От Bansko Jazz Festival 5: Soulcrane свириха с Димитър Льолев, Игор Уилкокс квартет музицираха със заряда от синергията между тях
Снимка: Димитър Алексов

От Bansko Jazz Festival 5: Soulcrane свириха с Димитър Льолев, Игор Уилкокс квартет музицираха със заряда от синергията между тях

Магията на Банско. Тук лидерът на групата Soulcrane Матиас Швенглер срещна любовта, тук се запозна с българския фолклор, тук свири с вече неговия приятел Димитър Льолев. Репертоарът на Soulcrane е с много поетична музика, композирана основно от лидера на групата. Обикновено тромпета го чуваме като пробивен инструмент, който разцепва въздуха, докато сега неговият звук бе мек, благ и спокоен. Неслучайно. Матиас Швенглер е бил част от големи оркестри – BuJazzO, Бигбенда на Западногерманското радио и телевизия, Джаз оркестъра на „Концертгебау“. Там навсякъде е свирил силно. В своя оригинален проект той залага на по-тихото музициране, в което има пространство за инструмента на всеки от квартета.

Снимка: Димитър Алексов

А един от членовете на състава за този концерт бе българският саксофонист Димитър Льолев. Той се присъединява към групата по препоръка на Михаил Йосифов, с когото Матиас Швенглер се запознава на джемсешъните на Bansko Jazz Festival миналата година. Пита го за саксофонист, който свири не само джаз, а и фолклор. Естествено е препоръката да е за Димитър Льолев, който носи фолклора в душата и сърцето си. Четиримата инструменталисти музицираха спокойно, концентрирано, споено, което само с посвещение към музиката може да се постигне. Бяха плавни и неусетни преходите от класическия джаз звук към традиционната музика.

Снимка: Димитър Алексов

А любовта към фолклора ни у Матиас Швенглер е запалена от любовта му към Мария – жената до него, която бе сред публиката. Той я поздрави и нейната усмивка видяхме на екрана на фестивала. В Банско Матиас Швенглер открива невравноделните размери, изумен е от тях, внимателно ги анализира и започва да пише в тази стилистика. На концерта чухме три пиеси, вдъхновени от Банско – „Пирински перли“, „Кукерско шествие“ и „Нощ в България“. Матиас Швенглер разказва истории и споделя чувства. „Повече чувства, отколкото истории.“ – каза с усмивка той, когато разговарях с него. Но винаги има конкретни образи предвид – изкачването в Пирин, полъха на вятъра, завръщането в града. И така – България, Гърция, Мианмар – пътешествието продължава...

Снимка: Димитър Алексов

Вторият концерт за вечерта бе на Игор Уилкокс квартет. За бразилските музиканти това е първа дата от европейското им турне, първо турне от пандемията насам. И макар да бяха пътували 45 часа, за да стигнат от Бразилия до тук, басистът на групата само минути след пристигането си бе на джемсешъна в Ginger Bar and Dinner, а концертът на групата малко-по-късно продължи дълго.

Снимка: Димитър Алексов

Музикантите свириха с голяма енергия, за чийто извор ги бях попитал още на техния майсторски клас на „Банско джаз академия“. „Тя идва от приятелството. С музиката разговаряме. Енергията е в синергията.“ – разказа лидерът Игор Уилкокс.

Снимка: Димитър Алексов

Той сподели, че пише музика интуитивно, без да мисли за гами и ладове, а имайки предвид конкретно тези музиканти.

Снимка: Димитър Алексов

И на сцената те наистина общуваха, споделяха, бе им толкова интересно да са един с друг, да чуват нови музикални хрумвания и да реагират на тях, да бъдат заедно.

Снимка: Димитър Алексов

Затова и у тях след концерта нямаше и следа от умора – напротив – само радост и благодарност.

Снимка: Димитър Алексов

Вечерта започна с поздравления към рожденичката Стефка Оникян, която миналата година също празнува в Банско. Сега тя е един от двамата постоянни вокални педагози на „Банско джаз академия“.

Снимка: Димитър Алексов

Една от ученичките – Александра Полежанова от Банско, й поднесе букет слънчогледи. Преди това чухме поздравителния адрес до нея от министъра на културата Велислав Минеков, който изпрати поздравителен адрес и до фестивала.

Снимка: Димитър Алексов

На Младежка сцена тази сутрин излязоха ученици на Вики Алмазиду – другият постоянен вокален педагог на „Банско джаз академия“. За първи път чух аплодисменти като след инструментални сола в реакция на импровизацията на вокалиста. Елия Тодорова пя с отлично владеене на гласа, направи изключително красиви вокални фигури. В концерта се включи още една ученичка на Вики Алмазиду – Марта Драгова, а акомпанираха Гален Николов – саксофон, Николай Костадинов – пиано, Мартин Стоянов – бас, Ивайло Манев – барабани. Групата им Accidental Standards е създадена специално за сцена „Млади таланти“ на „Банско джаз фестивал“, но още преди концерта Елия убедено каза, че ще работят в този формат. В същия състав е и групата Елия & The Accidentals – вече с фънк музика.

Учениците на Вики Алмзиду в петък излизат на голямата сцена на Bansko Jazz Festival в концерт, посветен на 30 години „Нов български университет“ и на 85 години от рождението на Милчо Левиев – почетен професор на висшето училище. Музикантите, които ще пеят и свирят, са от нейния майсторски клас, провел се преди месец в НБУ със заглавието „Историята на джаза“. И неслучайно днес Елия Тодорова поднесе песни от ранните години на вокалния джаз до най-новото – с песен на Джазмия Хорн. Така се изгражда ерудиция. Били Кобъм е участвал в майсторския клас на Милчо Левиев – той също ще бъде в петък на сцената на Bansko Jazz Festival.

Снимка: Светослав Николов

А между два концерта ще чуем пореден специален проект на виртуозен български музикант с огромна световна кариера като инструменталист, преподавател и автор на учебни помагала – Христо Вичев с JP3. Днес те проведоха първа репетиция в Банско.

Снимка: Светослав Николов

Днес на голямата сцена на фестивала слушаме международния проект Arifa, който събира музиканти от пет държави, а сред тях е българинът Живко Василев. Основателят и лидер на формацията Шахин Дюринг свири със специален дръмсет с перкусии, събирани от цял свят. Групата ще представи новия си проект – „Пътуване по Дунава“, който е записан, но все още не е официално издаден, но ще бъде представен слуд Банско, още в Белгия, Мароко, Индия… Групата се събира в Нидерландия и за първи път гостува у нас.

Вторият концерт за вечерта е на американския пианист Кърк Лайтси като част от квартета на италианеца Пиеро Одоричи. Кърк Лайтси е работил с имена от Бети Картър и Декстър Гордън до Грегъри Портър, свири и класически джаз, и фюжън. Днес на майсторския клас на „Банско джаз академия“ на Пиеро Одоричи и басиста на квартета Даръл Хол чухме напътствени думи за музиката и живота. „Какъв е смисълът?“ – попита не на шега една от участничките. „Готови ли сте за този отговор – джаза.“ – отвърна Даръл Хол. И обясни: „Той обединява хора и традиции, учи ни на толерантност и уважение.“ И добави: „Когато мислите за джаз, мислете като за микс от култури.“

Лекцията на академията Даръл Хол завърши с въпроса: „Къде са джемсешъните?“ „Ginger Bar and Dinner в 23 ч.“ – отговориха му и той обеща да бъде там.

Всеки ден разказваме за Bansko Jazz Festival в специално предаване от 20 ч. в ефира на Jazz FM. Концертите от голямата сцена записва и обработва Владислав Мирчев, а от Младежката записва Милчо Казаров и обработва Владислав Мирчев.

Още снимки, направени от фотографа Димитър Алексов, специално за Jazz FM можете да откриете в албум на нашата Фейсбук страница.

Ключови думи: