Наситено преживяване с A to JazZ Festival, който ни среща с Джон Маклафлин, Snarky Puppy и Рузвелт Колиър

Наситено преживяване с A to JazZ Festival, който ни среща с Джон Маклафлин, Snarky Puppy и Рузвелт Колиър

Трите фестивални вечери ще се проведат на 1, 2 и 3 юли в Южен парк 2. Домакин на съпътстващите събития е „Топлоцентрала“

На прага на новото издание на A to JazZ в ефира на Джаз ФМ радио тазгодишната програма представи създателят на фестивала – Петър Димитров. В началото на нашия разговор той сподели: „Това, което предстои по време на 11-то издание на A to JazZ Festival, е надграждане на това, което започнахме още през 2011 г. в Докторската градина. Всяка година фестивалът не просто се разраства физически, но той се разраства и емоционално, защото хората, душите, които греят във фестивалния парк стават все повече и повече. Миналата година не очаквахме да има такъв огромен прираст на публика, но отчетохме рекорд от 40000 души, които слушат джаз. Тези 3 дни по време на A to JazZ София е джаз и все повече публика привличаме към тази музика. Това ни прави много щастливи и горди.“

Петър Димитров

Тази година A to JazZ Festival ще се проведе на 1, 2 и 3 юли на обичайното място – Южен парк 2. Организаторите обещават промени и нововъведения, които ще направат фестивалното преживяване още по-приятно и комфортно. На първо място, те са предвидили по-голямо пространство за публиката, за да може тя спокойно да се наслаждава на любимите си изпълнители. Предстои да бъде обособена нова зона за арт базара, където ще се проведе изложба на художника Росен Марковски с негови творби, вдъхновени от предишното издание на феста. „Истината е, че напоследък A to JazZ се оформя по-скоро като мултижанров, отколкото само като джазов фестивал. Ние много държим на голяма част от изкуствата, особено съвременните, да бъдат представени на фестивала. Искаме да има по-голямо разнообразие. Разбира се, джаз музиката и всички нейни производни жанрове остават водещи и програмата ни тази година отново го доказва, защото направихме страхотна музикална селекция.“ – казва Петър Димитров.

Преди същинското начало на A to JazZ, което е на 1 юли, в последния ден на юни ще се състои една предварителна вечер, а домакин ще бъде най-новото арт пространство на София – „Топлоцентрала“. Там на 30 юни ще бъде открита изложба с фотографии на джаз величия, направени от Евгени Димитров от „Булфото“, а след това в партньорство на Джаз ФМ и A to JazZ ще се проведе среща с доайените на българския джаз. Водещ на събитието ще бъде програмният директор на Джаз ФМ – Светослав Николов, по чиято идея от няколко години в нашия ефир се излъчва предаването „Джаз истории“, проследяващо историята на джаза в България.

Първата фестивална вечер ще открият младите таланти от Red Light District Project, а след тях ще слушаме акапелната формация Spectrum Vocal Band. Следващият концерт за вечерта е на френския пианист Адриен Брандис, който ще се представи за първи път в София и ще бъде заедно със своя латино джаз квартет, като специален гост е перкусионистът от Венецуела Орландо Полево. Финал на вечерта ще поставят легендата на китарата Джон Маклафлин и неговата група The 4th Dimension. Маклафлин е свирил за последно в България преди цели 26 г., така че завръщането му у нас ще бъде истински празник за меломаните. „Като име Джон Маклафлин предизвиква силен интерес не само у традиционната джаз публика, но привлича и много рок публика.“ – посочва Петър Димитров. В групата The 4th Dimension посрещаме: Гари Хъсбанд (клавишни), Етиен Мбапе (бас) и Никола Викаро (барабани). Дни преди изявата си на A to JazZ Джон Маклафлин записа специален видео поздрав, в който много топло се обръща към почитателите си в България.

Интервю с Джон Маклафлин в предаването „Тази събота и неделя“ по bTV: „Kогато променяш себе си, едва тогава неосъзнато променяш и света“

Втората вечер на A to JazZ ще ни срещне с най-новата музика на Jazzanitza – етно-джаз проекта на Борислав Петров; с виртуозния тромпетист Алекс Сипягин, който ще свири заедно с Бигбенда на БНР и диригента Антони Дончев; както и с творчеството на вокалистката Рут Колева. Хедлайнер на вечерта са Snarky Puppy. „Те са сбъдната мечта за A to JazZ и за почитателите на групата.“ – споделя Петър Димитров, който разказва още: „Ние специално ги преследваме от 2017 г. Те ни отбягваха, първо, защото не ни познаваха. Второ, бяха ужасно скъпи. Те и сега са много скъпи, но ние успяхме да си партнираме с други наши колеги от региона и да организираме едно турне на Балканите, което направи ценово ефективно и възможно да посрещнем Snarky Puppy и в България.“ През септември формацията ще издаде новия си албум Empire Central, а Петър Димитров разкри, че специално за българската публика Snarky Puppy ще изпълнят три от най-новите си пиеси.

В последната фестивална вечер ще звучи музиката на Даниела Белчева квартет и Trombobby x C-мо & единствените им приятели. След това на фестивалната сцена ще се качи Илхан Ерсахин – едно от най-забележителните имена на авангардната европейска сцена. Фестивалът ще закрие Рузвелт Колиър, който пристига у нас заедно със своето орган трио. В интервю за Джаз ФМ радио Колиър разказа, че обикновено по време на неговите концерти хората танцуват, забравят всичките си грижи и се отдават на радостта. За шоуто си в София музикантът отправи апел към българската публика: „Нека хората да се подготвят за парти. Нека да са готови да танцуват. Това е всичко, което ще кажа. Знам, че не казвам много, но нека да имат готовност, защото ще донеса жега от Флорида.“ Цялото интервю на Таня Иванова с Рузвелт Колиър ще излъчим следващата седмица в ефира на Джаз ФМ радио.

„A to JazZ Festival е с художествена стойност, която не просто се запазва през годините, а тя се повишава непрекъснато. Чисто визуално A to JazZ прилича на един много голям комерсиален фестивал. Но ние не отиваме на фестивал само заради физическото му проявление, а за да можем да усетим неговата енергия, да чуем музиката и да поемем на една разходка. Фестивалът като явление не е еднократен концерт, това е цялостно преживяване.“ – казва Петър Димитров. В доказателство съпътстващата програма на A to JazZ непрекъснато се разширява. Тази година в програмата се завръщат джем сешъните, детските музикални работилници A to JazZ Kids, както и музикалните йога закуски.

Повече информация за A to JazZ Festival 2022 ще откриете в социалните медии, както и в обновения сайт на фестивала. Разговора на Таня Иванова със създателя на A to JazZ Петър Димитров може да чуете чрез плейъра под основната снимка.

Ключови думи: