Николас Паске дирижира фестивален оркестър „Алегра“, солист на концерта с творби на Бетовен и Чайковски е Александър Ситковецки

Николас Паске дирижира фестивален оркестър „Алегра“, солист на концерта с творби на Бетовен и Чайковски е Александър Ситковецки

Събитието е на 20 юли от 19:30 ч. в Централен военен клуб

Учителят на истинска плеяда диригенти от младото поколение Николас Паске ще дирижира фестивалния оркестър „Алегра“, а солист ще бъде цигулковият виртуоз Александър Ситковецки в концерт на 20 юли от 19:30 ч. в Централния военен клуб. Публиката ще чуе любими произведения – Увертюра „Егмонт“ и Втора симфония от Бетовен, както и Концертът за цигулка и оркестър на Чайковски.

Професор Николас Паске работи с различни реномирани състави по цял свят и има обширна дискография за звукозаписни компании, сред които Naxos. Ситковецки освен със соловите си изяви е познат на публиката с едноименното трио, многократно награждавано и носител на наградата за камерна музика BBC Music Magazine. Той е и партньор на Юлия Фишер в нейния квартет. Фестивалният оркестър събира едни от най-изявените имена на българската класическа сцена в състав, който може да бъде видян единствено като част от концертната програма на Фестивал и академия „Алегра“.

Бетовен пише с въодушевление поръчаната му музика към пиесата на Гьоте „Егмонт“. Творбата се състои от 9 номера и предшестваща спектакъла увертюра – образец на драматичния стил на композитора. Концертът за цигулка на Чайковски е с блясъка на поетичните сцени, които се редуват с театрална зримост в музиката. Финал на програмата ще сложи Втора симфония от Бетовен. Композирана във време на трудности и огорчения, тя носи светлината на надеждата и дързостта на новаторството.

В мрежата на Eventim можете да намерите билети за всички събития от концертната програма на Фестивал и академия „Алегра“. Откриването е на 16 юли от 19:30 ч. в Софийската градска художествена галерия. Клавирни триа от Хайдн и Брамс ще преставят Елена Гарлицки – пиано, Борис Гарлицки – цигулка, Кирил Злотников – виолончело. На следващия ден от 19:30 ч. в Централен военен клуб ще свирят Юлия Бекер – цигулка, Нимрод Гуез – цигулка, Алесандро Д’Амика – виола и Ласло Феньо – виолончело. Те ще изпълнят Франц Шуберт – Quartettsatz в до минор, D 703, Лудвиг ван Бетовен – Струнен квартет във фа минор, оп. 95 („Сериозен“), Феликс Менделсон-Бартолди - Струнен квартет № 6 във фа минор. На 18 юли концертната програма на Фестивал и академия „Алегра“ представя …КОЛКОТО ПОВЕЧЕ… –  концерт, в който Струнен квинтет в до мажор KV. 515 от Моцарт и „Просветлена нощ“ за струнен секстет оп. 4 от Шьонберг ще изпълнят Григори Асс – цигулка, Лора Маркова – цигулка, Нимрод Гуез – виола, Алесандро Д’Амико – виола, Кирил Злотников – виолончело, Джовани Ньоки – виолончело, Петър Найденов – контрабас. Събитието е отново от 19:30 ч. в Централен военен клуб. На следващия ден в същия час и на същото място The Next Generation Orchestra ще представи Serenata Notturna в ре мажор KV. 239 от Моцарт, Концерт за цигулка в ре минор от Менделсон, Камерна симфония в до минор оп. 110а от Шостакович. На 21 юли „Струнни пейзажи“ ще рисуват в Софийската градска художествена галерия музиканти, сред които са Нимрод Гуез – цигулка, Волфрид Щреле – виола, Джовани Ньоки и Сион Найман – виолончело. В репертоара са Антон Аренски – Квартет № 2 за цигулка, виола и 2 чели в ла минор оп. 35, и Йоханес Брамс – Струнен секстет № 1 в си бемол мажор ор. 18.

Фестивал и академия „Алегра“ се реализират с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“ – 2022 г., на Столична Община – Столична програма „Култура“, Институт „Лист“ – Унгарски културен институт, Италианския културен институт. Събитието се провежда под патронажа на Посолството на Швейцария в България и в партньорство с Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Jazz FM е медиен партньор.

Ключови думи: