Над 80 издателства на Софийския международен панаир на книгата

Над 80 издателства на Софийския международен панаир на книгата

Изложението се провежда от днес до 12 декември в НДК

От 7 до 12 декември в продължение на 6 дни се провежда 48-то издание на Софийския международен панаир на книгата. Повече от 80 издателства представят своята продукция на площ от над 800 кв. м от партерния до третия етаж на НДК. „Всички те са направили своите специални нови издания, които читателите могат да видят. На всички щандове има богата културна програма с книги с автографи и срещи с автори.“ – коментира разнообразието на форми на среща с книгите Десислава Алексиева – председател на Асоциация „Българска книга“, организатор на изложението.

Паралелно отново в онлайн формат се провежда Софийският международен литературен фестивал. „Това ни позволява да стигнем до публика извън София, а също така дава възможност събитията да се гледат и след фестивалните дни.“ – каза Десислава Алексиева. Фестивалът представя 35 чуждестранни и 80 български автори, сред тях и Дубравка Угрешич. Със Свилен Ноев и Георги Георгиев от „Остава“ се срещаме в събитието „Поезия и музика“.

„Отвъд буквите“ е мотото тази година на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи. „Част от неговата мисия е да покаже на децата как се създава една книга, представят се всички творчески професии – илюстратори, преводачи, автори.“ – обясни Десислава Алексиева. Фестивалът започна с кампанията „Стани магьосник, подари книга на дете“, като в рамките само на един ден над 650 деца намериха своите „магьосници“, които да им подарят книга. Събитията са по четири на ден и са отново онлайн. Фестивалът е подготвил специално видео, посветено на творчеството на Илия Бешков, както миналата година бе представен Вадим Лазаркевич. „Очакваме включването не само на отделни деца, но и на цели класове и училища.“ – каза председателят на Асоциация „Българска книга“.

„Всяко едно такова събитие повишава нивата на четене, защото книгите отиват при хората, авторите се срещат със своята публика. Ако искаме да имаме по-четяща и образована нация, това е един от работещите начини.“ – подчерта Десислава Алексиева.

Тази година отново с наградите „Златен лъв“ ще бъдат отличени най-добрите издателски проекти. „Винаги наградите се определят от независимо жури, което има критерии както за самото създаване на проекта, така и за стойността, която той дава на читателите.“ – посочи Десислава Алексиева, председател на Асоциация „Българска книга“.

Софийският международен панаир на книгата се организира от Асоциация „Българска книга“ и се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“. Той е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.

Достъпът до изложението е свободен и се изисква зелен сертификат. Срещу касите в Билетния център на НДК има лаборатория, която работи от 16 ч. до 19:15 ч.

Ключови думи:
@