудника на маестрото Иван Минчев.

Снимка: Димитър Алексов

Днес на сцена „Млади таланти“ излязоха шестима влюбени в музиката и намерили в нея своя път артисти. Те се срещат в консерваторията в Грьонинген и сформират Post Card. Неделчо Нинов и Марина Михайлова са ни познати от Brass Squad, Ралица Тонева – от Софийския духов оркестър, Вилизар Гичев – от „Уке дуо“ и „Уке фест“ – той единствен учи в консерваторията в София, Теодор Тошков и Сонги Лий са другите двама членове на формацията. Те обичат хардбопа и свириха знаещи и желаещи. Преди концерта пианистът Николай Костадинов им направи на практика първата снимка – тя бе пред сцената, а след изявата им ги поканих да останат за първа официална снимка на сцена.

Снимка: Светослав Николов

Джаз денят продължи с последното от поредицата занимания за малки и големи. „Тайната на жълтия контейнер“ бе спонсорирано от фондация Art Against Plastic и на състезателен принцип призова за отговорност към планетата, като напомни, че след 100 или 500 години пластмасата дори не се разгражда, а напълно се разпада и остава част от екосистемата.

Снимка: Светослав Николов

Довечера ще има три концерта на основната сцена на Bansko Jazz Festival. Първо постиженията на своя майсторски клас в „Нов български университет“ ще покаже Вики Алмазиду. Концертът е посветен на 30-ата годишнина на висшето училище и на 85 години от рождението на Милчо Левиев. На своя майсторски клас преди време той бе поканил своя приятел Били Кобъм, който сега е написал пиеса за него и за първи път тя ще бъде изпълнена довечера в Банско. В концерта на Били Кобъм ще чуем и обичани пиеси като Stratus и Red Baron, с които той вписа името си в световната джаз традиция.

Снимка: Димитър Алексов

„Успях да се задържа в Ню Йорк, защото можех да свиря всичко. Така получавах ангажименти и можех да си плащам наема. Един ден ми се обади Майлс Дейвис и каза само: „Columbia Records в 9 ч. утре.“ И затвори. Когато влязох в студиото, там бяха всички големи. Дойде Майлс и засвирихме.“ – разказа Били Кобъм на „Банско джаз академия“ за участието си в албума Bitches Brew.

Снимка: Димитър Алексов

Той сподели пред младите таланти, че сцената не е място за конкуренция, а за заявяване. „Нека никой не се опитва да надсвири другия, а всеки да направи своето – в това е приносът. Ако чувстваш, че искаш да кажеш нещо, но не си сигурен как, единственият начин е да опиташ, дори и да сгрешиш.“ – посочи той пред младите таланти.  Много от своите съвети той илюстрира с музика, а след това специално работи с желаещите да свирят млади български барабанисти.

Снимка: Димитър Алексов

На „Банско джаз академия“ майсторски клас проведе и Христо Вичев – композитор, китарист, преподавател, автор на учебни помагала. Темата, по която той говори с демонстрации, бе за движението, цветовете и светлосенките в музиката. „Когато владееш тези техники, дори от един джаз стандарт с опростена хармония може да се получи много задълбочена дискусия.“ – каза той.

Снимка: Димитър Алексов

Христо Вичев е име от върховете на престижните джаз класации, той концертира по цял свят, а първият концерт в родината му е сбъдната мечта. На сцената на Bansko Jazz Festival той излиза с JP3. Квартетът ще представи пиеси на Христо Вичев и Живко Петров.

Снимка: Светослав Николов

Bansko Jazz Festival се организира от Община Банско и „Асоциация Фестивалите в България“. Jazz FM е медиен партньор. Всекидневно разказваме за фестивала в специално предаване от 20 ч., в което звучи и записана от Владислав Мирчев и Милчо Кацаров и обработена от Владислав Мирчев музика. Снимки можете да откриете на сайта ни и на профилите ни във Фейсбук и Инстаграм.

Ключови думи: