Начало на зимното онлайн издание на фестивала Master of Art със селекция от документални филми за изкуство

Начало на зимното онлайн издание на фестивала Master of Art със селекция от документални филми за изкуство

Master of Art се провежда от 10 до 28 февруари в платформата Neterra.TV+

Започва седмото издание на фестивала за документални филми, посветени на всички сфери на изкуството. В периода от 10 до 28 февруари в Neterra.TV+ ще могат да се гледат над 30 пълнометражни и късометражни заглавия, включени в Master of Art. Продукциите ще бъдат достъпни онлайн по всяко време от всяка точка на страната. Селекцията от пълнометражни филми включва 10 премиерни заглавия и 10 фаворити от предишни издания, станали любими на публиката и журито.

Сред 10-те продукции, които за първи път ще бъдат представени у нас, се открояват атрактивни заглавия, отново засягащи най-разнообразни теми. За почитателите на седмото изкуство ще е интересно да се запознаят с кариерата на Уинстън Чърчил като филмов консултант и сценарист през 30-те години на XX век и неговата страст към киното във филма „Чърчил и филмовият магнат“. Чрез „Сезоните в Куинси: четири портрета на Джон Бърджър“ зрителите ще се докоснат до интимния свят на британския писател. Филмът е разделен на 4 кино новели, като едната от тях е режисирана от актрисата Тилда Суинтън.

Филмът „Отвъд съвършенството: пианистът Артуро Бенедетти Микеланджели“ повежда зрителите в света на оцелели апокрифни записи на изпълненията на големия италиански пианист, които той е наредил да бъдат унищожени.

Филмът „Полък и Полък“ разказва малко позната история за връзката на американския художник Джаксън Полък с неговия брат Чарлс Полък, останал в сянката му. Филмът „Безименната, историята на Жана и Бодлер“ се стреми да реабилитира тъмнокожата Жана, която е вдъхновила някои от най-красивите поеми, писани на френски език.

Селекцията от премиерни заглавия включва българския документален филм „Заветът на Борис Христов“ на младия режисьор Борис Славчев, който среща публиката със завещанието, което оставя световният бас, и Академията за български оперни певци, която той основава в Рим. Друг премиерен български филм е „Данте и въздушното перо“ на режисьора Димитър Липовански. Лентата е посветена на фестивала за съвременно изкуство „Процес - Пространство“ и на неговия създател Димитър Грозданов. Продуцент на лентата е Христина Бобокова.

Третият български филм, включен в зимното онлайн издание на Master of Art, е „Христо Берберов – портрет на един художник“, посветен на малко познатия български художник от края на XIX и и началото на XX век.

Сред наградените филми, които попадат в специалната селекция с фаворити от предишни издания на Master of Art, са историите за Лукино Висконти и Бьорн Андерсен - „Най-красивото момче на света“, „Ван Гог и Япония“, „Завръщане у дома. Марина Абрамович и нейните деца“, „Изчезването на моята майка“ (Бенедетта Бардзини), „Херман Хесе. Пламтящо лято“.

Пълната селекция от над 30 пълнометражни и късометражни филма от онлайн изданието на Master of Art ще бъде достъпна между 10 и 28 февруари на Neterra.TV+. В продажба са три вида пакети, които са достъпни тук.

На основната снимка: плакатът на филма „Заветът на Борис Христов“

Ключови думи: