„Не е само спомен“ по Jazz FM – градският живот и музикалната култура в България през първата половина на миналия век

„Не е само спомен“ по Jazz FM – градският живот и музикалната култура в България през първата половина на миналия век

Ще пътешестваме десетилетия назад във времето в новата рубрика на Джаз ФМ „Не е само спомен“. Всеки четвъртък в 10 ч. в „Джаз ден“ очаквайте записи от далечни епохи, които ще описват образа на градския живот у нас през 20-те, 30-те и 40-те години на миналия век. Връзката с тази традиция е скъсана в средата на века и сега ще я възстановим чрез радиоефира. Ще звучат шлагери, песни и пиеси на Йосиф Цанков и на композитори, чиито имена днес са забравени, но тяхното изкуство е било център на общността, останало е във времето и е формирало националната музикална култура. Сред изпълнителите са Лени Вълкова, Екатерина Ванкова, Надя Петрова, „Джаз „Овчаров“, „Джазът на Оптимистите“, Джазов оркестър с ръководител Божидар Сакеларов, Танго оркестъра на Александър Николов…

Оригинални песни, български версии на световни шлагери, класически творби, преработени в джаз вариант ще слушаме в „Не е само спомен“ и повечето от тях ще звучат публично за първи път от десетилетия насам. Записите ще коментираме със събеседници в ефир – наследници на музикантите и следовници на традицията. Ще открием как тези златни песни резонират в съвремието в разговори със създателите на техни нови версии. Първото издание на „Не е само спомен“ ще бъде тази седмица. Коментатор в студиото със Светослав Николов ще бъде Вили Стоянов – тромбонист, композитор и внук на Йосиф Цанков. Днес за знанието, вниманието и любовта, които ремастерирането на записи изисква, ще разкаже Алекс Нушев. Благодарение на него всички тези изпълнения от стари носители слушаме с максимално качествен звук. В нашето сътрудничество звукозаписите стават обществено достояние освен в ефира на Jazz FM, също и във фонда и читалните на Института за изследване на изкуствата към Българската академия на науките.

Отправяме покана към слушателите на Джаз ФМ да погледнат в кутиите със стари грамофонни плочи от преди 1950 г., да се свържат с нас на електронен адрес [email protected] и да се включат в инициативата ни за възраждането на националната музикална памет и опазване на културното наследство. След внимателното дигитализиране плочите ще им бъдат върнати.

Част от традицията възстановихме със записването на албум на първата българска джаз изпълнителка Лени Вълкова. „Не е само спомен“ следва старта само преди няколко седмици на най-новото предаване в ефира на Джаз ФМ „За албумите от техните създатели“. В него музиканти са водачи на слушателите в преживяванията и чувствата, въплътени в тяхното изкуство. Така вникваме в новите албуми и се връщаме към последните десетилетия от развитието на жанра. Новото в музиката ни описваме още чрез „Филми за джаза“, както и чрез звукозаписите ни на концерти от столичните сцени за предаването „Джаз емоции“. През 2016 г. стартирахме проекта „Джаз истории“ за съхраняване на историята на българския джаз чрез разказите на неговите създатели. За съжаление, с някои от участниците в този проект се разделихме, но разказаното от тях остана като автентично свидетелство за развитието на жанра през годините.

На снимката: семейният графомофон на водещия на рубриката. Снимка: авторът

Ключови думи:
@