Най-новите тенденции в дигиталното изкуство на DA Fest от 24 до 28 октомври в София

Най-новите тенденции в дигиталното изкуство на DA Fest от 24 до 28 октомври в София

Специално за фестивала у нас отново идват големи имена от световната сцена

Фестивалът на дигиталното изкуство DA Fest представя в новото си издание артисти от 8 държави на 12 локации, половината от които – галерии. Изложбите, видеопрожекциите и презентациите са при вход свободен, а достъпът до пърформансите и концертите са с билети. Фестивалът се организира за девети път от фондация DA LAB и Националната художествена академия и кани едни от най-добрите световни артисти в дигиталните изкуства.

„В България идва истинската сензация ORLAN – френска трансмедийна артистка, емблема на феминисткото изкуство. Нейна самостоятелна изложба разглеждаме в Credo Bonum, тя ще изнесе и лекция във Френския институт на пл. „Славейков“. Другото голямо име е швейцарският артист Zimoun – в галерия „Академия“ е представена негова инсталация с характерния му подход за изграждане на мащабни архитектурно-звукови инсталации. Усещането, докато си в залата е много силно. Лоран Миньоно и Криста Сомерер са също пионери на интерактивното дигитално изкуство. Техни произведения могат да се видят в галерия ONE.” – представи няколко акцента от събитието в интерлю по Jazz FM организаторът Галина Димитрова. На сцената на DA Fest ще видим и стипендиантите на фондация DA LAB.

С пълната програма можете да се запознаете на сайта и на Фейсбук страницата на фестивала.

Партньори на DA Fest [9] са Министерство на културата, Национален фонд „Култура”, Столична община – програма „Култура”, „Прохелвеция“, посолствата на Австрия и Франция, Френски институт в България и програмата „Дигитален ноември“, Институт Лист / Унгарски културен институт, Гьоте-институт България, EMAP, FURNA art & culture, Linz Kultur, OÖ Kultur. Изложбата Akousmaflore се реализира с партньорството на Френски институт в България, РЦСИ „Топлоцентрала“ и с подкрепата на Содексо България. DA Fest [9] е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.

Тази година DA Fest е част от платформата 3XPER1ENCE, обединяваща три международни фестивала, които се случват по едно и също време в София – ACT Фестивал за свободен театър, Da Fest за визуални изкуства и Aerowaves in Sofia за съвременен танц. Jazz FM и други радиостанции от bTV Radio Group сме медиен партньор.

Ключови думи: